Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Povestea fabuloasa a lunetistului suedez care lupta in razboiul lui Putin

Duminica, 16 August 2015, ora 11:34
14461 citiri
Povestea fabuloasa a lunetistului suedez care lupta in razboiul lui Putin
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Trebuia sa fie o misiune de rutina, insa lucrurile s-au complicat. Mikael Skillt se pitise intr-o padure, se afla intr-o misiune de recunoastere, cand pe-o carare s-a oprit un jeep cu patru separatisti rusi.

Ei au tras cateva focuri de arma in sus, la doar cativa metri distanta. Skillt si partanerul sau aveau doua optiuni: sa fuga sau sa lupte, scrie NewsWeek.

Mikael Skillt, un lunetist suedez care lupta in Ucraina, in batalionul Azov, si-a pus mana pe cutit. Isi aminteste ca era extrem de calm. De altfel, inainte de lupta, el intra in ceea ce numeste "dispozitia de lucru". Isi blocheaza orice gand ori sentiment care l-ar putea distrage. Inima ii bate insa cu putere, dar s-a obisnuit cu asta, mai ales de cand se afla in spatele liniilor separatiste din Ilovaisk.

Skillt a ucis multi oameni in lupta, dar de data aceasta va fi diferit. De obicei el a vazut dusmanul prin luneta armei sale. Si niciodata nu a privit chipul lunetistului. Asta e ceea ce te invata in scoala de lunetisti: Niciodata nu te uita la fete.

Dupa ce s-a lasat noaptea, separatistii au ramas parcati in acelasi loc, la doar cativa metri de suedez. Pentru o vreme, au fumat si au baut vodca. Erau cel mai probabil beti cand au adormit, crede lunetistul suedez.

S-a tarat pana la masina, a deschis usa soferului. Prietenul sau, un alt suedez care s-a alaturat batalionului Azov care lupta cu separatistii pro-rusi din Ucraina, a deschis usa pasagerului din dreapta. Soferul s-a trezit, Skillt si-a scos cutitul si in cateva secunde l-a ucis. Prietenul sau a omorat pasagerul din dreapta.

De pe usa din spate, a iesit un barbat in varsta, a inceput sa alerge. S-a impiedicat si a cazut. Suedezul l-a prins din urma si i-a infipt cutitul in ochi. "Sunt momente cand aud acel sunet. Sangele merge in jos trahee. E un sunet foarte urat. Uneori, cand ma duc la culcare, eu pot aud zgomotul ala si simt mirosul de sange", poveste suedezul de 38 de ani, aproape un an mai tarziu.

Criza de identitate

Skillt locuieste intr-o cazarma a batalionului Azov, intr-un parc industrial abandonat la marginea Kievului. Afara se aude sunetul utilajelor, voluntari civili si militari construiesc, de la zero, un centru de instruire militara pentru mai mult de 1.400 de soldati ai unitatii.

Periodic, un soldat deschide usa de la camera mica. Vazandu-l pe Skillt, coboara capul cu profund respect si cere scuze pentru intrerupere.

"Mitul este mai interesant decat realitatea", spune Skillt cu un zambet timid. "Dar cand esti prins in lupta, ai senzatia ca toate armele din lume sunt indreptate spre tine. Daca eu, ca lunetist, pot sa-mi salvez un camarad, devin eroul lor".

Intr-o serie de interviuri, inclusiv in locurile unora dintre luptele la care a participat suedezul, jurnalistii de la The Daily Signal au vorbit cu Skillt pentru a a intelege modul in care experientele sale in razboiul din Ucraina l-au afectat. Descrierile luptelor sunt bazate pe amintirile lui, precum si rapoarte de stiri si interviuri cu alti soldati ai batalionului Azov.

Povestea a zeci de militari rusi care fug din unitati, de teama sa nu fie trimisi in Ucraina

Suedezul blond-roscat poarta barba, vorbeste calm si uneori face cate o gluma. Prefera autoironia. Poarta o uniforma americana si la piept are prinsa o insigna de lunetist ucrainean. E mai solid acum decat in pozele care-l infatisau pe prima linie a frontului. E rezultatul vietii sedentare pe care o duce in ultima perioada, ca instructor in batalionul Azov. Si, spune el, de vina e mancarea gatita de prietena sa, Anna. "Ucrainencelor nu le plac barbatii slabi", glumeste el.

"Poate nu e cel mai interesant lucru pe care l-am facut, dar este, cu siguranta, cel mai important: noua luni am fost pe prima linie a frontului, de partea ucrainenilor. Asta e razboiul lui Putin", puncteaza Skillt.

Intr-o unitate care nu vrea sa foloseasca traditionalele ranguri militare, oamenii il trateaza pe Skillt ca pe un comandant. Soldatii se ridica atunci cand el intra intr-o camera. Aproape toata lumea il saluta cu strangere de mana.

O televiziune germana difuzeaza imagini cu svasticile de pe castile soldatilor ucraineni

In urma cu 17 luni, viata actuala a lui Mikael Skillt ar fi fost de neconceput. Skillt, care a fost in Garda Nationala a Suediei, a fost membru al extremei drepte din tara sa si purtator de cuvant pentru mai multe grupuri neo-naziste. Inainte de razboiul din Ucraina, ori era in inchisoare, ori lucra in constructii.

Skillt nu se sfieste sa vorbeasca despre trecutul sau neo-nazist, dar, referindu-se la convingerile sale anterioare, spune ca a "gresit" si a fost "idiot". Sustine ca serviciul sau in razboiul Ucraina i-a schimbat mentalitatea si l-a facut sa abandoneze national-socialismului.

"Eu nu sunt un nazist si nu cred in socialismul national", spune Skillt. "Cand am ajuns in Ucraina cu 17 luni in urma, eram un adevarat ticalos. Am avut stereotipurilor impotriva evreilor, negrilor, arabilor. Dar am luptat alaturi de ei, iar acum imi sunt ca fratii. Inainte, vedeam unele lucruri doar in alb si negru. Dar acum stiu, nimic nu este sigur. Oameni buni si rai vin in toate culorile. Lumea este foarte gri", puncteaza suedezul.

Marturiile cutremuratoare ale copiilor-soldati din Ucraina: Micii separatisti cu Kalasnikov

Batalionul Azov a jucat un rol-cheie in razboiul din Ucraina. Cu toate acestea, unitatea a fost exclusa de la Fearless Guardian, o misiune de instruire SUA in Iavoriv, Ucraina, din cauza ideologiei neo-naziste a batalionului.

Ca dovada, presa rusa si unii jurnalisti occidentali, precum si mai multi parlamentarii din SUA au relatat despre spre simbolul batalionului Azov, care seamana indeaproape cu Wolfsangel-ul nazist.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#lunetis Ucraiba, #poveste soldat suedez Ucraina , #Ucraina