Povesti cutremuratoare de pe front: Viata ucrainenilor depinde de o mitraliera de 80 de ani

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 August 2015, ora 10:20
7694 citiri
Povesti cutremuratoare de pe front: Viata ucrainenilor depinde de o mitraliera de 80 de ani
Foto: Hepta.ro

Razboiul din Ucraina este o masinarie care continua sa secere vieti. Compania a 7-a a brigazii 93, o subdivizie a armatei ucrainene cu 110 soldati, intra in actiune la caderea serii, in Punctul 18, o casa cu doua etaje partial distrusa, dintr-un sat din apropiere de aeroportul international din Donetk.

Unitatea a sapat o retea de transee si pozitii de tragere care se intind la zeci de metri in terenul agricol din fata Punctului 18, arata, intr-un amplu reportaj, Washington Post.

"Fata razboiului": Vladimir Putin, desenat din gloante folosite in estul Ucrainei (Foto)

Transeele au aproape doi metri adancime si marginile sunt sustinute cu scanduri si mesteceni taiati, ca sa nu se transforme in mlastini atunci cand ploua. "In mai, transeele aveau o adancime de un metru, dar dupa ce am pierdut un om in bombardamente le-am sapat mai adanci", a explicat Sasha Bak, comandantul in varsta de doar 21 de ani al unitatii.

In timpul zilei, bombardamentele sunt sporadice si compania are timp sa imbunatateasca apararea la Punctul 18. Unii soldati incarca saci cu pamant si ii inlocuiesc pe cei deteriorati cu o seara inainte. Altii sapa la noul adapost al companiei, o incapere subterana unde vor locui in lunile ce vin, pentru ca locuinta care se afla aici va pica in curand sub loviturile obuzelor inamice.

Intrat in al doilea an, conflictul din estul Ucrainei a facut peste 6.000 de victime, iar compania a pierdut noua barbati, in vreme ce 26 au fost raniti anul acesta.

In cursul noptii, temperaturile scad si incep luptele. In pofida unui armistitiu convenit in februarie intre separatistii pro-rusi si fortele guvernamentale, si incalcat aproape imediat, linistea noptii este strapunsa de pocnetul gloantelor si suieratul mortierelor.

Rusia a publicat o carte despre crimele din Ucraina, folosind o fotografie de coperta falsa

Tancurile ucrainenilor si separatistilor deschid focul din pozitiile lor si sunetul masivelor lor tunuri rasuna distinct. In Punctul 18, de pe pereti si din tavane curge ipsosul cand mortierele ating structura casei. Unii soldati pregatesc munitie pentru lansatoarele automate de grenade, altii fumeaza si urmaresc televiziunea ruseasca.

Desi unele nopti sunt mai linistite decat altele, compania trage peste 20.000 de runde de munitie pe saptamana.

Apararea Punctului 18, depinde, ironic, de o mitraliera ruseasca din anii '30, pe care unitatea o mentine operationala. Vechea mitraliera, numita de soldati "muzeul", este o metafora potrivita pentru razboiul purtat de companie. Aproape toate armele unitatii ucrainene sunt invechite si sovietice, sau capturate de la separatistii mai bine echipati, scrie sursa citata.

Noaptea, separatistii dau drumul dronelor echipate cu sisteme de detectare termala si de noapte, pentru a depista pozitiile unitatii si a ghida focul de artilerie. Unitatea lui Bak are doar patru dispozitive de vedere pe timp de noapte.

In ciuda Rusiei: SUA se implica militar si mai profund in Ucraina

Desi ucrainenii au sustinere aeriana, avioanele nu au mai fost folosite de la semnarea armistitiului, asa ca aerul noptii e strapuns doar de dronele separatistilor. Acestia au si echipament de bruiaj radio si cel putin zece tancuri T-72, mai bune decat ale armatei ucrainene, intr-o fabrica de produse chimice din apropiere. "Singurul motiv pentru care suntem in viata este ca acele tancuri nu au soferi antrenati pentru ele", explica Bak.

SUA au inceput sa trimita ajutor militar in valoare de 244 de milioane de dolari armatei ucrainene, pentru a face fata separatistilor sustinuti de Rusia. Insa la Punctul 18, din echipamentele radio, vehiculele Humvee, radarele anti-artilerie, echipamentele de viziune pe timp de noapte, armurile corporale si altele, au ajuns doar un dispozitiv de vedere pe timp de noapte.

Administratia Obama a refuzat sa trimita armament defensiv de teama ca va provoca Rusia intr-un razboi complet. Nu este limpede nici daca unitatile ucrainene precum Compania a 7-a ar putea folosi echipamentele americane de ultima ora, intrucat soldatii sunt un amestec de profesionisti si voluntari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Ucraina razboi soldati, #Ucraina razboi est , #Ucraina
Comentarii