Prabusirea completa a Ucrainei si forta militara a lui Putin - temerile de la malul Marii Negre

Duminica, 08 Martie 2015, ora 18:05
17667 citiri
Prabusirea completa a Ucrainei si forta militara a lui Putin - temerile de la malul Marii Negre
Foto: Hepta.ro

Luptele din estul Ucrainei, dintre armata si separatistii prorusi, provoaca neliniste nu departe de gurile Dunarii, la Odesa, unde oamenii se tem ca forta militara a Rusiei ar putea duce la "prabusirea completa a Ucrainei".

Nastia Sapoval, locuitoare a celui mai mare port al Ucrainei, este speriata ca si mai multe probleme ar putea aparea in regiune, dupa ce o serie de bombardamente au vizat activistii proucraineni, in timp ce separatistii si-au anuntat planurile de a-si raspandi campania in Odesa, relateaza USA Today.

"Sigur ca sunt ingrijorata", spune Nastia, in varsta de 19 ani, studenta la drept la Academia Militara din Odesa, care si-a pierdut multi prieteni printre fortele guvernamentale care se lupta cu separatistii din estul Ucrainei, in ultimele luni. Aceasta considera ca, daca rebelii se apropie destul de mult de Odesa, "orice este posibil".

Avertizare de calatorie in Ucraina: Raketii jefuiesc soferii la Odessa

Max Vitalievici, un tanar de 17 ani care urmeaza cursurile unei scoli vocationale pentru a deveni mecanic, se confrunta cu posibilitatea de a fi recrutat cand va implini 18 ani, pentru a-si ajuta tara sa se apere de avansul separatistilor.

Tanarul spune ca presedintele Petro Porosenko, ales pe baza promisiunilor privind lupta impotriva coruptiei si revigorarea economiei ucrainene aflate in declin, ar trebui sa faca tot ce este necesar pentru a restabili pacea.

Promisiunea liderului de la Kiev privind economia este nesigura insa in acest moment, pe masura ce conflictul avanseaza, multe noi proiecte fiind suspendate. In plus, turistii rusi, care constituiau o sursa majora de venit pentru acest oras de pe litoralul Marii Negre, au disparut.

Prabusirea completa a Ucrainei - "proiectul lui Putin"

Geologul Nikolai Vasilievici, in varsta de 58 de ani, da vina pe razboiul din estul tarii pentru declinul economic. Acesta sustine ca economia este "destabilizata artificial" de separatistii din estul tarii care cauta "prabusirea completa a Ucrainei".

"Acestea sunt proiectele lui Putin", spune geologul, care considera ca, "daca nu ar fi fost interferenta externa, ne-am fi rezolvat singuri problemele".

Razboiul continua in Ucraina: Operatiune antiterorista la Harkov, atentat dejucat la Odesa

Afacerile au mers atat de prost incat vanzatoarea de brelocuri Irina Dobrovolskaia, in varsta de 43 de ani, a renuntat la vacante, si-a lasat masina acasa si merge cu autobuzul pana la standul unde face comert.

Femeia se teme ca separatistii vor aduce luptele pe strazile Odesei. Garnizoanele de "mentinere a pacii" din regiunea separatista Transnistria, aflata la o ora de condus departare, in Republica Moldova, reprezinta un alt motiv de ingrijorare: "Nu stii niciodata ce vor face fortele militare ale lui Putin".

La randul sau, soferul de taxi Serghei Popov, in varsta de 55 de ani, un parasutist retras care a servit atat armata ucraineana, cat si pe cea sovietica, spune ca razboiul "ar putea cu usurinta" sa ajunga in Odesa.

"Rusia are nevoie sudul Ucrainei, iar Odesa face parte din el. Daca vor captura restul regiunii Luhansk, vor obtine si Harkov si Odesa, desigur", a precizat Popov.

Comandantul trupelor SUA in Europa: Rusia vrea sa controleze gurile Dunarii si sa distruga NATO

Fortele ucrainene si separatistii prorusi au inceput sa retraga armele grele de pe liniile de front, ca parte a unui armistitiu fragil, care ar fi trebuit sa intre in vigoare pe 15 februarie in estul tarii, unde lupte incrancenate se poarta de aproape un an, in jur de 5.800 de persoane pierzandu-si viata, din luna aprilie.

Cu toate ca Odesa se afla la mai mult de 600 de kilometri distanta de Donetk, bastionul separatistilor, portul de la Malul Marii Negre este bantuit de acest conflict. Mai mult de 50 de persoane au murit, in luna mai, cand o cladire a fost incendiata in urma ciocnirilor dintre activistii prorusi si sustinatorii guvernului ucrainean.

Basescu: Tinta lui Putin e legata de gurile Dunarii. Nu e de joaca!

Orasul s-ar putea confrunta din nou cu scene violente, dupa ce separatistii au anuntat in aceasta saptamana o noua faza a "Primaverii Ruse", cerand o extindere a miscarii rebele catre orasele Harkov, Kerson, Nikolaev si Odesa, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de un membru al Parlamentului Ucrainei.

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat in mai multe randuri, ultima oara pe 5 martie, ca "tinta lui Vladimir Putin este legata de gurile Dunarii". Odesa se afla la circa 150 de kilometri distanta de granita cu Romania, respectiv localitatea Periprava, din nordul Deltei Dunarii.

Cu o zi inainte, comandantul trupelor americane in Europa, generalul Frederick Hodges, a avertizat ca presedintele rus doreste sa distruga NATO. In plus, generalul american a mai acuzat Rusia ca incearca sa obtina controlul asupra gurilor Dunarii.

Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac. Apărarea aeriană ucraineană a...
#Putin gurile Dunarii, #conflict Ucraina Odesa, #razboi Ucraina, #Odesa Putin, #conflict Ucraina Marea Neagra , #Ucraina