Presedintele ceh: NATO trebuie sa-si intareasca prezenta in Romania

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 19:23
2318 citiri
Presedintele ceh: NATO trebuie sa-si intareasca prezenta in Romania

Presedintele ceh, Milos Zeman, nu este de acord cu o interventie a Kievului in Estul Ucrainei, impotriva separatistilor rusi, si crede ca NATO ar trebui sa-si intareasca efectivele in regiune, inclusiv in Romania.

Purtatorul de cuvant al presedintelui ceh, Jiri Ovcacek, a declarat, luni, ca solutia este "negocierea, nu confruntarea militara", scrie Prague Post.

Ovcacek a aratat ca Zeman nu va cere un atac NATO impotriva Rusiei, daca Moscova lanseaza o interventie militara in estul Ucrainei. Zeman se pronunta, in schimb, in favoarea intaririi prezentei NATO in apropierea Rusiei, ceea ce ar trebui sa avertizeze Moscova ca se comporta inacceptabil.

Daca trupele ruse patrund in estul Ucrainei, "nu este suficient sa faci declaratii politice, ci este necesar sa aplici diferite solutii. Asta nu inseamna ca NATO ar trebui sa inceapa un atac militar pe teritoriul Federatiei Ruse, ci ca prezenta militara a NATO in statele baltice, prezenta navala in Marea Neagra, in Romania, ar putea fi intarita pentru a arata Rusiei ca are un comportament inacceptabil", a mai spus Ovcacek.

Secretarul general al NATO avertizeaza: Rusia se comporta ca un dusman!

Secretarul general al NATO a declarat, sambata, intr-un interviu acordat presei bulgare, ca Rusia se comporta ca un dusman.

"Vom fi nevoiti sa reevaluam relatiile cu Rusia. In 2010 am decis sa dezvoltam un parteneriat strategic solid cu Moscova, insa comportamentul sau din ultima vreme indica faptul ca nu ne este un partener, sau cel putin nu se comporta ca atare. Rusia se comporta ca un dusman. In consecinta, strategia pe termen lung se va schimba si vom fi nevoiti sa ne adaptam la noua situatie.

Cred in continuare ca cel mai bine este sa colaboram cu Rusia, insa acest lucru se va face dintr-o pozitie de putere si unitate in interiorul Aliantei si UE", a explicat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, intr-un interviu acordat cotidianului Capital, in urma vizitei sale in Bulgaria.

El a adaugat ca agresiunea care a avut loc in Ucraina schimba in totalitate situatia securitatii europene.

In consecinta, NATO isi va intari defensiva, iar lucrurile au inceput sa se miste in acest sens, a mai punctat seful Aliantei, care a mentionat ca au fost trimise avioane care sa patruleze deasupra tarilor baltice si au fost dislocate avioane-radare AWACS in Romania si Polonia.

Mai mult, acesta a aratat ca prezenta navelor NATO in Marea Neagra a fost sporita.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina NATO trupe, #Ucraina invazie Rusia NATO , #Ucraina