Primarul Kievului, primul pe lista partidului lui Porosenko in alegerile din octombrie

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 22:34
2288 citiri
Primarul Kievului, primul pe lista partidului lui Porosenko in alegerile din octombrie

Primarul Kievului, celebrul boxer Vitali Kliciko va fi primul nume de pe lista partidului presedintelui Petro Porosenko in alegerile legislative anticipate de la 26 octombrie, pe care, in schimb, principalul partid prorus a decis sa le boicoteze.

"Tara are mai mult ca niciodata nevie de unitate nationala si consolidare. Iata de ce am acceptat sa devin capul de lista al Blocului Porosenko", a declarat Kliciko in cursul unui congres al partidului prezidential, potrivit serviciului sau de presa.

Klociko, ales primar al Kievului si conducatorul miscarii proeuropene Udar (Lovitura), a fost unul dintre liderii miscarii de contestare care a condus, in urma unor confruntari sangeroase intre manifestanti si fortele de ordine in Piata Maidan, la indepartarea de la putere, in februarie, a presedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Mai intai candidat in alegerile prezidentiale, fostul campion la box al lumii la categoria WBC s-a retras din cursa si l-a sustinut, dupa aceea, pe miliardarul Porosenko. Acesta din urma a obtinut victoria in scrutinul prezidential din mai, cu aproape 55% din voturi.

Partidul Regiunilor al lui Ianukovici, care domina Parlamentul pana la indepartarea sa de la putere, a anuntat, in schimb, ca va boicota alegerile legislative din cauza conflictului armat dintre fortele guvernamentale si rebelii prorusi din estul tarii, care s-a soldat cu peste 2.700 de morti in cinci luni.

"Partidul Regiunilor nu are dreptul moral sa participe la aceste alegeri, cand aproape sapte milioane de persoane nu pot sa voteze", a declarat, referindu-se la alegatorii din regiunea Donbas, Boris Kolesnikov, secretarul acestei formatiuni, citat de site-ul Ukrainskaia Pravda. Sud-estul Ucrainei este bastionul electoral al Partidului Regiunilor.

Numerosi membri din cadrul Partidului Regiunilor candideaza, totusi, in mod individual sau in cadrul altor miscari politice, potrivit Ukrainska Pravda.

Timosenko, rocada cu eroina-pilot

Fosta opozanta Iulia Timosenko, un fost premier, a cedat in mod simbolic locul in fruntea listei partidului sau Batkivscina femeii-pilot din armata ucraineana Nadia Savscenko, care a devenit o eroina nationala dupa ce a fost capturata de catre rebeli prorusi si incarcerata in Rusia.

Savscenko, considerata o detinuta politica in Ucraina, este acuzata in Rusia ca este implicata in moartea a doi jurnalisti rusi, ucisi in iunie in estul Ucrainei, acuzatii pe care le neaga.

Amnesty International (AI) a indemnat Moscova sa o elibereze pe femeia-pilot, apreciind ca detentia ei este motivata de "acuzatii fabricate".

De asemenea, mai multe partide proeuropene au invitat sa isi inscrie numele pe listele lor atat comandanti militari sau paramilitari care au participat la lupte impotriva rebelilor, cat si jurnalisti si activisti pentru drepturi civice care au jucat un rol important in timpul protestelor din Piata Maidan.

Parlamentul ucrainean numara 450 de deputati, care primesc un mandat de cinci ani si puterea sa numeasca sau sa destituie ministri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri parlamentare anticipate Ucraina, #Vitali Kliciko alegeri Ucraina , #Ucraina