Proteste in Ucraina: S-a cerut demisia lui Porosenko (Video)

Luni, 22 Februarie 2016, ora 08:25
2527 citiri
Proteste in Ucraina: S-a cerut demisia lui Porosenko (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multe sute de persoane au manifestat duminica la Kiev la apelul unei miscari necunoscute pana in prezent pentru a cere demisia presedintelui Petro Porosenko si a guvernului sau, acuzati ca sunt lipsiti de initiativa in fata Rusiei si ca tolereaza coruptia.

Manifestantii, printre care multi pensionari si indivizi in tinuta de camuflaj prezentandu-se ca fosti luptatori impotriva rebeliunii proruse din estul tarii, au votat simbolic o rezolutie in care s-au pronuntat pentru "destituirea guvernului actual" si "declararea alegerilor prezidentiale si legislative anticipate", scrie AFP.

Doi ani de la EuroMaidan - Ucraina comemoreaza cu spargeri de banci si criza politica

"Oamenii care se intorc de pe front vad ca viata se deterioreaza, coruptia nu se reduce, iar taxele locale cresc continuu", a declarat Liubov Ukrainciuk, prezentandu-se ca fiind una dintre fondatorii miscarii RPS (Fortele revolutionare de dreapta), necunoscuta pana in prezent.

"Puterea nu corespunde idealurilor Pietei Independentei Maidan, este incapabila sa ii apere pe ucraineni de agresiunea"rusa, a continuat ea referindu-se la anexarea de catre Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea in martie 2014 si la sprijinul acordat separatistilor prorusi din estul Ucrainei, unde luptele impotriva armatei ucrainene au facut peste 9.000 de morti in 22 de luni.

Criza politica in Ucraina: Partidul Iuliei Timosenko se retrage din coalitia de la putere

Manifestatia s-a desfasurat in Piata Independentei din Kiev, loc simbolic al revoltei proeuropene, la o zi dupa comemorarea represiunii sangeroase a acesteia in urma cu doi ani.

Duminica, protestatarii au aprins focul in cosurile de gunoi pentru a se incalzi, dar situatia a ramas calma, potrivit corespondentilor AFP la fata locului.

Pe de alta parte, membri ai miscarii RPS au patruns sambata intr-un hotel din apropierea Pietei Independentei si au instalat numeroase corturi pe Maidan, in pofida ciocnirilor cu politia care a cautat sa ii impiedice.

Numerosi comentatori ucraineni au condamnat actiunea RPS, acuzand-o ca este in slujba Moscovei. Potrivit mass-media, unul dintre liderii acestei miscari este cunoscut pentru antisemitismul sau, iar altii au fost condamnati pentru huliganism sau crime.

Frecvent criticati in Ucraina si in Occident pentru insuficienta reformelor si a luptei anticoruptie, actualii conducatori ai Ucrainei s-au aflat printre liderii politici ai insurectiei din Piata Independentei care a dus la fuga in Rusia in urma cu doi ani a presedintelui prorus Viktor Ianukovici, destituit ulterior de parlament.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Ucraina manifestatie, #Ucraina proteste autoritati , #Ucraina
Comentarii
Poza profesoru
profesoru
rank 3
Poza CONTESTATARUL
CONTESTATARUL
rank 1
Au inteles multe nationalistii ucranieni …