Ziare.com

Putin vede Ucraina ca pe o tara artificiala, formata din bucati ale altor state Interviu

de Alex Varzaru
Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 21:18

   

Putin vede Ucraina ca pe o tara artificiala, formata din bucati ale altor state Interviu
Dupa ce fostul ministru polonez de externe a declarat ca Vladimir Putin a vrut sa imparta Ucraina cu Polonia, Ungaria si Romania, nu putem sa nu ne intrebam daca un astfel de cataclism geopolitic mai este posibil, chiar daca dezmintirile au venit rapid.

Paul Ivan, analist politic la European Policy Centre (EPC), un think-tank independent din Bruxelles, si expert afiliat Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), spune, pentru Ziare.com, ca acest lucru nu mai este posibil.

"Este clar insa ca la summit-ul NATO de la Bucuresti din 2008 presedintele Putin s-a referit la Ucraina ca la o tara artificiala, formata din bucati din alta state", arata Paul Ivan.

Oferta facuta de Putin poate sa fie sau nu reala, dar se suprapune perfect pe un anumit context. Ce se crede, de fapt, acum, in mediul diplomatic din Uniunea Europeana, in care traiti si activati?

Fostul premierul polonez Tusk a negat ca o asemenea oferta ar fi fost facuta. In general, tot acest episod privind presupusa oferta nu a fost primit foarte bine din pricina neclaritatii mesajului si a revenirilor repetate ale fostului ministru polonez de externe asupra acestuia.

Fostul premier al Poloniei neaga ca Putin i-ar fi oferit o bucata din Ucraina

Este clar insa ca la summit-ul NATO de la Bucuresti din 2008 presedintele Putin s-a referit la Ucraina ca la o tara artificiala, formata din bucati din alta state. Aceasta pare a fi viziunea Rusiei asupra Ucrainei, aceea a unui teritoriu de granita, care in buna masura ar apartine Rusiei.

Daca aceasta oferta ar fi reala, cum ar putea fi ea acceptata, de un stat sau altul, in conditiile in care exista tratate, obligatii internationale, intelegeri europene si politici comune? Ar accepta celelalte state asa ceva?

Cum ziceam, se pare ca oferta nu este reala. Chiar daca ar fi, nu ar fi acceptata nici de statele membre UE in cauza, si nici de celelalte state. Nu mai suntem in anii '30.

Dincolo de oferta, reala sau nu, ca Romania sa primeasca o bucatica din Ucraina, cat de fezabila ar fi, de pilda, in acest moment din punct de vedere tehnic, o unire mai simpla cu Moldova? Cate greutati s-ar ridica, la nivel european, in calea acestei eventualitati?

O unire a Romaniei cu Republica Moldova nu ar fi simpla in niciun scenariu, dar nu imposibila din punct de vedere "tehnic". Dar pentru a se realiza ar fi nevoie sa existe o dorinta a populatiilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Ori daca disponibilitate pentru unire exista in partea dreapta a Prutului, ea este minoritara in cea stanga. Astfel, in prezent este extrem de putin probabila o unire a celor doua state.

Dintre cele trei state carora Putin le-ar fi sugerat o impartire in patru a Ucrainei, excluzand Rusia, Ungaria pare sa fie cea mai inclinata spre revizionism. Ce stiti despre opinia publica din acest stat? Cum se discuta si in Polonia despre frustrarile istorice?

Dezvaluirile lui Saakasvili: Putin a oferit Ucraina Romaniei, Ungariei si Poloniei

Este adevarat ca Ungaria a intrat pe o panta nationalista. Astfel, in momentele cele mai grele ale vecinilor ucraineni, premierul Ungariei se arata strict interesat doar de soarta minoritatii ungare din Ucraina.

Cu toate acestea, Ungaria, ca si celelalte state ale lumii si ale Europei, face parte dintr-un sistem de reguli si nu si-ar putea permite derapaje revizioniste. Toate statele membre UE (Romania, Polonia, Ungaria etc.) sustin integritatea teritoriala a Ucrainei.

Este aceasta oferta un fel de modalitate a lui Putin de a dezbina Uniunea europeana? Ar putea ceda ispitei aceste tari, fracturand iremediabil UE?

Dupa cum spuneam, oferta nu pare sa fi existat. Bineinteles, presedintele Putin face nenumarate eforturi de a dezbina statele membre UE.

Uniunea, in ciuda diferentelor de viziune dintre statele membre, a reusit sa adopte pozitii comune si o serie de masuri de sanctionare a Rusiei pentru raptul teritorial din Ucraina.

Cu toate acestea, pe masura ce costurile sanctiunilor aplicate de Rusia statelor UE se fac simtite, creste si divizarea din randul UE in privinta politicii fata de Moscova.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9900 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Putin vede Ucraina ca pe o tara artificiala, formata din bucati ale

altor state Interviu"
- pai nu urss(in care rusia era shef) shi kgb-u' teu au facut-o asha !? :o(((

 

Toarasi, cea veti domne cu iel daca dela dansu dea colo asa sa vede?

Ah?

Care nu credeti, luati de cititi aici:

http://fun.regielive.ro/bancuri/ion_si_maria/ion-si-maria-in-pat-26850.html

p.s. Putin vede Ucraina ca pe o tara artificiala, formata din bucati ale altor state

 

Aici se aplica regula bine stiuta: "Cine zice ala e"

Mai exact, Rusia este mai artificiala decat Ucraina.
Toate statele din fosta uniune sovietica stiu asta si inca cum.

 

Ai dreptate.

Oare noi,noi epigonii,care-i judecam pe altii,nu e cazul sa ne gandim ca dupa primul razboi au fost create 3 tzari.Iugoslavia.,Cehoslovacia si Romania. Toate recunoscute,pentru "vesnicie" Doua din cele trei au disparut.Cui ii vine randul ? Poate sa ne gandim mai mult la Romania,la romani,nu sa ne dam in cap unul altuia,sdau sa ne doara ranile altora in loc de ale noastre.

Dai in unul, tzipa 2

Asta este cosmarul antiromanilor, o Romanie ortodoxa de 28 de milioane, revenita la vechile hotare ale romanie mari. Si au dreptate.
Mai citeste jupane despre Sf. Voievod Mihai Viteazul si despre anul 1600.

De ce se framinta bolsevicii despre granite intr-o Europa

Unita si cu Schengen?

La munca, baaaaaaa!

 

Daca tot se face atata galagie despre tratatul Hitler-Stalin

cu impartirea Europei,care este acum piedica de a se reveni cu frontierele la normal ?Si unul si celalalt au murit,dar tratatul vad ca traeste.Doar tarile Baltice au iesit din prevederi.Astea sunt interesele altor puteri.

 

E un fel de

"Capcana de soareci".
......
care 'presteaza'

in primul rand acest articol

se bazează pe o minciuna aruncata de cațiva dușmani ai lui Putin

acest lucru dovedește ca e de-ajuns sa spui o vorba - fie și ne-adevărata ca sunt multi gata sa o dezvolte și sa facă din ea propaganda

in fine - apropo de ''tara artificial creata'' - cand eram student am fost ''monitor'' intr-o tabără de copii in Franța, și preotul care conducea tabăra - un om la vreo 75 de ani a dorit sa discutam despre istoria Ro...

printre altele el mi-a spus ca ei, in Fr, invățaseră la școală ca Ro a fost ''artificial creata'': adică Ro ''a furat'' Transilvania de la Imperiul Austro-Ungar, ''a furat'' Moldova'' de la Imperiul Țarist, ''a furat'' Muntenia de la Imperiul Otoman...

deci, precum spunea poetul istoria se scrie ''in funcție de, zilnic, schimbate interese''

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor