Razboi in Ucraina: Donetk si Luhansk cer garantii Kievului ca pot folosi limba rusa

Autor: Ana Ilie
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:15
3698 citiri
Razboi in Ucraina: Donetk si Luhansk cer garantii Kievului ca pot folosi limba rusa

Auto-proclamatele republici separatiste ucrainene Donetk si Luhansk cer Guvernului de la Kiev sa le garanetze dreptul de a folosi limba rusa ca limba oficiala.

"Presedintele, Guvernul si Verhovna Rada (Parlamentul) trebuie sa adopte documente legislative... care sa garanteze dreptul oamenilor din republici de a folosi limba rusa ca limba oficiala", arata republicile intr-un comunicat comun, potrivit Ria Novosti.

Cererea a fost facuta in contextul in care la Minsk, in Belarus, au loc negocieri intre Rusia, Ucraina si OSCE, cu participarea reprezentantilor din sud-estul Ucrainei.

In 2012, Ucraina a adoptat legea privind limba de stat, care permitea regiunilor tarii sa adopte drept limba secundara limba vorbita de peste 10% din populatie. Cand a intrat in vigoare aceasta lege, 13 din 27 de regiuni ucrainene au ales rusa drept a doua limba si doua regiuni ungara si romana. In februarie, insa, Parlamentul a abolit aceasta lege, cu toate ca decizia a fost anulata de presedintele in exercitiu, Oleksandr Turcinov.

75% din populatia din Donetk si 69% din cea din Luhansk vorbesc rusa ca limba nativa.

Actualul presedinte, Petro Porsenko, a insistat in mai multe randuri ca ucraineana trebuie sa ramana limba oficiala a tarii. El a admis totusi ca se poate ajunge la o intelegere prin care regiunile sa poata adopta rusa, intr-un regim special.

Cererile separatistilor vin intr-un moment in care acestia fac progrese pe teren.

Razboi in Ucraina: Aeroportul din Luhansk, pierdut in fata tancurilor rusesti

Luni, fortele ucrainene au fost nevoite sa se retraga din principalul aeroport al orasului ucrainean Luhansk, dupa ce s-au luptat cu un batalion de tancuri rusesti.

Razboi in Ucraina: Parasutisti versus tancuri rusesti pe aeroportul din Luhansk

Luni, presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a denuntat inca o data "agresiunea directa si deschisa" a Rusiei, care a schimbat radical echilibrul dintre fortele ucrainene si separatistii pro-rusi pe campul de lupta.

Lavrov vorbeste din nou despre Ucraina si amenintarile UE

Anterior declaratiilor lui Porosenko, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a negat ca Rusia ar avea trupe in Ucraina si a subliniat ca Federatia Rusa nu va efectua nicio interventie militara in tara vecina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ucraina limba rusa regiuni separatiste, #Ucraina separatisti rusa , #Ucraina