Razboi in Ucraina: Marturii de pe linia frontului - Unde sa fugi?

Autor: Ana Ilie
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 14:04
5613 citiri
Razboi in Ucraina: Marturii de pe linia frontului - Unde sa fugi?

In Mariupol, in estul Ucrainei, localnicii sunt blocati. N-au unde sa fuga, desi razboiul le bate la usa. Nici nu inteleg prea bine ce se intampla si de ce Rusia sustine ca aici s-ar afla fascisti.

Din balconul apartamentului sau din Mariupol, Piotr Galanji are vedere libera catre front. Veteran al Armatei Rosii, se declara prea batran pentru a mai tine partea cuiva, scrie, intr-un reportaj de pe front, Global Post.

27 de ani Galanji a luptat pentru armata sovietica. "Am fost in armata sovietica in Germania, in Ucraina, la Murmansk, in Siberia. In 1968, am luptat in Cehoslovacia... Si asa imi multumeste acum Rusia? Nu mi-as fi imaginat niciodata asa ceva", spune septuagenarul.

Armistitiu in Ucraina: Rusia spune ca nu are trupe in tara vecina, NATO nu e de acord

Impreuna cu cativa prieteni, priveste din balcon linia frontului, aflata la jumatate de kilometru distanta. Incalcand armistitiul in vigoare, separatistii au bombardat in noaptea de duminica orasul, asa ca obuzele au ajuns chiar sub fereastra veteranului.

Daca separatistii pun mana pe Mariupol, vor putea sa lege coasta Marii Azov de Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia in martie, ceea ce va duce la crearea unui coridor catre estul Ucrainei, ocupat de pro-rusi.

Pozitia armatei ucrainene din fata ferestrelor lui Galanji este frecvent vizata de tiruri. Un tanc ucrainean asezat in spatele unui damb si transeele ii apara oarecum pe soldatii nervosi.

"Zilele trecute, un tovaras din Armata Rosie m-a sunat din Rusia sa ma intrebe ce mai e nou. A auzit focuri de arma in telefon. I-am zis ca am casa chiar pe linia de front. El mi-a spus ca televiziunile ruse spun ca Mariupol este plin de fascisti. Eu fascist?", se indigneaza fostul soldat.

Viata dupa razboi in Ucraina: Oamenii mor de foame si sete printre ruine

Galanji nu vrea sa plece, desi copiii i-au cerut sa o faca. "E tara mea. Nu ma tem de moarte. Am avut o viata buna".

Altii insa ar vrea sa plece, dar nu au unde. Anatoli Fedoriak, de 32 de ani, lucreaza intr-una din cele doua fabrici de otel din oras si cand pleaca la munca merge pe langa blocuri. "Rusii trag in punctul de control al armatei, dar din fericire pana acum rachetele au cazut pe campuri, nu au atins nicio cladire".

Barbatul, care are un copil de patru luni, se simte blocat in oras, si nu e singurul. "Nu stiu unde sa fugim. Am un copil de patru luni. Sunt beciuri, dar nimeni nu are cheia", spune el.

Si satul Primorsk, din apropiere, este pe linia frontului. Aici, in spatele unor saci cu nisip, se adapostesc soldatii ucraineni. Un ofiter arata urmele de impact ale obuzelor trase de separatisti. "Observatorii OSCE au venit de dimineata si le-am aratat urmele", spune el, si doar zambeste cand e intrebat daca a ripostat.

200 de metri mai departe, Olga, de 42 de ani, s-a trezit prinsa in zona care desparte cele doua parti beligerente. "Au inceput sa traga de aseara. E groaznic sa traiesti pe linia de front. E inspaimantator. Dimineata asta a durat jumatate de ora. Dar unde sa plecam?", se intreaba femeia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ucraina razboi separatisti, #Ucraina localnici razboi , #Ucraina
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Moscova nu crede in lacrimi!