Razboi la granita Romaniei: Ucraina acuza Rusia de noi tactici de intimidare

Sambata, 08 Martie 2014, ora 18:16
3619 citiri
Razboi la granita Romaniei: Ucraina acuza Rusia de noi tactici de intimidare

Oficialii ucraineni au acuzat sambata fortele pro-ruse din regiunea Crimeea de noi tactici de intimidare, dupa ce 100 de barbati inarmati au anuntat ca au preluat controlul asupra unui birou militar din Simferopol, capitala regiunii Crimeea.

Cei 100 de barbati detin arme automate si spun ca apartin fortelor de aparare din Crimeea, potrivit lui Vladislav Selezniov, ministrul ucrainean al Apararii, citat de CNN.

Acestia au plasat persoane inarmate la fiecare etaj al biroului militar.

O echipa CNN a fost la fata locului si a declarat ca situatia este calma. La intrare se afla persoane mascate, cu arme, iar steagurile Rusiei au fost pictate pe porti. Au fost intrebate mai multe persoane in legatura cu ceea ce se intampla in interiorul cladirii, insa nimeni nu a oferit vreo informatie.

In ultima saptamana, situatia din Ucraina este schimbatoare, dupa ce trupele ruse au atacat un punct de trecere a frontierei cu Crimeea, capturand armanentul si conducand familiile ofiterilor in afara locuintelor, au spus oficiali ucraineni din aceasta zona.

Trupele ruse l-au batut pe ofiterul care se afla la punctul de trecere a frontierei de langa orasul Kerch, cand acesta a incercat sa le opreasca, s-a anuntat pe site-ul Serviciului de Graniceri. Fortele ruse au preluat controlul acestei zone.

Granicerii ucraineni au spus ca 100 de militari rusi inarmati si 50 de membri ai fortelor de aparare din Crimeea continua sa blocheze un punct de trecere cu feribotul de langa Kerch, un port din fasia ingusta care face legatura intre Marea Neagra si Marea Azov. Acest punct este folosit pentru a aduce trupe si vehicule militare, spun oficialii ucraineni.

Vineri, s-a anuntat ca trupele pro-ruse ar fi incercat sa distruga portile unei baze ucrainene din Crimeea.

Marina rusa a blocat vineri o serie de vase ucrainene, iar persoane inarmate nu le-au permis observatorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sa intre in regiunea Crimeea.

In mijlocul acestor tensiuni, Polonia a decis sa isi retraga membrii consulatului din Sevastopol.

Rusia neaga implicarea militara in Crimeea si critica guvernul din Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a insistat sambata asupra faptului ca Rusia nu este implicata militar in Crimeea, spunand ca Moscova este pregatita sa continue dialogul, insa numai cu conditia ca acesta sa fie unul onest si sa existe un parteneriat. Acest dialog ar putea sa nu includa guvernul interimar din Ucraina, a spus Lavrov.

"Actualul guvern este dependent de nationalistii radicali care au preluat puterea", a spus Lavrov. "Chiar si partenerii nostri din Vest stiu cum este de fapt acest guvern. Viziteaza adesea Ucraina. Insa ei incearca sa ascunda aceste fapte".

SUA, avertizate de Rusia sa nu actioneze "pripit" in legatura cu Ucraina

Oficialii ucraineni au cerut Rusiei sa actioneze in mod diplomatic, fara niciun fel de violente.

"Nu ne putem permite sa moara cineva in acest conflict", a spus ministrul interimar de Externe al Ucrainei, Andri Descita. Acesta a adaugat ca Ucraina va continua sa actioneze in mod diplomatic su nu va raspunde "provocarilor" Rusiei.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat Statele Unite ale Americii sa nu ia "masuri pripite si necugetate" ca raspuns la criza din regiunea Crimeea, din Ucraina.

Razboi la granita Romaniei - Rusia avertizeaza SUA: Sanctiunile ar fi un bumerang

Serghei Lavrov l-a avertizat pe omologul sau american John Kerry in legatura cu masurile pripite pe care le-ar putea lua SUA, care ar inrautati relatiile dintre Rusia si americani. Lavrov a precizat ca impunerea unor sanctiuni Rusiei ca raspuns la implicarea sa in Ucraina "va actiona inevitabil ca un bumerang asupra SUA".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O membră a Congresului SUA de origine ucraineană propune reducerea ajutorului militar pentru Ucraina
O membră a Congresului SUA de origine ucraineană propune reducerea ajutorului militar pentru Ucraina
Reprezentanta republicană în Camerea Reprezentanților Victoria Spartz, singurul congresman american născut în Ucraina, a depus amendamente prin care solicită reduceri ale pachetului de ajutor...
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News. Ucraina...
#razboi Ucraina, #criza Ucraina, #Rusia interventie Ucraina , #Ucraina