Reactia Rusiei, dupa intalnirea Putin-Merkel-Hollande: UE si SUA, responsabile pentru conflictul din Ucraina. N-au trecut "testul de stres"

Sambata, 07 Februarie 2015, ora 13:40
17352 citiri
Reactia Rusiei, dupa intalnirea Putin-Merkel-Hollande: UE si SUA, responsabile pentru conflictul din Ucraina. N-au trecut "testul de stres"
Foto: Sputnik

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, sustine ca Uniunea Europeana si Statele Unite sunt responsabile pentru escaladarea conflictului in Ucraina, apreciind ca parteneriatul strategic Rusia-UE "nu a trecut testul de stres".

"In toate stadiile crizelor din Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana au luat masuri pentru a escalada criza", a declarat Lavrov, citat de Sputnik.

Lavrov a acuzat ca partenerii occidentali ai Rusiei sustin "o politica de dominatie mondiala".

Lavrov a mai spus ca "parteneriatul strategic intre Rusia si Uniunea Europeana nu a trecut testul de stres". Totodata, aceasta a sugerat "audientei", din care fac parte si cancelarul german Angela Merkel si presedintele ucrainean Petro Porosenko, sa citeasca "mai atent" Carta Natiunilor Unite. "Conflictul necesita cooperare, nu acuzatii reciproce", a adaugat Lavrov.

Oficialul rus a subliniat ca Rusia nu a avut forte armate la Euromaidanul din Kiev. "Dar stim cine a avut...", a continuat Lavrov.

Spre final, a schimbat insa tonul: "Aceste negocieri vor continua dupa programul pe care il stiti. Credem ca este foarte posibil sa avem rezultate si sa cadem la un acord asupra unor recomandari care le vor permite celor doua parti sa puna cu adevarat capat conflictului".

Declaratiile au fost facute la Conferinta de Securitate de la Munchen, la care participa si presedintele ucrainean Petro Poroshenko si cancelarul german Angela Merkel.

Afirmatiile sale vin in contextul in care cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au avut reactii ferme dupa intalnirea de vineri seara cu Vladimir Putin, la Moscova.

Rectii ferme dupa intalnirea Putin-Merkel-Hollande: Daca nu ajungem la compromis, scenariul se numeste razboi

Presedintele francez Francois Hollande a subliniat, sambata, ca negocierile purtate de Franta si Germania cu liderul rus Vladirmir Putin pentru un plan de pace in Ucraina reprezinta "o ultima sansa" pentru a evita razboiul.

"Cred ca aceasta este una dintre ultimele sanse, de aceea am luat avut aceasta initiativa", a declarat Hollande, vorbind despre discutiile care au avut loc vineri seara la Moscova.

"Daca nu reusim sa ajungem la un compromis, un acord de pace pe termen lung, stim cu totii care va fi scenariul. Acest scenariu are un nume, se numeste razboi", le-a spus Hollande jurnalistilor.

Angela Merkel nu s-a declarat foarte optimista in legatura cu planul de pace. Merkel a marturisit, sambata ca "nu este cert" ca initiativa de pace in Ucraina prezentata vineri in intalnirea Merkel-Hollande-Putin la Moscova va avea succes.

Intalnire cu miza istorica la Moscova: Merkel spune ca "nu e cert" ca planul de pace pentru Ucraina va avea succes

"Dupa discutiile de ieri (vineri - n.red.) de la Moscova pe care le-am avut eu si presedintele francez (Francois Hollande - n.red.), nu este sigur daca initiativa va avea succes", a declarat ea in cadrul conferintei de la Munchen, la care sunt prezenti si presedintele ucrainean Petro Porosenko si ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

"Dar in opinia mea si a presedintelui francez merita incercat. Datoram macar acest lucru oamenilor afectati din Ucraina", a spus cancelarul german in cadrul conferintei pentru securitate, potrivit Reuters.

Planul Putin-Merkel-Hollande pentru Ucraina: Cum reactioneaza Porosenko

Intrevederea cu miza uriasa dintre presedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, desfasurata vineri seara, s-a incheiat dupa mai bine cinci ore de discutii.

Kremlinul, citat de Russia Today, a anuntat ca un text al viitorului plan de pace este in curs de pregatire.

Intalnire cu miza uriasa la Moscova: Merkel si Hollande au plecat direct la aeroport, dupa 5 ore de discutii cu Putin (Video)

Documentul va fi publicat dupa ce isi vor da acordul toate partile implicate in conflictul din Ucraina, iar dialogul va continua in "formatul Normandia", adica Franta, Germania, Rusia si Ucraina.

#Ucraina Lavrov razboi, #negocieri pace Ucraina, #Putin Merkel Negocieri , #Ucraina