Retrospectiva 2014: Ucraina, conflictul de la marginea Europei

Autor: Ana Ilie
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:24
3211 citiri
Retrospectiva 2014: Ucraina, conflictul de la marginea Europei
Foto: ITv

Ceea ce a inceput, in noiembrie 2013, ca un amplu protest pro-european la Kiev, in Ucraina, s-a transformat, la inceputul lui 2014, intr-o rasturnare de regim si inceputul celei mai grave crize din Europa ultimelor decenii.

Ucrainenii, infuriati de refuzul presedintelui Viktor Ianukovici de a angaja tara pe calea europeana la summitul din noiembrie 2013 de la Vilnius, au continuat sa ramana pe strazi si in primele luni ale lui 2014.

Ianukovici, inspaimantat de protestele tot mai ample, a ordonat, in februarie, reprimarea brutala a miscarii pro-europene EuroMaidan, insa mania publica generata de moartea a aproximativ 100 de manifestanti l-a inspaimantat.

Presedintele pro-rus al Ucrainei s-a refugiat in Rusia, insa a continuat sa insiste ca este presedintele legitim al tarii, chiar si din exilul auto-impus. In absenta sa, mai multe forte au inceput sa actioneze asupra Ucrainei, divizand-o, practic, in doua.

In vreme ce partidele pro-europene de la Kiev s-au organizat rapid si au preluat puterea, in estul majoritar rus al tarii, forte separatiste, incurajate de Moscova, au declansat o operatiune de subminare a puterii centrale si de separare efectiva de restul Ucrainei.

La 22 februarie, tara avea deja un presedinte si un premier, ambii interimari, numiti din randurile Opozitiei, si Parlamentul a votat pentru organizarea de alegeri anticipate la 22 mai.

In acelasi timp cu coagularea fortelor de opozitie la Kiev, constituite de-acum in putere conducatoare, dincolo de granita, in Rusia, presedintele Vladimir Putin a ordonat organizarea de ample manevre militare la frontiera comuna.

Tensiuni in Ucraina: Eforturi in ceasul al 12-lea pentru evitarea referendumului din Crimeea

Folosind pretextul unor ciocniri la Kiev intre sustinatorii si opozantii noii puteri, in peninsula ucraineana Crimeea s-au activat militii separatiste ce au ocupat cladirile administrative. La sfarsitul lui februarie, Rusia a invadat Crimeea. Brusc, peninsula s-a umplut de asa-zisi "omuleti verzi", de fapt luptatori rusi in uniforme nemarcate, care au preluat de facto regiunea.

La jumatatea lui martie, in urma unui referendum organizat in graba si in conditii suspecte, peninsula, care gazduieste flota rusa la Marea Neagra, si-a declarat independenta de Ucraina. Rusia a trecut rapid prin Parlament legea prin care anexa Crimeea, pe motiv ca tara isi "protejeaza" astfel minoritatile aflate pe alte state.

Atacul lui Putin asupra Ucrainei a inceput. Ce inseamna pentru Europa si SUA

Anexarea Crimeii a dus la cea mai grava criza din Europa de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Niciun stat nu a recunoscut schimbarea brutala a granitelor si NATO a luat masuri urgente de sporire a exercitiilor militare in apropiere de Ucraina. SUA, UE si alte cateva state aliate au impus un regim de sanctiuni Rusiei si asa-zisei conduceri a Crimeii.

Nici nu a fost anexata bine Crimeea, ca tensiunile separatiste au dat in clocot si in regiunea ucraineana istorica Dombas, compusa din Luhansk si Donetk, inima industrializata a Ucrainei. Folosindu-se de aceeasi reteta ca si in Crimeea, Rusia a invadat pe tacute regiunea, trimitand aici luptatori, echipamente militare si bani.

4 probleme pentru Putin in Ucraina

Kievul a reactionat printr-o operatiune "anti-terorista" si timp de cateva luni conflictul din Donetk si Luhansk a zguduit regiunea. Luptele au dus, in iulie, la o tragedie ce a socat o lume intreaga: un avion Malaysia Airlines, cu aproape 300 de persoane la bord, a fost doborat deasupra Donetkului, cu un sistem de rachete rusesc.

Masacrul a provocat oroare si manie. Un nou val de sanctiuni a fost impus Rusiei, de aceasta data si mai dur.

Luptele au continuat totusi, amenintand sa cuprinda tot mai mult din teritoriul Ucrainei. In 5 septembrie, liderii de la Kiev, Moscova si ai separatistilor s-au reunit la Minsk, in Belarus, in prezenta OSCE, unde au convenit asupra unui armistitiu.

Cinci scenarii pentru Ucraina

Armistitiul a fost insa frecvent incalcat de ambele parti si nu se intrevede o solutie in perioada imediat urmatoare. Peste 4.000 de persoane au murit in urma luptelor din Donbas, potrivit datelor oficiale. Criza inca ameninta sa se transforme intr-un "conflict inghetat".

In acelasi timp, Occidentul si Rusia continua sa se infrunte intr-un razboi de propaganda si un razboi al sanctiunilor, ce afecteaza grav economia Rusiei, dar si UE, puternic dependenta de importurile de gaze naturale rusesti.

Rusia nu si-a atins obiectivul de pastrare a Ucrainei in sfera sa se influenta, intrucat interventia in Crimeea si Donbas a accelerat ritmul cu care tara se apropie de UE. In plus, Ucraina a renuntat la neutralitate si si-a exprimat clar dorinta de a adera la NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ucraina conflict Rusia, #Ucraina lupte Rusia NATO, #Ucraina criza UE , #Ucraina