Roman grav ranit in razboiul Ucrainei. "Cu teroristii lupta doar oamenii simpli, din popor!" Interviu

Luni, 30 Iunie 2014, ora 12:47
9224 citiri
Roman grav ranit in razboiul Ucrainei. "Cu teroristii lupta doar oamenii simpli, din popor!" Interviu
Foto: Arhiva

Situatia in Ucraina este in continuare tensionata, in ciuda armistitiului ordonat de presedintele Petro Porosenko. In cele doua republici autoproclamate - Donetk si Lugansk - sunt si romani, care lupta de partea fortelor armatei ucrainene, iar unul dintre ei a fost grav ranit, in confruntarile cu separatistii prorusi.

In comparatie cu estul tarii, in Cernauti e liniste, dar oamenii ies in strada cerand ca fiii si sotii recrutati sa nu fie trimisi in zonele de conflict, a declarat pentru Ziare.com Felicia Nichita Toma, ziarista la bisaptamanalul "Zorile Bucovinei" din regiunea Cernauti.

"Rudele militarilor recrutati din regiunea Cernauti sunt foarte indignate de faptul ca in estul Ucrainei sunt mobilizati pentru a lupta cu teroristii doar fiii oamenilor simpli din popor, dar nu si copiii celor de la conducere, ai deputatilor poporului, ai oligarhilor, ca cei din est nu-si apara familiile, orasele, multi militieni au trecut de partea teroristilor", puncteaza jurnalista de la "Zorile Bucovinei", ziarul cu cel mai mare tiraj din Ucraina printre publicatiile minoritatilor nationale.

In ceea ce priveste semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, Felicia Nichita Toma spune ca "va duce Ucraina spre o dezvoltare economica prospera, fapt ce nu va depinde de 'fratele mai mare', care s-a dovedit a fi cel mai mare dusman al Ucrainei".

Care e acum atmosfera din Cernauti, din Ucraina?

In Ucraina, mai ales in estul separatist - Donetk si Lugansk - situatia e tensionata. In pofida planului de pace, initiat de presedintele Petro Porosenko vinerea precedenta, separatistii prorusi, sustinuti de Kremlin, continua luptele, atacand fortele armatei ucrainene. Bunaoara, cu cateva zile in urma, in Slaviansk a fost doborat, cu o lansatoare de rachete, un elicopter militar Mi-8, la bordul caruia se aflau 3 membri ai echipajului si 6 ofiteri ai Serviciului Securitatii, care si-au gasit moartea in timpul exploziei vasului aerian.

Unul dintre militarii decedati e originar din Cernauti. Spre deosebire de infernul din estul prorus al Ucrainei, in orasul copilariei lui Eminescu - Cernauti - continua sa fie liniste, insa in multe sate din regiune populatia blocheaza autostrazile internationale cerand conducerii locale ca fiii si sotii recrutati sa nu fie trimisi in estul Ucrainei, iar cei mobilizati de cateva luni sa fie inlocuiti pentru a putea se intoarce la vatra, in familie.

Mai mult, 10 militari, dintre care 8 din Cernauti, au fost ucisi saptamana trecuta. Erau romani printre ei? Ce spun rudele militarilor detasati in estul Ucrainei?

Printre eroii omorati saptamana precedenta, cinci dintre care au fost dati taranei duminica precedenta in Cimitirul Central din Cernauti, nu sunt romani. Dar in cele doua republici autoproclamate - Donetk si Lugansk - sunt si romani, care lupta de partea fortelor armatei ucrainene. Unul a fost grav ranit si necesita tratament peste hotare, in acest scop fiind deschis un cont special in banca.

Rudele militarilor recrutati din regiunea Cernauti sunt foarte indignate de faptul ca in estul Ucrainei sunt mobilizati pentru a lupta cu teroristii doar fiii oamenilor simpli din popor, dar nu si copiii celor de la conducere, ai deputatilor poporului, ai oligarhilor, ca cei din est nu-si apara familiile, orasele, multi militieni au trecut de partea teroristilor.

Cum se simt tensiunile in Cernauti? Cum ii afecteaza pe etnicii romani?

In Cernauti nu sunt careva tensiuni si deci nu sunt afectati nici ucrainenii, nici romanii, nici reprezentantii altor nationalitati.

In ce situatie se afla romanii din Ucraina, cum ar putea sa-i ajute Romania in contextul violentelor din estul tarii?

Jurnalist roman in Ucraina: Putin nu e intreg la cap. Sunt sanse sa ne pricopsim cu o alta Bosnie - INTERVIU

Romania ar putea sa-i ajute pe cei raniti si familiile lor cu mijloace banesti.

Multi vorbitori de limba romana se declara moldoveni. Este comunitatea divizata?

Putini conationali se declara "moldoveni", majoritatea lor fiind din raionul Noua Sulita, la hotar cu Republica Moldova, unde activeaza o filiala a Societatii Moldovenilor din Ucraina, condusa de cunoscutul "moldovean" Anatol Fetescu. Insa randurile "moldovenilor" din regiunea Cernauti se reduc considerabil. Adevarul e ca intre liderii romanilor din Ucraina nu exista unitate, fiecare trage focul la oala lui.

Ce se intampla cu legea Limbilor?

Nimic nu s-a schimbat. Legea cu privire la functionarea limbilor in Ucraina a fost abrogata de Parlament, insa n-a fost semnata de fostul presedinte interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. Noua lege a fost votata in Parlament doar in prima lectura. Ce-i drept, vechea lege, adoptata mai mult pentru regiunile rusofone de est, unde rusa a obtinut statut de limba regionala si se bucura de aceleasi drepturi ca si limba de stat, cea ucraineana, n-a fost o "lege moarta", cum afirma unii, ci a acordat o sansa si pentru romanii din Ucraina, insa foarte putine primarii au adoptat-o in localitatile romanesti.

Sunteti jurnalist. Media din Ucraina este libera? In ce masura populatia este bine informata?

Activez la "Zorile Bucovinei", bisaptamanal independent, cu vechi traditii si cu cel mai mare tiraj din Ucraina printre publicatiile minoritatilor nationale, de 15 ani. Majoritatea presei in Ucraina e libera, cu exceptia celei de stat. In genere, consider ca populatia e bine informata.

Ce se intampla la Donetk si Lugansk? Va putea Porosenko sa aduca stabilitatea in tara, asa cum a declarat?

Romanii din Ucraina sunt divizati. Romania, vazuta in presa ca un vrajmas, la fel ca Rusia - INTERVIU

In regiunile separatiste proruse continua luptele. Speram ca noul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, care putin vorbeste romaneste, va aduce nu numai stabilitatea in tara, ci va semna si Acordul de Asociere cu UE, va duce Ucraina spre o dezvoltare economica prospera, fapt ce nu va depinde de "fratele mai mare", care s-a dovedit a fi cel mai mare dusman al Ucrainei.

Care sunt solutiile pentru rezolvarea situatiei din est? Cum vad oamenii simpli iesirea din aceasta criza?

Respectarea de ambele parti a planului de pace, initiat de presedintele Porosenko.

Romania e tara vecina, avem granita comuna dar si o zona-tampon: Transnistria. Se va varsa acest conflict si in Republica Moldova?

Traim cu speranta ca aceasta nu se va intampla, deoarece in regiunea Odessa ce are frontiera comuna cu Transnistria nu exista separatism.

Se poate intampla ca Rusia sa vrea sa aiba chiar prezenta militara in Ucraina?

E adevarat, propaganda Kremlinului a avut rolul ei doar in regiunile estice separatiste, insa in restul regiunilor ucrainene populatia e pentru o tara independenta, unitara.

"Roman" nu e un cuvant oarecare pentru presedintele Ucrainei - INTERVIU despre istoria pe care o stie Putin si cat de rau a ajuns Crimeea

Ce efecte credeti ca va avea semnarea acordului cu UE, cum va reactiona Rusia?

Clar lucru, va fi nu usor, insa numai astfel putem spera la un stat prosper, independent din punct de vedere economic. Rusia e impotriva semnarii acestui acord, de acum a declarat ca va inchide frontiera pentru marfurile si productia ucraineana, iar din 2015 ucrainenii se vor putea deplasa in Rusia doar cu pasapoarte de strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani Cernauti Ucraina, #acord asociere UE Ucraina, #interviu jurnalist roman Ucraina , #Ucraina