Ziare.com

"Roman" nu e un cuvant oarecare pentru presedintele Ucrainei Interviu despre istoria pe care o stie Putin si cat de rau a ajuns Crimeea

de Diana Toea
Luni, 02 Iunie 2014, ora 12:30

   

"Roman" nu e un cuvant oarecare pentru presedintele Ucrainei Interviu despre istoria pe care o stie Putin si cat de rau a ajuns Crimeea
Faptul ca noul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, vorbeste limba romana este un mare plus pentru comunitatea compatriotilor nostri din tara vecina. In sfarsit, un lider va auzi si vocea lor.

O spune Marin Gherman, jurnalist la Radio Ucraina International si analist politic din Cernauti, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Gherman ne-a povestit cum a invatat Porosenko limba romana, vorbind, de asemenea, si despre asteptarile populatiei ucrainene, care s-a saturat de conflictul din est si instabilitatea economica.

Potrivit ziaristului cernautean, politica de expansiune a lui Vladimir Putin este o realitate, presedintele rus fiind vazut ca un "imparat" de catre cetatenii pe care ii conduce. Nu l-a speriat, insa, pe omul de afaceri ajuns la carma Ucrainei, care este gata sa ii infrunte definitiv pe separatistii din est si sa se avante in riscantul razboi al gazelor.Care sunt asteptarile populatiei de la noul presedinte Petro Porosenko, in primul rand, din partea alegatorilor ucraineni si, in al doilea rand, in ceea ce ii priveste pe romanii de acolo?

Asteptarile electoratului, in linii generale, se refera la pacificare, toata lumea asteapta de la Porosenko pace. Asta a si promis. In al doilea rand, vestul si centrul tarii asteapta integrarea europeana si modernizarea sistemului politic si economic, iar cei din est care au votat pentru Porosenko au facut-o pentru un alt viitor, o oarecare rupere de Rusia.

Ce optiuni are Porosenko si ce greseala le-ar permite separatistilor sa ocupe toata Ucraina

Pentru romani este important un lucru: potrivit unor informatii veridice, am vorbit cu persoane de incredere, domnul Porosenko cunoaste bine si vorbeste fluent limba romana. Este o informatie suta la suta corecta. Am vorbit zilele acestea cu persoana de incredere a lui Porosenko din regiunea Cernauti si a spus ca vorbeste cu el in limba romana.

Cum a invatat Porosenko limba romana?

Cunoaste limba romana fiindca s-a nascut in regiunea Odessa si a trait in orasele Bender si Bolgrad, care, stim foarte bine, s-au subordonat Romaniei. Porosenko a intrat in contact cu oameni vorbitori de limba romana si cu medii romanesti de acolo.

Petro Porosenko, candidat favorit la prezidentialele din Ucraina, ar fi un vorbitor de limba romana

Ce-i drept, vorbeste cu accent, insa este un lucru foarte important. Romanii de aici care cunosc aceasta informatie spera foarte mult ca, in cazul unor probleme, se pot adresa lui Porosenko si problemele vor fi solutionate mai repede, deoarece pentru Porosenko "roman" nu este un cuvant oarecare, este ceva mai apropiat.

Pentu romani este un plus, deoarece in Ucraina nu a fost niciun presedinte care sa stie, cat de cat, nu romana, dar care sunt problemele, nimeni nu s-a interesat de problemele romanilor, nici de minimul garantat de Constitutie.

Porosenko, in primul interviu dupa alegeri: Putin poate sa puna capat razboiului din est. Voi vorbi cu el

Ce s-a intamplat cu Iulia Timosenko, care a inregistrat rezultate dezastruoase la alegeri, desi Occidentul ii dadea mari sanse?

Imediat dupa ce a fost eliberata, eu am observat o oarecare deceptie, o oboseala a populatiei fata de Timosenko. Ea a fost in politica peste zece ani, in diferite ipostaze. A promis foarte, foarte multe, pana la urma nu s-a mai realizat nimic si, cumva, as zice eu ca perioada ei a trecut. In Occident am observat ca multa lume credea ca doamna Timosenko va fi noul presedinte, chiar si in Rusia am observat acelasi lucru.

Porosenko a fost in cabinetul de ministri condus de Avarov, fostul premier in regimul lui Ianukovici, a fost si in conducerea fostului presedinte ucrainean Iuscenko in 2004. Multa lume se gandeste in ce mod aceasta persoana a putut supravietui in toate regimurile politice, insa nu a fost o bariera, fiindca Porosenko niciodata nu a avut puterea de a decide lucruri importante, strategice pentru tara. Un jurnalist ucrainean foarte bine a scris ca Porosenko nu a fost un presedinte ales, ci acceptat, fiindca altul nu a fost.

Guvernul de la Kiev vorbea despre un statut special pentru limba rusa, adresandu-se separatistilor din est, dupa ce a abolit legea care le permitea minoritatilor sa aiba limba materna ca a doua limba oficiala. Traian Basescu a cerut aceleasi drepturi pentru romani.

Legea care functioneaza in momentul de fata a fost adoptata in timpul fostului regim Ianukovici, insa nu a adus nimic nou, fiindca legea prevede anumite garantii pentru minoritati, dar sunt mai mult declarative, nimic mai mult. Imediat dupa ce a fost dat jos regiumul Ianukovici, noua putere a declarat ca trebuie adoptata o alta lege, insa nu a mai fost timp si a inceput aceasta batalie.

Basescu: Cerem ca minoritatea romana din Ucraina sa se bucure de aceleasi drepturi ca cea rusa (Video)

Pentru romani, spun eu, ar fi necesara adoptarea unei noi legi, una mult mai practica, pentru ca cea de acum e mai mult o declaratie. De exemplu, in multe sate si orase din Ucraina in care locuiesc peste 50%-60% romani, limba romana este recunoscuta ca a doua limba oficiala in administratiile locale, insa documentatia oricum se face in limba ucraineana, pentru ca organele de mai sus cer aceste documente in limba ucraineana. Nici nu sunt cadre care sa le pregateasca in doua limbi, fiindca exista costuri suplimentare, bataie de cap si asa mai departe.

In Ucraina nu se discuta atat de activ despre drepturile minoritatilor, nici macar in mediile cultural-stiintifice ale romanilor, pe cat se discuta acest subiect in Romania. Foarte interesant.

Porosenko a promis pace in campania electorala, insa razboiul din est pare ca s-a intetit. Zeci de oameni au murit. De ce vor insurgentii atat de mult in Rusia - nivel de trai mai bun, un soi de patriotism?

In primul rand, lucrurile nu trebuie analizate din punctul de vedere al unei societati normale, fiindca acolo, in estul tarii, au creat republici separatiste, iti spun cine, niste someri, betivani, oameni cu un trecut criminal.

Toate persoanele marginalizate social au decis intr-o buna zi: "Ce-ar fi sa facem un stat si, la un moment dat, sa nu mai fim marginali, ci sa fim imparati". Si au creat asa-zisele republici pe banii rusilor, cu armament venit din Rusia si cu ajutorul unor fosti politicieni, care au vazut ca regimul lui Ianukovici nu mai este si vine primejdia, puscaria. Au decis sa creeze un fel de imparatii locale, care sa supravietuiasca si, de ce nu, sa se alature Rusiei.

Criza din Ucraina: 1.400 de morti in doua zile, la Slaviansk, sustine liderul insurgentilor

Eu cred ca in momentul de fata nu putem vorbi despre o calmare a situatiei si in urmatoarea luna nici nu se va intampla acest lucru, fiindca, pana acum, asa-zisa operatiune anti-terorista despre care se vorbeste si in Romania a fost mai mult o imitare a unei operatiuni, nu a fost eficienta.

Multi dintre participantii la aceasta operatiune, asa vad eu lucrurile, au asteptat momentul sa vada cine va fi noul presedinte, gandindu-se ca poate vor veni rusii la putere. Nu puteau sa faca anumite actiuni radicale. Acum se asteapta o activizare a acestei operatiuni. Pana acum a fost o cacealma, azi una, maine alta.

Un lucru important e ca cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, care de la inceput a flirtat cu rusii, s-a intors cu spatele spre Rusia. A vazut ca, daca se vor forma aceste republici separatiste, ele nu vor fi recunoscute international, deci afacerile vor fi minimalizate. Eu spun ca lucrurile se pot normaliza in plan social, insa in plan militar nu.

Putin nu mai este nici pe departe la fel de interesat de Donetk si Luhansk cum a fost in cazul Crimeii. Ce se mai intampla acolo?

In Crimeea, dupa cate stiu eu, fiindca am cunostinte in Crimeea, lucrurile stau foarte rau, preturile au crescut, sunt cozi la magazinele alimentare. Crimeea este legata economic de Ucraina, insa a aparut vama intre cele doua. E si problema apei potabile si a gazului, care tot din Ucraina sunt aduse.

Deci succesul politic este, de fapt, un esec social si economic.

Este un esec social, este realizarea unui moft politic in pofida oricaror argumente economice, asa as numi eu aventura crimeeana pentru presedintele Vladimir Putin.

Se tot vorbeste despre izbucnirea unui razboi in Ucraina.

Este un scenariu posibil, speram ca nu se va intampla acest lucru. Insa este posibil in alt context, nu in contextul unui razboi civil. Mass-media controlata de regimul de la Kremlin spune ca in Ucraina are loc un razboi civil, ceea ce nu este corect, este un razboi dintre un regim separatist, finantat de un alt stat, si autoritatile ucrainene, deocamdata neputincioase, insa speram ca se vor consolida, de a combate aceasta primejdie.

Cei mai multi dintre ucraineni si minoritatea de romani vor in UE. Ce asteapta?

Acum aspiratia europeana este, in primul rand, determinata de frica de Rusia, de temeri ca rusii vin peste noi, si-au adus aminte generatiile din trecut ce a fost candva in Siberia. Acesta este primul argument, iar al doilea este o anume occidentalizare a viziunilor in Ucraina, acceptarea unor valori noi, dorinta de a calatori liber prin Europa.

Pentru romani este important un alt argument, si anume ca integrarea europeana prevede o minimalizare a oricaror formalitati la frontiera. Cei care locuiesc in Cernauti sau in Odessa nu vor mai avea nevoie de vize pentru a calatori in Romania sa-si vada patria culturala.

Vladimir Putin vede NATO, un sistem de aparare, ca pe o amenintare. Cum explici?

Pentru rusi, nu numai NATO este o amenintare, ci si Uniunea Europeana. De fapt intreaga lor geopolitica se bazeaza pe analiza unor primejdii inventate si nu numai, chiar si posibile. Ei vad NATO, nu ca pe un sistem de aparare, cum il vad europenii occidentalii, ci ca pe un sistem de agresiune. Mentalitatea veche sovietica, in care NATO era un sistem agresiv american, contra-socialist, a ramas in mintea domnului Putin.

Rusia, potrivit teoriei geopolitice a domnului Dugin, care este un geopolitilog rus ce scrie carti teoretice, iar Putin le citeste, ar scrie ca scopul Rusiei este protejarea culturii si civilizatiei impotriva presiunii americano-europene, deci Rusia este ca un fel de Mesia pentru popoarele slave, pentru Ucraina si Belarus.

Crezi ca Putin aspira sa fie presedintele sub care s-a reintregit Uniunea Sovietica?

Putin de la bun inceput a venit cu anumite idei imperialiste sa-si refaca frontierele de candva, dar nu sa le refaca in sensul teritorial, ci in mod cultural, stim si activitatea Bisericii Ortodoxe din Rusia, care a venit si in Republica Moldova, si in Ucraina, care a spus ca aceste tari sunt parti ale civilizatiei ruse.

Cum vede Moscova estul Ucrainei: "Pamant rusesc ocupat de Kiev" - proiect de lege pentru recuperare

Cand au vazut ca lucrurile nu merg bine cu ajutorul acestor argumente culturale, au inceput cu alte metode, cu totii stim ce se intampla in momentul de fata in Ucraina si ce au facut cu Crimeea. Dupa anexarea Crimeii, ratingul lui Putin a crescut. El este vazut in Rusia ca un nou imparat, care isi aduna la un loc teritoriile pierdute candva.

Rusii vor fi multumiti de Putin pana cand situatia economica se va inrautati total. Rusii stiu a rabda, a aratat istoria, insa nu stiu sa rabde mult timp.

Ce interese are Rusia in Republica Moldova?

Putin a participat la un joc foarte interesant. Jocul s-a numit "destabilizare", destabilizarea Republicii Moldova prin intermediul Transnistriei, respectiv acest focar de destabilizare care ar putea sa ricoseze si in Romania, in Ucraina, chiar si in regiunea Cernauti.

Asigurarea Angelei Merkel pentru Republica Moldova, dupa o intalnire cu Leanca

Fata de Moldova, rusii traiesc aceleasi nostalgii ca si fata de Ucraina. Moldova a fost candva in URSS. Despre alte argumente fata de Basarabia pana in 1812, despre alte istorii rusii nu se intereseaza. Ei cunosc istoria Uniunii Sovietice si o considera un model care trebuie urmat si refacut.

Gazprom a anuntat ca inchide robinetul la gaze pe 3 iunie, la ora 10.00, daca Ucraina nu isi plateste datoria pana atunci. In schimb, Kievul vrea negocierea tarifului majorat masiv in aprilie. Nimeni nu da inapoi, incepe razboiul energetic?

Pentru Ucraina, razboiul gazelor este cel mai problematic, chiar mai problematic decat razboiul din est, pentru ca in aceasta configuratie apar si interesele Uniunii Europene, care sustine prin diferite modalitati Ucraina, iar Ucraina nu poate sa lase la o parte interesele UE.

Porosenko a declarat ieri (joi - n.red.) ca nu se teme de acest razboi si ca nici nu are nevoie de gazele rusesti, fiindca are in momentul de fata, pentru iunie, iulie, august, rezerve colosale in rezervoarele Ucrainei, apoi poate fi maximizat exportul din Germania, Polonia si Ungaria.

Ucraina nu cedeaza: Nu accepta cresterea pretului la gaz impusa de Rusia

Deci Ucraina e dispusa sa intre intr-un razboi energetic, in momentul de fata, toti politicienii declara ca nu se tem de Rusia. Ei au spus ca sunt dispusi sa plateasca datoria, cu conditia sa revina la preturile de acum doua luni. Cum va rezista Ucraina e o intrebare.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30281 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Chestiunea libertatii lingvistice nu este o prioritate acum.

Alungarea fortelor speciale rusesti si pacificarea tarii sunt prima urgenta. Daca Ucraina se pacifica si adera la UE si NATO se vor rezolva in mod civilizat si problemele minoritatilor etnice.

 

Ma intreb - daca nu ar fi situatia din Crimeea si Simona Halep

- subiecte abordate cu duiumul, stresant de-acum, zi de zi, despre ce ar scrie ziare.com? Altceva nu mai exista?

Abundenta de articole pe tema Ucrainei

se datoreaza faptului ca ziare.com a devenit de la o vreme portavocea propagandei mincinoase rusesti. Se traduc si publica numai articole din presa rusa partinitoare, in care Putin este tamaiat si Occidentul porcait. Chiar ma mir ca au publicat acest interviu cu Marin Gherman, in care rusnacii nu sunt lingushiti.

Si ce daca vorbeste romaneste !??

Asa au zis si de Marga - ca vorbeste germana si ca Merkel e topita dupa el , e suficient sa-i dea o acadea academica - si gata , USL va triumfa in lume ....
Pe urma au zis de Iohannis ca e neamt si stai sa vezi prietenie si infratire intre svabi , sasi , nemti si romani - gat a , aveam Europa la degetul mic .
Astea sunt socoteli de sculer-matriter , ma nene , nu mai umblati cu prostii ....

Ucraina danseaza pe sarma si daca va face ce ii spun americanii - va avea o sansa .
Ucraina acum trebuie sa faca exact ce a facut Germania dupa '45 . Sa asculte si sa munceasca , sa lase ifosele ....
Si daca face asta - va fi si la ei belsugul din Vest !

Cel mai bine ar fi sa scrie de udrea si-n sculare

si-n culcare ca sa fie cei trei postaci multumiti impreuna cu bruma de alegatori in procent de 6%!!!

Moldova, toata - de la Ceremus si Colacin

pana la pristanistea Nistrului este pamant romanesc, pamant al stramosilor. Ei l-a aparat cu pretul vietii de hoardele venite de la soare-rasare, l-au stropit cu snagele lor. Desi romanii au luptat cu curaj contra fiarei bolsevice acum 75 de ani, pamanturile sfinte continua sa fie robite de Ucraina Stalinista Sovietica.

Pentru noi, romanii, intrarea Ucrainei in UE si NATO nu este o prioritate, din contra acceptarea acestei tari fasciste, imperialiste in aceste organizatii, ar insemna perpetuarea ocupatiei bolsevice pentru eternitate.

Chestiunea libertatii lingvistice in ultimul imperiu din Europa este PRIORITATEA. Fiecare natiune are interesele ei distincte; acesta este interesul nostru.

Sunteti intr-o mare eroare.

De la o Ucraina ocupata de Rusia nu vom putea niciodata recupera nimic. Interesul nostru este ca tara vecina sa adere la UE si NATO, altfel nu vom avea un partener serios de discutii pentru nicio chestiune teritoriala.

Domnule Deleanau

Nu cred ca Ucraina va intra in NATO , poate in UE. Sa numesti Ucraina de peste niste ani tara bolsevica este exagerat. Ucrainienii sunt mai degraba nationalisti , uneori excesivi. Presedintele ales din primul tur este capitalist de-a binelea.

Ma intereseaza VESTUL Ucrainei

si l-as intreba pe tinerelul din fotografie cam asta .!.
1.Cum au votat romanii din reg.Cernauti cand a fost ales Ianukovici ?Sa se uite pe ziare.91% au votat pentru el,pentruca a introdus egalitatea lingvistica.
Daca stiie cum ne numesc pe noi romanii,ucrainenii obisnuiti ? Sa va spun eu Tzehani. Asta o stiu nu dela analfabetii sau oportunistii politici.o stiu pe pielea mea de prin 1940.Daca nu ma insel,acum cateva luni,seful Regiunii Cernauti era un roman.Mai este ?

starngelove....

ukraina a avut pretentii teritoriale si a creat probleme in ceea ce priveste delimitarea platoului continental mult mai mari ca si URSS-ul....sunt sigur ca ai citit despre relatiile romano-ukrainiene,dar tu nu amintesti nimic din ceea ce nu-ti serveste intereselor tale...ukraina este un stat artificial in jurul Kievului....sunt fascisti asa cum a fost/este si Croatia
odata cu intrarea in ue si mai ales nato se incheie orice discutie pe tema modificari actualelor granite...
tu pe de alta parte ai o ura (justificata intr-o oarecare masura) fata de rusi....e celebra postarea ta cand ai spus ca crimeea ar trebui sa apartina tatarilor, nici rusilor nici ukrainienilor ci tatarilor....:))))

DR.STRANGELOWE sa mai invete.

Precum Stalin ne-a luat Bucovina si parti din Basarabia,si le-a dat Ucrainei,exact asa Hrusciov a dat pparti din Rusia Ucrainei,cu gandul la O uRSS vesnica.Dr Strangelove pretinde ca chestiunea lingvistica nu e actuala,din moment ce exista Uniunea Europpeana.Atunci sa se renunte la ea peste tot.E usor de dat ce nu-ti apartine.Mi-a placut reportajul lui Carmen Avram cu concluzia:Ce au facut ucrainenii romanilor le fac acum rusii ucrainenilor.E pacat ca ne facem ca nu vedem.Sau poate ca dumnealui are sarcina asta.

singura limba vorbita fluent de

Petro-Dolarshenko este lb banilor
in rest nimic nu conteaza (tot ceea ce a promis in timpul ''campaniei electorale'' este minciuna) pt noua unealta a mafiei americane
Wikileaks furnizeaza info interesante despre cum il priveau politicienii americani pe acest oligarh nu cu mult timp in urma

''People never lie so much as after a hunt, during a war or before an election.'' Otto von Bismarck

 

Musafir

Poate merita sa intrati si pe comunitate si sa va faceti prieteni cu care sa puteti discuta mai lejer . Sunteti mai bine documentat decat cei mai multi dintre cititorii zc si asta se vede in comentariile dumneavoastra.

@Neutron

Multumesc frumos!
Multa sanatate si numai bine va doresc.

Asa e domnule.

si sunt unii care nne invata ce sa citim ,ce sa privim si ce sa ascultam. Iata raspunsul unei democratii pe care romanii o admira dar o nesocotesc. In SUA exista F.O.I.A, adica Freedom of Information Act .Desigur si acolo sunt capete fierbinti,la fel ca si pe aici,dar Legea e lege.

BRAVO O O

nu toata lumea pricepe...in schimb cred ca adevarata fata a capitalismului copii o pot urmari in serialul ( Continuum )

MERSI,si chiar multumesc.

La fel va si in Romania,partidele oricare ar fi ele ne dau acelas "meniu" la care adauga boia rosie sau piper negru,adica ceva spaime necesare NUMAI in lupta pentru putere,cum ar fi :Basescu ne da Americii,Ponta ne da Rusiei.Astea sunt bune pentru copii.E vorba ca politica e la fel de rentabila ca si blondele depe centura.

URSS si-a facut harakiri cu bomba tzarului

Acest fapt este cunoscut cu certitudine inca din 2004 - Anexarea Crimeeii prin talharirea Ucrainei este o alta miscare sinucigasa a rusilor si reprezinta in fapt decesul "comunitatii statelor independente" care era constituita pe niste principii incalcate cu salbaticie de exaltatii lui Putin - Dovada ca la Moscova s-a infiintat o curte imperiala este prezenta lui Rogozin in calitate de mascarici al lui Putin si urmas al lui Jirinovsky

 

Corolarul de la ora 9:18: :Sunteti intr-o mare eroare"

Pai sa bagam, in UE si NATO, Iranu, Arabia Saudita. Ce n-ar merge la pachet, Ucraina si Rusia? Vom vedea siitii si sunitii cum se pupa in piata indempendentii cu grenadele de la brau sigilate definitiv pe "off", vom avea parte sa admiram ismailitence fara feregea si numa' cu un snur intre fese.

Sa fie democratie si sa domneasca voia buna nebuna.

 

Domnule Deleanu.

Daca cineva i-ar intreba pe cei care v-au pus 5x1 dece v-au notat asa,va asigur ca ei si-ar arata ignoranta (ca sa nu zic altfel) sau slugarnicia fatza de stapan.

Analist ?

Analist politic curs 300$..iti trimitem diploma prin posta ..rugozitate mare ai grija in ce scopuri o folosesti . 1.pe de o parte putin pe de alta UE...cine a cautat expansinea?...va spun eu opozitia minoritara a unui presedinte ales democratic cu o majoritate populara..si punct ...sa va intre bine..domnu analist 2.alegatorii.....daca in romania cu 20 milioane de persoane..13 milioane ar fi pro unguri...ne-o luam in freza fratilor ...si pa. ca astai democratia 3.ce vb voi de romanii din ucraina ...un 0,3% din statistici ...sa se duca la vot sa incerce sa schimbe ceva....asai cai dureros cand te simti neputincios...astai democratia citez la ce crede Putin despre NATO (Pentru rusi, nu numai NATO este o amenintare, ci si Uniunea Europeana. De fapt intreaga lor geopolitica se bazeaza pe analiza unor primejdii inventate si nu numai, chiar si posibile. Ei vad NATO, nu ca pe un sistem de aparare, cum il vad europenii occidentalii, ci ca pe un sistem de agresiune. Mentalitatea veche sovietica, in care NATO era un sistem agresiv american, contra-socialist, a ramas in mintea domnului Putin.) deci rusii intventeaza treaba cu amenintarile...atunci de ce ue nato vrea sa se apere? incercati sa spuneti ca nu au de ce sa se preocupe rusii...asta va spun si ei stati linistiti nu e nevoie de nato sa va aparati de noi. Adica singurii agresivi sun rusii..pai ceau facut ei? ce au agresat...si numi veni cu istoria crimeei...ca asta a fost raspuns la intentiile ue si nato....startul la o partida de sah....asa ca cine are in minte paranoile razboiului rece sunt nato si sua...nici macar 1 film nu a fost cu rol negativ pentru statele unite...tot timpul apar in mas media ca protectorii democratiei ....cine ataca domnilor ...si nu vb de putin vorbesc de o natiune Putin e vazut ca noul imparat....cum lau vazut oare 500 milioane de oameni pe bush cand a invadat irak pe baza ca exista arme nucleare...ce sa dovedit ca nu au existat...a vazut cineva un va rog frumos sa ma scuzati....sau....ei daca tot am atacat si invadat hai sa eu stiu sa rafinam niste petrol pentru acasa...cum e vazut bush ca americanu are benzina la masina lui de 4-5000 cm cubi la pret de 5 ori mai mic fata de restul lumii? eu il vad cum ia vazut istoria pe colonialisti Inrautatirea situatiei economice in rusi...atata timp domnu analist cat exista BRIC...sanctiunile economice impuse de sua...si le trece putin in agenda ....si apropo singuru interes al lui putin e crimeea..restue e cacealma ..si ramane la ce vine (ca la barbut) daca simpatizantii trag la el...perfect daca nu...el sia luat jucaria . Ucraina nu cedeaza: Nu accepta cresterea pretului la gaz impusa de Rusia...accepta sa plateasca datoria daca rusii revin la pretul de acum 2 luni.....dar scumpirea gazelor catre populatie cu 50% de catre guvern..sunt daune colaterale pentru minoritatea care detine puterea la kiev...si tot ei cu santaj platim daca .....ne dai pe viitor la pret redus...

 

Ce inseamna N.A.T.O. ?

Si de cand oar este Romania in Oceanul Atlantic de nord ? Si nu numai Romania.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor