"Roman" nu e un cuvant oarecare pentru presedintele Ucrainei Interviu despre istoria pe care o stie Putin si cat de rau a ajuns Crimeea

Luni, 02 Iunie 2014, ora 12:30
31127 citiri
"Roman" nu e un cuvant oarecare pentru presedintele Ucrainei Interviu despre istoria pe care o stie Putin si cat de rau a ajuns Crimeea
Foto: The Telegraph

Faptul ca noul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, vorbeste limba romana este un mare plus pentru comunitatea compatriotilor nostri din tara vecina. In sfarsit, un lider va auzi si vocea lor.

O spune Marin Gherman, jurnalist la Radio Ucraina International si analist politic din Cernauti, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Gherman ne-a povestit cum a invatat Porosenko limba romana, vorbind, de asemenea, si despre asteptarile populatiei ucrainene, care s-a saturat de conflictul din est si instabilitatea economica.

Potrivit ziaristului cernautean, politica de expansiune a lui Vladimir Putin este o realitate, presedintele rus fiind vazut ca un "imparat" de catre cetatenii pe care ii conduce. Nu l-a speriat, insa, pe omul de afaceri ajuns la carma Ucrainei, care este gata sa ii infrunte definitiv pe separatistii din est si sa se avante in riscantul razboi al gazelor.

Care sunt asteptarile populatiei de la noul presedinte Petro Porosenko, in primul rand, din partea alegatorilor ucraineni si, in al doilea rand, in ceea ce ii priveste pe romanii de acolo?

Asteptarile electoratului, in linii generale, se refera la pacificare, toata lumea asteapta de la Porosenko pace. Asta a si promis. In al doilea rand, vestul si centrul tarii asteapta integrarea europeana si modernizarea sistemului politic si economic, iar cei din est care au votat pentru Porosenko au facut-o pentru un alt viitor, o oarecare rupere de Rusia.

Ce optiuni are Porosenko si ce greseala le-ar permite separatistilor sa ocupe toata Ucraina

Pentru romani este important un lucru: potrivit unor informatii veridice, am vorbit cu persoane de incredere, domnul Porosenko cunoaste bine si vorbeste fluent limba romana. Este o informatie suta la suta corecta. Am vorbit zilele acestea cu persoana de incredere a lui Porosenko din regiunea Cernauti si a spus ca vorbeste cu el in limba romana.

Cum a invatat Porosenko limba romana?

Cunoaste limba romana fiindca s-a nascut in regiunea Odessa si a trait in orasele Bender si Bolgrad, care, stim foarte bine, s-au subordonat Romaniei. Porosenko a intrat in contact cu oameni vorbitori de limba romana si cu medii romanesti de acolo.

Petro Porosenko, candidat favorit la prezidentialele din Ucraina, ar fi un vorbitor de limba romana

Ce-i drept, vorbeste cu accent, insa este un lucru foarte important. Romanii de aici care cunosc aceasta informatie spera foarte mult ca, in cazul unor probleme, se pot adresa lui Porosenko si problemele vor fi solutionate mai repede, deoarece pentru Porosenko "roman" nu este un cuvant oarecare, este ceva mai apropiat.

Pentu romani este un plus, deoarece in Ucraina nu a fost niciun presedinte care sa stie, cat de cat, nu romana, dar care sunt problemele, nimeni nu s-a interesat de problemele romanilor, nici de minimul garantat de Constitutie.

Porosenko, in primul interviu dupa alegeri: Putin poate sa puna capat razboiului din est. Voi vorbi cu el

Ce s-a intamplat cu Iulia Timosenko, care a inregistrat rezultate dezastruoase la alegeri, desi Occidentul ii dadea mari sanse?

Imediat dupa ce a fost eliberata, eu am observat o oarecare deceptie, o oboseala a populatiei fata de Timosenko. Ea a fost in politica peste zece ani, in diferite ipostaze. A promis foarte, foarte multe, pana la urma nu s-a mai realizat nimic si, cumva, as zice eu ca perioada ei a trecut. In Occident am observat ca multa lume credea ca doamna Timosenko va fi noul presedinte, chiar si in Rusia am observat acelasi lucru.

Porosenko a fost in cabinetul de ministri condus de Avarov, fostul premier in regimul lui Ianukovici, a fost si in conducerea fostului presedinte ucrainean Iuscenko in 2004. Multa lume se gandeste in ce mod aceasta persoana a putut supravietui in toate regimurile politice, insa nu a fost o bariera, fiindca Porosenko niciodata nu a avut puterea de a decide lucruri importante, strategice pentru tara. Un jurnalist ucrainean foarte bine a scris ca Porosenko nu a fost un presedinte ales, ci acceptat, fiindca altul nu a fost.

Guvernul de la Kiev vorbea despre un statut special pentru limba rusa, adresandu-se separatistilor din est, dupa ce a abolit legea care le permitea minoritatilor sa aiba limba materna ca a doua limba oficiala. Traian Basescu a cerut aceleasi drepturi pentru romani.

Legea care functioneaza in momentul de fata a fost adoptata in timpul fostului regim Ianukovici, insa nu a adus nimic nou, fiindca legea prevede anumite garantii pentru minoritati, dar sunt mai mult declarative, nimic mai mult. Imediat dupa ce a fost dat jos regiumul Ianukovici, noua putere a declarat ca trebuie adoptata o alta lege, insa nu a mai fost timp si a inceput aceasta batalie.

Basescu: Cerem ca minoritatea romana din Ucraina sa se bucure de aceleasi drepturi ca cea rusa (Video)

Pentru romani, spun eu, ar fi necesara adoptarea unei noi legi, una mult mai practica, pentru ca cea de acum e mai mult o declaratie. De exemplu, in multe sate si orase din Ucraina in care locuiesc peste 50%-60% romani, limba romana este recunoscuta ca a doua limba oficiala in administratiile locale, insa documentatia oricum se face in limba ucraineana, pentru ca organele de mai sus cer aceste documente in limba ucraineana. Nici nu sunt cadre care sa le pregateasca in doua limbi, fiindca exista costuri suplimentare, bataie de cap si asa mai departe.

In Ucraina nu se discuta atat de activ despre drepturile minoritatilor, nici macar in mediile cultural-stiintifice ale romanilor, pe cat se discuta acest subiect in Romania. Foarte interesant.

Porosenko a promis pace in campania electorala, insa razboiul din est pare ca s-a intetit. Zeci de oameni au murit. De ce vor insurgentii atat de mult in Rusia - nivel de trai mai bun, un soi de patriotism?

In primul rand, lucrurile nu trebuie analizate din punctul de vedere al unei societati normale, fiindca acolo, in estul tarii, au creat republici separatiste, iti spun cine, niste someri, betivani, oameni cu un trecut criminal.

Toate persoanele marginalizate social au decis intr-o buna zi: "Ce-ar fi sa facem un stat si, la un moment dat, sa nu mai fim marginali, ci sa fim imparati". Si au creat asa-zisele republici pe banii rusilor, cu armament venit din Rusia si cu ajutorul unor fosti politicieni, care au vazut ca regimul lui Ianukovici nu mai este si vine primejdia, puscaria. Au decis sa creeze un fel de imparatii locale, care sa supravietuiasca si, de ce nu, sa se alature Rusiei.

Criza din Ucraina: 1.400 de morti in doua zile, la Slaviansk, sustine liderul insurgentilor

Eu cred ca in momentul de fata nu putem vorbi despre o calmare a situatiei si in urmatoarea luna nici nu se va intampla acest lucru, fiindca, pana acum, asa-zisa operatiune anti-terorista despre care se vorbeste si in Romania a fost mai mult o imitare a unei operatiuni, nu a fost eficienta.

Multi dintre participantii la aceasta operatiune, asa vad eu lucrurile, au asteptat momentul sa vada cine va fi noul presedinte, gandindu-se ca poate vor veni rusii la putere. Nu puteau sa faca anumite actiuni radicale. Acum se asteapta o activizare a acestei operatiuni. Pana acum a fost o cacealma, azi una, maine alta.

Un lucru important e ca cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, care de la inceput a flirtat cu rusii, s-a intors cu spatele spre Rusia. A vazut ca, daca se vor forma aceste republici separatiste, ele nu vor fi recunoscute international, deci afacerile vor fi minimalizate. Eu spun ca lucrurile se pot normaliza in plan social, insa in plan militar nu.

Putin nu mai este nici pe departe la fel de interesat de Donetk si Luhansk cum a fost in cazul Crimeii. Ce se mai intampla acolo?

In Crimeea, dupa cate stiu eu, fiindca am cunostinte in Crimeea, lucrurile stau foarte rau, preturile au crescut, sunt cozi la magazinele alimentare. Crimeea este legata economic de Ucraina, insa a aparut vama intre cele doua. E si problema apei potabile si a gazului, care tot din Ucraina sunt aduse.

Deci succesul politic este, de fapt, un esec social si economic.

Este un esec social, este realizarea unui moft politic in pofida oricaror argumente economice, asa as numi eu aventura crimeeana pentru presedintele Vladimir Putin.

Se tot vorbeste despre izbucnirea unui razboi in Ucraina.

Este un scenariu posibil, speram ca nu se va intampla acest lucru. Insa este posibil in alt context, nu in contextul unui razboi civil. Mass-media controlata de regimul de la Kremlin spune ca in Ucraina are loc un razboi civil, ceea ce nu este corect, este un razboi dintre un regim separatist, finantat de un alt stat, si autoritatile ucrainene, deocamdata neputincioase, insa speram ca se vor consolida, de a combate aceasta primejdie.

Cei mai multi dintre ucraineni si minoritatea de romani vor in UE. Ce asteapta?

Acum aspiratia europeana este, in primul rand, determinata de frica de Rusia, de temeri ca rusii vin peste noi, si-au adus aminte generatiile din trecut ce a fost candva in Siberia. Acesta este primul argument, iar al doilea este o anume occidentalizare a viziunilor in Ucraina, acceptarea unor valori noi, dorinta de a calatori liber prin Europa.

Pentru romani este important un alt argument, si anume ca integrarea europeana prevede o minimalizare a oricaror formalitati la frontiera. Cei care locuiesc in Cernauti sau in Odessa nu vor mai avea nevoie de vize pentru a calatori in Romania sa-si vada patria culturala.

Vladimir Putin vede NATO, un sistem de aparare, ca pe o amenintare. Cum explici?

Pentru rusi, nu numai NATO este o amenintare, ci si Uniunea Europeana. De fapt intreaga lor geopolitica se bazeaza pe analiza unor primejdii inventate si nu numai, chiar si posibile. Ei vad NATO, nu ca pe un sistem de aparare, cum il vad europenii occidentalii, ci ca pe un sistem de agresiune. Mentalitatea veche sovietica, in care NATO era un sistem agresiv american, contra-socialist, a ramas in mintea domnului Putin.

Rusia, potrivit teoriei geopolitice a domnului Dugin, care este un geopolitilog rus ce scrie carti teoretice, iar Putin le citeste, ar scrie ca scopul Rusiei este protejarea culturii si civilizatiei impotriva presiunii americano-europene, deci Rusia este ca un fel de Mesia pentru popoarele slave, pentru Ucraina si Belarus.

Crezi ca Putin aspira sa fie presedintele sub care s-a reintregit Uniunea Sovietica?

Putin de la bun inceput a venit cu anumite idei imperialiste sa-si refaca frontierele de candva, dar nu sa le refaca in sensul teritorial, ci in mod cultural, stim si activitatea Bisericii Ortodoxe din Rusia, care a venit si in Republica Moldova, si in Ucraina, care a spus ca aceste tari sunt parti ale civilizatiei ruse.

Cum vede Moscova estul Ucrainei: "Pamant rusesc ocupat de Kiev" - proiect de lege pentru recuperare

Cand au vazut ca lucrurile nu merg bine cu ajutorul acestor argumente culturale, au inceput cu alte metode, cu totii stim ce se intampla in momentul de fata in Ucraina si ce au facut cu Crimeea. Dupa anexarea Crimeii, ratingul lui Putin a crescut. El este vazut in Rusia ca un nou imparat, care isi aduna la un loc teritoriile pierdute candva.

Rusii vor fi multumiti de Putin pana cand situatia economica se va inrautati total. Rusii stiu a rabda, a aratat istoria, insa nu stiu sa rabde mult timp.

Ce interese are Rusia in Republica Moldova?

Putin a participat la un joc foarte interesant. Jocul s-a numit "destabilizare", destabilizarea Republicii Moldova prin intermediul Transnistriei, respectiv acest focar de destabilizare care ar putea sa ricoseze si in Romania, in Ucraina, chiar si in regiunea Cernauti.

Asigurarea Angelei Merkel pentru Republica Moldova, dupa o intalnire cu Leanca

Fata de Moldova, rusii traiesc aceleasi nostalgii ca si fata de Ucraina. Moldova a fost candva in URSS. Despre alte argumente fata de Basarabia pana in 1812, despre alte istorii rusii nu se intereseaza. Ei cunosc istoria Uniunii Sovietice si o considera un model care trebuie urmat si refacut.

Gazprom a anuntat ca inchide robinetul la gaze pe 3 iunie, la ora 10.00, daca Ucraina nu isi plateste datoria pana atunci. In schimb, Kievul vrea negocierea tarifului majorat masiv in aprilie. Nimeni nu da inapoi, incepe razboiul energetic?

Pentru Ucraina, razboiul gazelor este cel mai problematic, chiar mai problematic decat razboiul din est, pentru ca in aceasta configuratie apar si interesele Uniunii Europene, care sustine prin diferite modalitati Ucraina, iar Ucraina nu poate sa lase la o parte interesele UE.

Porosenko a declarat ieri (joi - n.red.) ca nu se teme de acest razboi si ca nici nu are nevoie de gazele rusesti, fiindca are in momentul de fata, pentru iunie, iulie, august, rezerve colosale in rezervoarele Ucrainei, apoi poate fi maximizat exportul din Germania, Polonia si Ungaria.

Ucraina nu cedeaza: Nu accepta cresterea pretului la gaz impusa de Rusia

Deci Ucraina e dispusa sa intre intr-un razboi energetic, in momentul de fata, toti politicienii declara ca nu se tem de Rusia. Ei au spus ca sunt dispusi sa plateasca datoria, cu conditia sa revina la preturile de acum doua luni. Cum va rezista Ucraina e o intrebare.

Victorie importantă pentru Ucraina. Contraofensiva rusă din Kursk a fost oprită
Victorie importantă pentru Ucraina. Contraofensiva rusă din Kursk a fost oprită
Contraofensiva rusă din regiunea Kursk a fost oprită, a declarat miercuri, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Comandamentului Regional ucrainean, care precizează că ”mai multe mii de...
Un depozit rus de muniție aruncat în aer de o dronă ucraineană a provocat un cutremur FOTO/VIDEO
Un depozit rus de muniție aruncat în aer de o dronă ucraineană a provocat un cutremur FOTO/VIDEO
Un cutremur cu magnitudinea 2,3 a avut loc în Rusia, după ce o dronă ucraineană a provocat incendierea unui depozit de muniție la Toropeț, în regiunea rusă Tver. Potrivit guvernatorului...
#razboi Ucraina, #Ucraina Rusia gaz, #Porosenko romana, #romani Porosenko, #Putin URSS Ucraina , #Ucraina
  1. Aproape de dezastru în aer. Avion depresurizat în zbor. Pasageri răniți. „Urechile și nasurile oamenilor au început să sângereze"
  2. Încă o iarnă grea pentru bucureșteni. Nicușor Dan: „Vor mai fi avarii, dar presiunea va crește”
  3. Kamala Harris este susținută de vedete, Trump de sindicaliști. Diferența dintre cei doi candidați la Casa Albă este uriașă în rândul membrilor Teamsters
  4. Atac armat la o școală din capitala Norvegiei. O persoană a fost rănită. Trei suspecţi au fost arestați
  5. FMI a anulat controversata revenire în Rusia după opoziția membrilor europeni. Cum a motivat forul mondial decizia
  6. Mai mulți bani pentru apărarea României. Ce planuri ar avea Ciucă pentru Armată dacă ar ajunge președintele României
  7. Judecătoare acuzată că a încălcat regulile ședinței. Cum s-a comportat cu inculpații. „Care mai sunteți cu alcool?"
  8. Zelenski își va prezenta „planul de victorie” la ONU. Reuniunea liderilor mondiali pentru pace
  9. Prima ţară care are mai multe maşini electrice decât pe benzină. Reduceri fiscale generoase pentru cei care vor să conducă vehiculele
  10. Intervenție controversată a forțelor de ordine. Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat VIDEO