Romanii din Ucraina inca se tem de separatisti, in ciuda acordului de pace de la Minsk

Joi, 12 Februarie 2015, ora 20:10
3924 citiri
Romanii din Ucraina inca se tem de separatisti, in ciuda acordului de pace de la Minsk
Foto: Hepta.ro

Romanii din Ucraina marturisesc ca se tem in continuare de conflictul separatist din est, in ciuda acordului de pace de la Minsk.

Inainte de intelegerea facuta intre liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei si Frantei, romanii de peste granita se plangeau ca sunt inrolati in armata si obligati sa lupte intr-un razboi care nu este al lor, relateaza B1 TV.

Nici acordul de la Minsk nu a adus o urma de speranta pentru conationalii din Cernauti, unde in ultimele zile au murit peste 28 de persoane in luptele dintre rebeli si fortele guvernamentale.

"Uneori sunt indreptatite presupunerile astea ca separatistii nu sunt controlati in totalitate de Kremlin sunt si niste bande mai rebele si e practic o chestie de impartire a intereselor si influentei inclusiv intre fortele de securitate care ii ghideaza si cei pe baza de control. Toata lumea asteapta pace evident", a declarat Anatol Popescu, presedintele Asociatiei Basarabia din Ucraina.

In sfarsit, pace in Ucraina? Reactia diplomatiei romane, dupa acordul de la Minsk

Oamenii cer ajutorul autoritatilor de la Bucuresti, pentru ca se vad fortati sa lupte intr-un razboi strain de ei.

"Suntem din Herta, cerem sprijin. Ne ridica pe toti romanii. Pe care au bani si stare nu ii iau, dar pe noi... O sa rupem granita, sa venim in Romania. Ambasada e corupta, trebuie sa le dai spaga sa iei viza pentru Romania", a spus Vaslie Onofrei, un alt roman din Ucraina.

Acordul de pace de la Minsk

Negocierile-maraton de la Minsk, intre presedintii Rusiei, Ucrainei si Frantei si cancelarul Germaniei, reuniti pentru a gasi o solutie la criza din Ucraina, s-au incheiat joi la pranz, dupa ce au inceput miercuri seara.

Putin explica prevederile acordului de la Minsk: Armistitiu, dar nu ne-am inteles pe granite (Video)

Acordul de pace la care au ajuns cei patru lideri va intra in vigoare in noaptea de sambata spre duminica, fiind compus din 13 puncte. Printre acestea se numara un armistitiu complet in estul Ucrainei, care va intra in vigoare la ora locala 00:00, pe 15 februarie, precum si retragerea armelor grele, amnistie generala pentru rebeli si un schimb al tuturor prizonierilor.

Ce prevede acordul de pace de la Minsk, privind Ucraina

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#romani Ucraina acord pace, #romani Ucraina acord Minsk, #romani Ucraina separatisti , #Ucraina