Rusia acuza ca in Ucraina au fost trimisi mercenari americani - Lavrov: Vrem sa aflam daca e adevarat

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 19:03
6611 citiri
Rusia acuza ca in Ucraina au fost trimisi mercenari americani - Lavrov: Vrem sa aflam daca e adevarat
Foto: Voice of Russia

Moscova crede ca in Ucraina opereaza mercenari din Vest, in special americani, care ajuta fortele guvernamentale de la Kiev sa lupte impotriva separatistilor, sustine ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"Asteptam raspunsuri, pentru ca noi avem suspiciuni puternice ca informatia ar putea fi adevarata", a declarat Lavrov, dupa ce, saptamana trecuta, o publicatie germana a scris sa peste 400 de mercerani americani opereaza in sud-estul Ucrainei alaturi de armata guvernului de la Kiev, relateaza agentia Ria Novosti.

El a mai afirmat, intr-un interviu acordat televiziunii Bloomberg, ca Rusia este pregatita sa raspunda tuturor intrebarilor pe care le are comunitatea internationala.

Lavrov: Ucraina, cat se poate de aproape de un razboi civil. In sud-est e deja razboi adevarat

In schimb, puterile vestice si guvernul de la Kiev au ales sa pastreze tacerea in chestiuni de interes pentru Rusia, a acuzat Lavrov. "Intrebarile pe care le-am pus noi au ramas fara raspuns", a spus oficialul rus.

Potrivit acestuia, informatia aparuta in presa referitoare la mercenarii unei firme militare private din Statele Unite a fost dezmintita de Washington. Insa aceleasi informatii au inceput sa reapara, a sustinut el. "Am vrea sa aflam daca este adevarat sau nu", a adaugat Lavrov.

Bild am Sonntag: 400 de mercenari americani in Ucraina

Ziarul german Bild am Sonntag a relatat, saptamana trecuta, ca aproximativ 400 de mercenari ai unei firme americane private lupta alaturi de armata ucraineana impotriva separatistilor prorusi din estul tarii, unde duminica a avut loc referendumul pentru independenta in regiunile Donetk si Luhansk.

Criza din Ucraina: Sute de mercenari americani, chemati sa-i linseze pe separatisti (Video)

Comandourile de elita apartin celebrei firme de securitate americane, Academi, cunoscuta mai bine sub numele de "Blackwater". Mercenarii americani participa la operatiunea anti-terorista a guvernului de la Kiev, demarata in urma cu aproape doua saptamani, impotriva insurgentilor din sud-estul Ucrainei. Nu se stie deocamdata cine a contractat firma americana, scrie sursa citata.

Merkel ar fi stiut din aprilie

Serviciile de securitate germane (BND) ar fi informat-o pe Angela Merkel, pe 29 aprilie, in legatura cu implicarea mercenarilor americani in operatiunile militare din estul Ucrainei, mai scrie publicatia germana.

Blackwater a devenit cunoscuta dupa ce militarii au fost acuzati de uciderea unor civili in Irak, motiv pentru care firma ar fi fost privata de contractul cu armata Statelor Unite, relateaza Itar-Tass.

De asemenea, presa rusa a scris, in ultima perioada, ca guvernul de la Kiev incearca sa recruteze personal din cadrul unor firme militare private din strainatate, pentru "a mentine legea si ordinea".

"In orice caz, putem spune ca, in lipsa sprijinului poporului ucrainean, guvernul Maidanului are o singura optiune daca vrea sa ramana la putere - mobilizarea oricarei sustineri posibile din partea sponsorilor straini, inclusiv trimiterea de mercenari din afara", a afirmat atunci Ministerul rus de Externe.

Institutia a continuat precizand ca printre candidatii pentru astfel de misiuni de numara si firma Greystone Limited din Barbados, care face parte din corporatia Academi.

"Este, probabil, un grup afiliat armatei private Blackwater, ai carei soldati sunt acuzati ca au comis abuzuri frecvente asupra drepturilor omului, in regiuni conflictuale. Astfel de initiative demonstreaza ca cei care au preluat puterea in Kiev nu pot garanta o minima ordine si nu isi pot asigura nici macar propria siguranta", a mai precizat Ministerul rus de Externe, care se intreaba de unde au avut bani oficialii ucraineni sa plateasca structura militara.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Lavrov mercenari americani, #mercenari americani Ucraina, #mercenari americani Rusia , #Ucraina