Rusia devine un stat paria. Cortina de Fier va atinge granitele Romaniei - Interviu cu politologul O. Milewski

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 Martie 2014, ora 10:32
20276 citiri
Rusia devine un stat paria. Cortina de Fier va atinge granitele Romaniei - Interviu cu politologul O. Milewski

Daca Rusia va invada Ucraina, un nou Razboi Rece devine foarte posibil, Cortina de Fier va atinge granitele Romaniei. Mai mult, Romania poate deveni tinta in eventualitatea unei crize nucleare de tipul celei dintre NATO si URSS, spune Octavian Milewski, politolog specializat in spatiul postsovietic.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Octavian Milewski a aratat ca Rusia isi apara in Crimeea spatiul imperial, un ideal la care nu a renuntat de fapt niciodata, iar in acest moment izbucnirea razboiului depinde de perceptiile unui singur om - Vladimir Putin.

Dar acest puseu imperial va face din Rusia un stat paria, o putere in declin grabit, a carei forta rezida doar in cererea globala de energie si in arsenalul nuclear pe care il detine. Iar daca Occientul ar fi avut suficienta vointa de pedepsire si ingradire a Rusiei, nu s-ar fi ajuns aici, mai spune Octavian Milewski.

Pentru Republica Moldova, exista cateva riscuri majore: apelul unor etnici rusi din Moldova pentru interventia militara a Rusiei, recunoasterea Transnistriei si chiar a Gagauziei, mai crede politologul.

Ne asteptam la un autentic razboi in Crimeea si la ruperea Ucrainei?

Totul e posibil in acest moment. Nu cred in scenariul finlandizarii Ucrainei, de aceea e posibil ca aceasta sa fie doar o etapa spre un scenariu si mai pesimist. La fel, nu cred ca invocarea de catre Moscova a legitimitatii lui Ianukovici, cu scopul de a-l restabili in fotoliul de presedinte, are vreo sansa de succes.

Ucraina ramane foarte turbulenta, iar un razboi depinde numai de perceptiile si identitatea strategica a unui singur om - Vladimir Putin, fiindca 75% din populatia Rusiei se opune interventiei militare rusesti in Ucraina. Un lucru este cert in acest moment: Uniunea Eurasiatica a incetat sa existe, inainte de a se naste. Iar acest lucru va lasa urme adanci in constiinta de presupus "alfa lider" a lui Putin. Impactul asupra rationalitatii sale devine tot mai greu de prezis.

Ce apara Rusia in Crimeea: comunitatea rusofona, interese militare?

Rusia isi apara in Crimeea spatiul imperial, insa Crimeea este mai degraba un pion pe tabla de sah. Ce incearca Rusia acolo este atragerea Ucrainei intr-un conflict, posibil si inghetat, pe care Kievul nu-l poate castiga, astfel incat ulterior Rusia sa poata recuceri statul vecin. Daca Rusia isi dorea doar Crimeea, o putea obtine inca in anii '90.

Situatia actuala se aseamana foarte mult cu cea din 1938 din pragul dictatului de la Munchen. Devine tot mai clar ca in ultimele doua decenii Rusia nu a renuntat niciodata la imperiu. In capetele celor care conduc Rusia, al lui Putin in mod special, imperiul nu a disparut niciodata, el doar s-a regrupat pentru a reveni la statu quo ante. Un soi de URSS, mai mult sau mai putin, care are granita undeva pe Linia Curzon. Sa ne aducem aminte de vorbele lui Putin despre caderea URSS ca fiind "tragedia geopolitica a secolului 20".

In acelasi timp, un eventual succes al Ucrainei pe calea democratizarii si integrarii europene ar fi devenit cea mai mare amenintare la adresa regimului Putin. In momentul in care Maidanul a reusit sa debarce regimul cleptocratic si criminal al lui Ianukovici, Putin a inteles ca aceea care poate sa urmeze este Rusia. De aceea, Putin a decis invadarea Ucrainei prin Crimeea, adica prin cea mai pro-rusa regiune.

Exista un substrat economic al inversunarii Rusiei?

Daca ne limitam analiza doar la componenta energetica a politicii externe a Rusiei, putem sa mentionam acest substrat, insa el este cu totul secundar in acest moment. Ratiunile economice primeaza foarte rar in cazul Rusiei, deoarece in sistemul rusesc de guvernanta nu economia creeaza putere, ci invers, puterea statului ofera posibilitatea de a obtine acces la proprietate, respectiv prosperitate economica.

Deci Rusia nu gandeste economic, ci geo-politico-economic. Un posibil argument este infrastructura de transport energetic a Ucrainei care este de foarte mult timp vizata de cele doua corporatii mamut, Gazprom si Rosneft.

Conflictul acesta schimba statutul Rusiei in marea politica, redevine ea marea putere de odinioara?

Putin probabil. Rusia detine doar 2% din PIB-ul global. Structura economiei rusesti indica subdezvoltarea cronica a multor ramuri cum ar fi tehnologiile informationale, robotica, nano-tehnologii, chiar si industria avio-rachetara etc., adica acele industrii care definesc probitatea economica a unei mari puteri. Rusia este mai mult ca niciodata ceea ce cancelarul german Helmut Schmidt numea "Volta Superioara cu arme nucleare".

Armata sa este mult mai mica decat odinioara, iar capacitatea de inregimentare a populatiei este puternic slabita. La vest de Ucraina sunt UE si NATO, cea mai puternica alianta si cele mai prospere state. In orientul indepartat si Asia Centrala este China, o superputere care "stie sa astepte".

Rusia devine mai degraba un stat paria, o putere in declin grabit, care nu a invatat inca cum sa se adapteze la provocarile sociale ale secolului 21. Puterea Rusiei rezida doar in cererea globala de energie si in arsenalul nuclear pe care il detine. E foarte posibil ca elementul energetic al puterii Rusiei sa se diminueze in curand, mai ales in contextul in care America va deveni exportator net de petrol de sist si gaze de sist.

Istoria reala a Ucrainei ar justifica un eventual secesionism? Este Ucraina un stat artificial?

Referirea la "artificialitatea" Ucrainei in media este un fals care se bazeaza fie pe ignoranta crasa fata de istoria Ucrainei, fie pe dorinta de a manipula publicul larg.

Ucraina si ucrainenii sunt un popor cu peste 1.000 de ani de istorie. In prima forma statala, Ucraina s-a numit Rus' si avea capitala la Kiev. Dupa invazia tataro-mongola din 1240-1242 Rus' dispare ca stat. O parte a nobilimii si populatiei rusine graviteaza spre Rutenia, iar rutenii graviteaza spre Polonia Jagelloniana. Aceasta dominatie relativa dureaza pana in secolul 17-18 si include teritoriul actual al Ucrainei vestice si centrale, inclusiv Kievul.

Acest teritoriu era numit de polonezi "ukraina", adica "la granita", si nu era un termen oficial. Termenul de "Ukraina" este oficializat abia in 1590 prin constitutia lui Jan Zamoyski, iar ulterior populatia acestui teritoriu a inceput sa fie numita "ucraineni", adica oamenii de la granita. In aceasta perioada, manifestarea identitara cea mai pregnanta a ucrainenilor se materializeaza prin organizarea cazaceasca.

Moscova ii atrage pe cazaci de partea sa in 1654 prin Tratatul de la Pereiaslav, cand Rusia pe care o stim inca nu exista sub aceasta denumire. Constructul identitar de "Rusia" se dezvolta odata cu imperializarea Moscovei sub dinastia Romanov, adica spre sfarsitul secolului 17 si mai ales incepand cu Petru cel Mare.

Ei bine, din cauza acestei noi "istorii" scrise pentru legitimarea imperiului cu centrul spiritual la Moscova am ajuns si noi astazi sa cadem in capcana "artificialitatii" ucrainenilor sau a caracterului lor "periferic" fata de "Marea Rusie" inventata mai tarziu de Moscova in detrimentul primordialitatii Kievului.

Si totusi Ucraina, in forma actuala, a fost creata de presedintele sovietic de Hrusciov prin alipirea Crimeei. Exact Crimeea care acum e scena conflictului cu Rusia.

Crimeea este o exceptie pentru istoria Ucrainei, insa "alipirea" nu a fost un accident, numit de unii si "cadou". Peninsula nu a fost niciodata dominata de slavi, si in special de Rusia, pana in secolul 19. Crimeea a fost intotdeauna demografic un "cazan la foc incet" de popoare cu origini diferte, insa cei care au dominat etnocultural pentru mai mult de 600 de ani au fost tatarii.

Dupa mai multe secole de vasalitate a tatarilor fata de Inalta Poarta, odata cu cucerirea Crimeei de catre Imperiul Rus in 1873, Rusia isi asigura iesirea la ape calde si incepe transformarea radicala a peninsulei prin urbanizare.

Momentul transferului Crimeei catre Ucraina, in 1954, trebuie pus in context. Ucraina a fost cel mai distrus teritoriu din componenta URSS in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Suferintele ucrainenilor au fost extraordinare si ele veneau dupa Holodomor (Marea Foame), indusa artificial intre 1933-1935, in timpul careia se estimeaza ca au murit 5 milioane de ucraineni.

Deci exista si un substrat reparativ si "fratern" al transferului, insa acesta nu era nici de departe dominant. Sa nu uitam ca Ucraina era parte componenta a URSS care trebuia sa fie vesnica, iar transferul nu putea fi vazut ca o cedare teritoriala. Pe langa aceasta, elitele comuniste ale Ucrainei erau considerate cele mai integrate si loiale din URSS, in special dupa multiplele purificari.

Prezidiul Suprem al PCUS in care s-a luat decizia finala pentru transfer era dominat de etnici rusi (5 din 9), iar hotararea a fost luata in contextul de-stalinizarii si al deciziilor colective. Se crease un vid relativ de putere dupa moartea lui Stalin si nimeni nu putea dicta in lipsa unui succesor clar. Asadar, transferul nu-i poate fi imputat doar "ucraineanului" Hrusciov.

Ce prefigureaza situatia din Ucraina pentru Republica Moldova?

In cazul unui razboi generalizat intre Ucraina si Rusia, sansele de supravietuire ale R.Moldova ca stat se vor diminua considerabil daca nu vor exista garantii concrete si neechivoce, printr-o anumita prezenta militara, din partea marilor actori ai sistemului international.

Si Romania este vizata ca garant, bineinteles, insa in asemenea context oferta unirii lansata in noiembrie 2013 capata cu totul alte valente. Ar fi o unire fortata, pe undeva asemanatoare cu cea din 1918, bazata de aceasta data pe aceeasi filosofie invocata si de Rusia a responsabilitatii de a proteja.

Exceptand acest scenariu, pe termen scurt, trebuie sa ne asteptam la apelul unor etnici rusi din Moldova pentru interventia militara a Rusiei. Sunt suficiente "zone calde" in Moldova pentru lansarea unor astfel de apeluri.

Ma astept si la recunoasterea de catre Rusia a Transnistriei, in contextul unui joc deja bine cunoscut de legitimare. Plaja de posibilitati este foarte variata, dar cred ca se va axa cel mai degraba pe "responsabilitatea de a proteja" sau "dreptul la autodeterminare".

Rusia are circa 180.000 de cetateni rusi in Transnistria si probabil in jurul a 50.000 in dreapta Nistrului. Cred ca e suficient sa urmarim calendarul asocierii R.Moldova pentru a sti cand se va putea materializa acest scenariu. Problema e ca Rusia nu se va opri doar la recunoasterea Transnistriei, ci ar putea-o face si cu Gagauzia.

Exista riscuri si pentru Romania?

Riscuri imediate nu sunt, insa ce mai inseamna "imediat" in contextul evenimentelor din Ucraina din ultimele 3-4 luni? Daca Rusia se va aventura in continuare pe calea invaziei Ucrainei, un nou Razboi Rece devine foarte posibil, iar noua Cortina de Fier va atinge posibil si granitele Romaniei. Mai mult, Romania poate deveni tinta in eventualitatea unei crize nucleare perpetue de tipul celei dintre NATO si URSS din timpul Razboiului Rece.

Reactia occidentala este cea corespunzatoare? Multe voci considera ca UE, NATO si SUA au reactionat moale.

Cu siguranta, nu este. Reactia Occidentului a fost una de "linistire" a Rusiei, mai ales dupa tragicul episod din 2008, in Georgia. Daca ar fi existat suficienta vointa de pedepsire si ingradire a Rusiei nu s-ar fi ajuns aici, si nici la semi-esecul de la Vilnius.

Personal consider ca cei mai "blamabili" actori in acest context sunt statele mari din UE care au jucat dupa scenariul "Rusia mai inainte de toate", lucru reflectat si in politicile de integrare, nu asociere, sau lipsa acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Rusia Ucraina Romania, #rupere Ucraina, #Rusia imperiu URSS , #Ucraina