Rusia, incursiune in Ucraina: UE someaza Moscova

Vineri, 15 August 2014, ora 19:37
4480 citiri
Rusia, incursiune in Ucraina: UE someaza Moscova

Ministrii de Externe ai statelor UE someaza Rusia "sa inceteze imediat ostilitatile" la frontiera cu Ucraina, in contextul in care un convoi militar rus a patruns pe teritoriul ucrainean, fiind atacat de armata.

"Rusia trebuie sa inceteze imediat ostilitatile la frontiera cu Ucraina. Rusia trebuie sa retraga trupele stationate la frontiera", au cerut ministrii de Externe ai statelor UE, reuniti la Bruxelles.

Vineri dimineata, Ucraina a denuntat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul sau, pe la un post de frontiera aflat sub controlul separatistilor prorusi, in zona Donetk. "Un convoi militar rus a trecut frontiera prin punctul vamal Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitraskivski, un purtator de cuvant al operatiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informatii privind numarul de vehicule din acest convoi", a adaugat el.

NATO confirma o incursiune a Rusiei in Ucraina: Un flux continuu de arme si luptatori

Potrivit corespondentilor publicatiilor The Guardian si The Daily Telegraph, 23 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, camioane de combustibil si alte vehicule logistice cu numere de inmatriculare militare rusesti au traversat frontiera dintre Rusia si Ucraina joi seara, in zona Donetk, prin punctul vamal Izvarin.

Un alt convoi "umanitar" rus, format din aproape 300 de camioane, este stationat la frontiera dintre Rusia si Ucraina, vehiculele fiind verificate de politia ucraineana.

Rusia, incursiune in Ucraina: Armata ucraineana a atacat blindate rusesti

Rusia a efectuat o incursiune militara in estul Ucrainei, a confirmat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, indemnand Moscova sa retraga imediat vehiculele militare si trupele stationate in apropierea frontierei ucrainene. "In cursul noptii, am asistat la o incursiune rusa, o trecere a frontierei ucrainene", a declarat Rasmussen la Copenhaga. "Acest lucru confirma faptul ca exista un flux continuu de armament si combatanti in estul Ucrainei. Este o dovada clara privind implicarea permanenta a Rusiei in destabilizarea estului Ucrainei", a adaugat secretarul general NATO.

"Rusia trebuie sa retraga trupele de la frontierele Ucrainei, sa opreasca traficul de armament, trecerea combatantilor si a banilor in Ucraina, sa inceteze sustinerea acordata separatistilor din estul Ucrainei si sa initieze un dialog constructiv cu Administratia de la Kiev", a spus Rasmussen.

Trimiterea convoiului militar "reprezinta o noua dovada ca Rusia face exact invers decat afirma. Rusia contribuie la escaladarea conflictului, chiar daca face apeluri pentru detensionarea crizei", a reactionat Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al NATO, potrivit Reuters.

Armata ucraineana "a distrus" majoritatea vehiculelor blindate ruse care au patruns in cursul noptii pe teritoriul ucrainean, afirma un purtator de cuvant militar. "Trupele ucrainene au localizat si au atacat vehiculele militare intrate in cursul noptii printr-o zona a frontierei aflata sub controlul insurgentilor", a declarat Andrei Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene. "Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizati de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei", a precizat oficialul militar ucrainean.

Presedintia Ucrainei a confirmat ca o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineana. "O mare parte a convoiului a fost distrusa de artileria ucraineana", a comunicat Presedintia de la Kiev, citata de AFP.

Se ascut cuțitele în Coaliție. Lider PSD: ”Dragoste cu sila nu există”
Se ascut cuțitele în Coaliție. Lider PSD: ”Dragoste cu sila nu există”
”Dragoste cu sila nu există”, a declarat miercuri, 19 iunie, fostul premier, actualmente europarlamentar PSD, Mihai Tudose, când a fost întrebat despre prezența PNL la guvernare....
Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
Fostul premier Victor Ponta a criticat dur candidatura președintelui Klaus Iohannis la NATO, acuzând că șeful statului și-a negociat o funcție, în loc obțină beneficii pentru stat....
#Ucraina Rusia reactie UE, #ministri UE Rusia, #Rusia intra Ucraina , #Ucraina
  1. Zeci de mii de moldoveni vor să devină cetățeni români. „Mirajul Europei e mai mare decât frica de ruși”
  2. Nicușor Dan explică prioritatea investițiilor în modernizarea sistemului de termoficare: ”Așa arată conductele vechi de 30 de ani” VIDEO
  3. Colectare selectivă sau reciclare. Asemănări și diferențe
  4. UPDATE Deținutul evadat de la Penitenciarul Poarta Albă a fost prins. Unde l-au găsit polițiștii
  5. Kievul, aproape de un Acord de Securitate cu Uniunea Europeană. Când se vor semna actele
  6. Mesajul unui moldovean întors acasă după 5 ani în Germania a devenit viral. "Mulțumesc pentru stres și depresie" VIDEO
  7. Vești bune pentru pensionari. Ce se întâmplă dacă din recalcularea pensiilor rezultă un venit mai mic
  8. Prima întâlnire între Iohannis și noul ambasador al Rusiei la București. Vladimir Lipaev a fost expulzat din Estonia anul trecut
  9. Concluziile anchetei epidemiologice în cazul copiilor de la școala din Strunga care au ajuns la spital cu vărsături. DSP Iași exclude toxiinfecția alimentară
  10. Clauza crucială din acordul Rusiei cu Coreea de Nord. Ar putea fi activată în orice moment