Rusia, incursiune in Ucraina: UE someaza Moscova

Vineri, 15 August 2014, ora 19:37
4480 citiri
Rusia, incursiune in Ucraina: UE someaza Moscova

Ministrii de Externe ai statelor UE someaza Rusia "sa inceteze imediat ostilitatile" la frontiera cu Ucraina, in contextul in care un convoi militar rus a patruns pe teritoriul ucrainean, fiind atacat de armata.

"Rusia trebuie sa inceteze imediat ostilitatile la frontiera cu Ucraina. Rusia trebuie sa retraga trupele stationate la frontiera", au cerut ministrii de Externe ai statelor UE, reuniti la Bruxelles.

Vineri dimineata, Ucraina a denuntat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul sau, pe la un post de frontiera aflat sub controlul separatistilor prorusi, in zona Donetk. "Un convoi militar rus a trecut frontiera prin punctul vamal Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitraskivski, un purtator de cuvant al operatiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informatii privind numarul de vehicule din acest convoi", a adaugat el.

NATO confirma o incursiune a Rusiei in Ucraina: Un flux continuu de arme si luptatori

Potrivit corespondentilor publicatiilor The Guardian si The Daily Telegraph, 23 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, camioane de combustibil si alte vehicule logistice cu numere de inmatriculare militare rusesti au traversat frontiera dintre Rusia si Ucraina joi seara, in zona Donetk, prin punctul vamal Izvarin.

Un alt convoi "umanitar" rus, format din aproape 300 de camioane, este stationat la frontiera dintre Rusia si Ucraina, vehiculele fiind verificate de politia ucraineana.

Rusia, incursiune in Ucraina: Armata ucraineana a atacat blindate rusesti

Rusia a efectuat o incursiune militara in estul Ucrainei, a confirmat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, indemnand Moscova sa retraga imediat vehiculele militare si trupele stationate in apropierea frontierei ucrainene. "In cursul noptii, am asistat la o incursiune rusa, o trecere a frontierei ucrainene", a declarat Rasmussen la Copenhaga. "Acest lucru confirma faptul ca exista un flux continuu de armament si combatanti in estul Ucrainei. Este o dovada clara privind implicarea permanenta a Rusiei in destabilizarea estului Ucrainei", a adaugat secretarul general NATO.

"Rusia trebuie sa retraga trupele de la frontierele Ucrainei, sa opreasca traficul de armament, trecerea combatantilor si a banilor in Ucraina, sa inceteze sustinerea acordata separatistilor din estul Ucrainei si sa initieze un dialog constructiv cu Administratia de la Kiev", a spus Rasmussen.

Trimiterea convoiului militar "reprezinta o noua dovada ca Rusia face exact invers decat afirma. Rusia contribuie la escaladarea conflictului, chiar daca face apeluri pentru detensionarea crizei", a reactionat Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al NATO, potrivit Reuters.

Armata ucraineana "a distrus" majoritatea vehiculelor blindate ruse care au patruns in cursul noptii pe teritoriul ucrainean, afirma un purtator de cuvant militar. "Trupele ucrainene au localizat si au atacat vehiculele militare intrate in cursul noptii printr-o zona a frontierei aflata sub controlul insurgentilor", a declarat Andrei Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene. "Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizati de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei", a precizat oficialul militar ucrainean.

Presedintia Ucrainei a confirmat ca o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineana. "O mare parte a convoiului a fost distrusa de artileria ucraineana", a comunicat Presedintia de la Kiev, citata de AFP.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...