Ziare.com

Rusia ocupa Crimeea - ce pot sa faca ucrainenii din Romania Interviu

de Florin Necula
Joi, 20 Martie 2014, ora 08:24

   

Rusia ocupa Crimeea - ce pot sa faca ucrainenii din Romania Interviu
Deputatul Ion Marocico, reprezentantul din Parlament al Uniunii Ucrainenilor din Romania, afirma ca minoritarii ucraineni din tara noastra nu sustin o apropiere de Rusia, fiind cu totii pro-europeni.

Deputatul din grupul parlamentar al minoritatilor a precizat insa, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca, desi ucrainenii din Romania sunt pro-occidentali, sustin in acelasi timp ca nu trebuie neglijata nici relatia cu Federatia Rusa.

Ion Marocico a comentat, in acest context, situatia din Crimeea, dupa anexarea regiunii de catre Rusia, marti, precizand insa ca ucrainenii din Romania nu pot face mai mult decat sa organizeze proteste si sa acorde sprijin moral si material, daca este cazul.

Rusia anexeaza Crimeea. Putin: E o zona sfanta, ne-a fost furata

Cum vedeti dvs. si minoritatea ucraineana situatia din Crimeea?

Suntem profund ingrijorati despre faptul ca Ucrainei i-a fost incalcata suveranitatea statului. Noi, ca si minoritate a ucrainenilor din Romania, suntem alaturi de poporul ucrainean, in aceasta perioada dificila prin care trece poporul ucrainean.

Ce se intampla mai departe in Crimeea?

Am facut scrisori deschise pe aceasta cale, am trimis tuturor institutiilor, solicitand sa intervina comunitatea internationala, in sprijinul Ucrainei, in sensul sa se aseze la masa negocierilor autoritatile de la Kiev cu autoritatile din Federatia Rusa. In prezent, din datele pe care le am, Federatia Rusa refuza sa negocieze cu Ucraina.

Poate sa mai obtina ceva Kievul de la Moscova, dupa anexarea Crimeii?

Foarte greu de zis in privinta asta. Aici ar trebui comunitatea internationala sa zica un cuvant. Ingrijorator este faptul ca nu stim daca vor exista si alte probleme de acest gen. Cum ar fi ca Federatia Rusa sa incerce sa se extinda si in alte zone ale Ucrainei.

Cine are putere de decizie in acest moment, in Crimeea?

Practic, puterea de decizie ar avea-o Parlamentul Ucrainei, Guvernul Ucrainei, dar Federatia Rusa nu recunoaste momentan nici Parlamentul, nici Guvernul Ucrainei, nu mai recunoaste pe nimeni.

(...) Am si putine informatii din zona aia, pentru ca eu reprezint comunitatea ucrainenilor din Romania. Aici pot sa va spun in acest domeniu mai multe de cei de aici. Discut si cu cei din Ucraina, prea putin au si ei informatii oficiale. Neoficiale sunt multe ipoteze.

Asigurari pentru R.Moldova. Putin: Rusia nu va lua alte regiuni dupa Crimeea

Comunitatea ucrainenilor din Romania este alaturi de poporul ucrainean. Au fost organizate, chiar in perioada Maidanului, mai multe proteste de sustinere, s-au trimis ajutoare umanitare in Ucraina.

Bisericile ortodoxe ucrainene din Romania, care sunt in numar de 28 ortodoxe si 22 greco-catolice, au oficiat slujbe si oficiaza in continuare slujbe de pomenire pentru cei care au cazut pe strazile Ucrainei, si in continuare slujbe pentru pace si ca sa le dea Dumnezeu minte si putere ca sa poata sa negocieze, sa nu se ajunga la mai rau, sa nu se ajunga din nou la pierdere de vieti omenesti.

Vladimir Putin a semnat decretul de anexare a Crimeii (Video)

Exista temerea ca se poate rupe teritorial Ucraina?

E greu de zis sa se rupa mai mult de atat. Numai daca va fi o interventie in forta.

Printre ucrainenii din Romania exista si vreo tabara care sustine o apropiere de Rusia?

Nu, din datele mele pe care le am, nu. Toti sunt cu ucrainenii, toti sunt pro-Europa, nu avem probleme de acest gen.

In Romania, oficial sunt declarati, dupa ultimul recensamant din 2011, 52.000 de persoane de nationalitate ucraineana. Neoficial, sunt in jur de 150.000, care nu s-au declarat, familii mixte si alte situatii.

Rusia anexeaza Crimeea: Ucraina nu recunoaste pactul (Video)

Sunt pro-occidentali, sunt pentru un dialog intre Rusia si Ucraina, deci sustin semnarea acestui Acord de Asociere pe care Ucraina il va semna in perioada urmatoare cu Uniunea Europeana, dar totodata sustin si faptul ca nu trebuie neglijata nici relatia cu Federatia Rusa, pentru ca sunt legaturi de rudenie. Fiind Uniunea Sovietica atat timp, au avut ocupata Ucraina, este evident ca s-au inrudit oamenii. Practic vorbesc aceeasi limba.

Ce poate face Romania si ce pot face politicienii romani fata de situatia din Ucraina, mai ales din Crimeea?

Am analizat aceasta intrebare, ce putem face, in sensul sa ii sprijinim moral, daca e cazul, material, pentru persoanele nevoiase. Mai mult de atat decat sa facem niste proteste, nu putem. Chiar vineri, in Bucuresti, a fost un protest organizat de Uniunea Tatara din Romania, in fata ambasadei Federatiei Ruse, pentru ca ei au foarte multi tatari in zona Crimeii.

(...) Parerea noastra este ca, si Federatia Rusa, daca ar fi vrut sa revendice acest teritoriu... De ce sunt nemultumiti ucrainenii, si aici vorbesc de minoritatea din Romania? Ca au facut cu aceasta brutalitate. Nu au notificat Ucraina, sa zica "Domne, acest teritoriu este al nostru, aveti un termen, eliberati, dati-ne inapoi, in schimb", sa negocieze cat de putin cu autoritatile din Ucraina. Asa, au fost luati si cetatenii, si autoritatile prin suprindere de acest lucru.

Gorbaciov: Referendumul din Crimeea a corectat o eroare istorica

(...) Este un lucru imbucurator pentru noi si pentru toti ucrainenii ca nu s-au pierdut vieti omenesti. Dar se putea un pic si mai bine, sa se negocieze inainte.

Ar fi fost oamenii pregatiti, stiau despre ce este vorba, ar fi fost o dezbatere publica in Ucraina pe chestia asta, s-ar fi putut oamenii refugia din zona, care aveau sa plece de acolo. Dar atata timp cat au fost ocupati de fortele rusesti, n-au mai avut curajul nici sa fuga, nici sa ia ce e al lor.

(...) Mentionez inca o data ca ucrainenii din Romania au fost, sunt si vor fi in continuare alaturi de poporul ucrainean.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7540 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"ce pot sa faca ucrainenii din Romania"?!

Ucrainenii din Romania pot sa-si faca cruce cu amandoua mainile, ca traiesc intr-un stat care le respecta toate drepturile, le asigura linistea si stabilitatea, statutul de cetatzeni europeni, spre deosebire de cei din Crimeea, care, peste noapte, au devenit supusi ai Moscovei!

 

Sa ceara alipirea la Romania

a Bucovinei de nord, a Republicii Moldova si a teritoriului pan-la Odessa.

Traiasca Romania Mare!

Les jeux sont-ils deja faits..business as usual.

...facand abstractie de sentimentul fratern,cetatenii romani de sorginte ucrainiana nu pot intreprinde nimic contrar acestei decizii care a fost luata de comun acord, avand consimtamantul ambelor tabere.Federatia Rusa avand consimtamantul occidental isi va asuma dreptul revendicativ,motivat de intentia umanista intru salvgardarea identitatii rusofone..die funfte kolonne marschiert.

Ucraineenii din Ro....

... trebuie sa stea cuminti, ca au drepturi destule si sa faca presiune pe Ucraina ca si romanii de acolo sa aibe aceleasi drepturi! Nu cum s-a intamplat de curand in Ucraina cand "marii democrati" au anulat toate drepturile minoritatilor si acum urla ca rusii ...asa si asa...

 

nu fi tatal minoritatilor ca e cam scump

Iarasi vechea poveste, cu ar trebui sa fie multumiti... Cumva esti dumitate cel care sta la magazia de drepturi si imparti portia pentru fiecare minoritar? Ce tupeu, si inca este si rank user cu multiplicator de 5. Suna cumva a amenintare, ca si cum ai spune: daca nu sunteti multumiti, nici atat nu va mai dam, ca va dam afara.

Marocico asta o fi ucrainean?

Eu stiu un banc, trebuie spus cu accent:
De ce daaaai? Nu poti sa injuuuuri?
Asa si el: "Domne, acest teritoriu este al nostru, aveti un termen, eliberati, dati-ne inapoi, in schimb"...

 

hai mai lasati cu ocupatul asta?

ce sa ocupe?,adica aia au mers cu cainele si pisica 99 la suta si au votat revenirea la rusia ,nimeni nu a stat cu mitraliera in spatele lor ,plus mai sarbatoreau si cu artificii evenimentul,si astia tot zic ca rusia a ocupat brutal crimeea lu peste ,ce sa ocupe daca era ocupat cu forta oamenii ar trebui sa protestreze sa planga etc etc.,e o manipulare de doi bani singurul care protesteaza mai dur este guvernul de la kiev care si el este un guvern din asta instalat dupa niste revolutii de strada facut de cateva sute de mii de oameni ,si desigur occidentul care cand era vorba de kosovo tacea malc,e o manipulare uriasa a oamenilor sa fim seriosi eu nu tin cu putin ,este un fel de dictator modern dar sa fim seriosi aici nu e vorba de ocupatie brutala ,este mai mult revenirea unor teritorii care au fost candva a lor si care sunt locuite 90 la suta de rusi,putin a profitat abil de haosul din ucraina si a luat inapoi civilizat,stiu ca acum veniti cu cutia pandorei si prostii din astia dar fiecare caz din asta trebuie tratat in particular nu trebuie sa generalizam

 

Ucrainienii din Romania

Pot face ce au facut si pana acum. Adica sa traiasca.

 

si sa hotarasca ce sunt: ucraineni sau romani?

.

Mai bine zis: sa-si vada de treaba.

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor