Rusia ocupa Crimeea - ce pot sa faca ucrainenii din Romania Interviu

Joi, 20 Martie 2014, ora 08:24
7963 citiri
Rusia ocupa Crimeea - ce pot sa faca ucrainenii din Romania Interviu

Deputatul Ion Marocico, reprezentantul din Parlament al Uniunii Ucrainenilor din Romania, afirma ca minoritarii ucraineni din tara noastra nu sustin o apropiere de Rusia, fiind cu totii pro-europeni.

Deputatul din grupul parlamentar al minoritatilor a precizat insa, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca, desi ucrainenii din Romania sunt pro-occidentali, sustin in acelasi timp ca nu trebuie neglijata nici relatia cu Federatia Rusa.

Ion Marocico a comentat, in acest context, situatia din Crimeea, dupa anexarea regiunii de catre Rusia, marti, precizand insa ca ucrainenii din Romania nu pot face mai mult decat sa organizeze proteste si sa acorde sprijin moral si material, daca este cazul.

Rusia anexeaza Crimeea. Putin: E o zona sfanta, ne-a fost furata

Cum vedeti dvs. si minoritatea ucraineana situatia din Crimeea?

Suntem profund ingrijorati despre faptul ca Ucrainei i-a fost incalcata suveranitatea statului. Noi, ca si minoritate a ucrainenilor din Romania, suntem alaturi de poporul ucrainean, in aceasta perioada dificila prin care trece poporul ucrainean.

Ce se intampla mai departe in Crimeea?

Am facut scrisori deschise pe aceasta cale, am trimis tuturor institutiilor, solicitand sa intervina comunitatea internationala, in sprijinul Ucrainei, in sensul sa se aseze la masa negocierilor autoritatile de la Kiev cu autoritatile din Federatia Rusa. In prezent, din datele pe care le am, Federatia Rusa refuza sa negocieze cu Ucraina.

Poate sa mai obtina ceva Kievul de la Moscova, dupa anexarea Crimeii?

Foarte greu de zis in privinta asta. Aici ar trebui comunitatea internationala sa zica un cuvant. Ingrijorator este faptul ca nu stim daca vor exista si alte probleme de acest gen. Cum ar fi ca Federatia Rusa sa incerce sa se extinda si in alte zone ale Ucrainei.

Cine are putere de decizie in acest moment, in Crimeea?

Practic, puterea de decizie ar avea-o Parlamentul Ucrainei, Guvernul Ucrainei, dar Federatia Rusa nu recunoaste momentan nici Parlamentul, nici Guvernul Ucrainei, nu mai recunoaste pe nimeni.

(...) Am si putine informatii din zona aia, pentru ca eu reprezint comunitatea ucrainenilor din Romania. Aici pot sa va spun in acest domeniu mai multe de cei de aici. Discut si cu cei din Ucraina, prea putin au si ei informatii oficiale. Neoficiale sunt multe ipoteze.

Asigurari pentru R.Moldova. Putin: Rusia nu va lua alte regiuni dupa Crimeea

Comunitatea ucrainenilor din Romania este alaturi de poporul ucrainean. Au fost organizate, chiar in perioada Maidanului, mai multe proteste de sustinere, s-au trimis ajutoare umanitare in Ucraina.

Bisericile ortodoxe ucrainene din Romania, care sunt in numar de 28 ortodoxe si 22 greco-catolice, au oficiat slujbe si oficiaza in continuare slujbe de pomenire pentru cei care au cazut pe strazile Ucrainei, si in continuare slujbe pentru pace si ca sa le dea Dumnezeu minte si putere ca sa poata sa negocieze, sa nu se ajunga la mai rau, sa nu se ajunga din nou la pierdere de vieti omenesti.

Vladimir Putin a semnat decretul de anexare a Crimeii (Video)

Exista temerea ca se poate rupe teritorial Ucraina?

E greu de zis sa se rupa mai mult de atat. Numai daca va fi o interventie in forta.

Printre ucrainenii din Romania exista si vreo tabara care sustine o apropiere de Rusia?

Nu, din datele mele pe care le am, nu. Toti sunt cu ucrainenii, toti sunt pro-Europa, nu avem probleme de acest gen.

In Romania, oficial sunt declarati, dupa ultimul recensamant din 2011, 52.000 de persoane de nationalitate ucraineana. Neoficial, sunt in jur de 150.000, care nu s-au declarat, familii mixte si alte situatii.

Rusia anexeaza Crimeea: Ucraina nu recunoaste pactul (Video)

Sunt pro-occidentali, sunt pentru un dialog intre Rusia si Ucraina, deci sustin semnarea acestui Acord de Asociere pe care Ucraina il va semna in perioada urmatoare cu Uniunea Europeana, dar totodata sustin si faptul ca nu trebuie neglijata nici relatia cu Federatia Rusa, pentru ca sunt legaturi de rudenie. Fiind Uniunea Sovietica atat timp, au avut ocupata Ucraina, este evident ca s-au inrudit oamenii. Practic vorbesc aceeasi limba.

Ce poate face Romania si ce pot face politicienii romani fata de situatia din Ucraina, mai ales din Crimeea?

Am analizat aceasta intrebare, ce putem face, in sensul sa ii sprijinim moral, daca e cazul, material, pentru persoanele nevoiase. Mai mult de atat decat sa facem niste proteste, nu putem. Chiar vineri, in Bucuresti, a fost un protest organizat de Uniunea Tatara din Romania, in fata ambasadei Federatiei Ruse, pentru ca ei au foarte multi tatari in zona Crimeii.

(...) Parerea noastra este ca, si Federatia Rusa, daca ar fi vrut sa revendice acest teritoriu... De ce sunt nemultumiti ucrainenii, si aici vorbesc de minoritatea din Romania? Ca au facut cu aceasta brutalitate. Nu au notificat Ucraina, sa zica "Domne, acest teritoriu este al nostru, aveti un termen, eliberati, dati-ne inapoi, in schimb", sa negocieze cat de putin cu autoritatile din Ucraina. Asa, au fost luati si cetatenii, si autoritatile prin suprindere de acest lucru.

Gorbaciov: Referendumul din Crimeea a corectat o eroare istorica

(...) Este un lucru imbucurator pentru noi si pentru toti ucrainenii ca nu s-au pierdut vieti omenesti. Dar se putea un pic si mai bine, sa se negocieze inainte.

Ar fi fost oamenii pregatiti, stiau despre ce este vorba, ar fi fost o dezbatere publica in Ucraina pe chestia asta, s-ar fi putut oamenii refugia din zona, care aveau sa plece de acolo. Dar atata timp cat au fost ocupati de fortele rusesti, n-au mai avut curajul nici sa fuga, nici sa ia ce e al lor.

(...) Mentionez inca o data ca ucrainenii din Romania au fost, sunt si vor fi in continuare alaturi de poporul ucrainean.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...