Rusia reia livrarile de gaze catre Ucraina

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 14:33
1829 citiri
Rusia reia livrarile de gaze catre Ucraina

Ucraina a anuntat, marti, ca a primit primele livrari de gaze naturale rusesti. Este primul transport din iunie incoace. Atunci, Moscova a sistat furnizarea de gaze in urma unei dispute pe marginea pretului la mia de metri cubi, inacceptabil pentru Kiev.

"Importurile din Rusia au inceput cu doua zile inainte de momentul programat", a anuntat compania ucraineana de transport gazier, Ukrtransgaz, citata de France24.

Anuntul vine dupa ce compania ucraineana Naftogaz a anuntat vineri ca a transferat o plata in avans de 378 milioane de dolari catre compania Gazprom pentru a cumpara gaz rusesc in decembrie.

Rusia a taiat livrarile de gaze naturale catre Ucraina la mijlocul lunii iunie, incepand cu ora 09.00, cand a expirat ultimatumul pentru plata datoriilor restante. Ucraina este nevoita, dupa aceasta masura, sa plateasca anticipat gazele pe care doreste sa le achizitioneze.

Rusia a inchis robinetul - Ucraina, lasata fara gaze

Compania ucraineana Naftogaz nu a reusit sa plateasca datoria pentru gazele rusesti, care se ridica la "4,458 miliarde de dolari, inclusiv 1,451 miliarde de dolari pentru noiembrie si decembrie 2013, si 3,007 miliarde pentru aprilie-mai 2014", arata Gazprom la momentul respectiv.

Rusia si Ucraina se reasaza la masa negocierilor. Pe gaze

Gazprom a depus o plangere impotriva companiei ucrainene de petrol si gaze naturale Naftogaz, la Curtea Internationala de Arbitraj de la Stockholm, prin care solicita plata unei datorii de 4,5 miliarde de dolari.

Ucraina sustinea ca preturile cerute de Rusia sunt exagerate si dorea o reducere a pretului la mia de metri cubi.

Citeste si:
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...
Calculul prezentat de Anca Dragu: ”PSD poate creşte pensiile cu 15% de mâine”
Calculul prezentat de Anca Dragu: ”PSD poate creşte pensiile cu 15% de mâine”
Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de Finanțe, a transmis vineri, 28 ianuarie, că solicitarea PSD privind renegocierea PNRR pentru modificarea procentului din PIB alocat pensiilor este ”o...