Rusia se teme de el: Interviu cu inamicul numarul 1 al Moscovei

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 08:57
13434 citiri
Rusia se teme de el: Interviu cu inamicul numarul 1 al Moscovei

Pentru propaganda ruseasca este dusmanul numarul 1, fiind considerat liderul "fascistilor din Maidan". Dmitri Yarosh, liderul gruparii ucrainene Sectorul de Dreapta, declara ca lupta partizana este singurul mod in care armata rusa poate fi invinsa.

Reporterii Deutsche Welle au mers intr-o tabara de vara, unde voluntarii gruparii Sectorul de Dreapta se antreneaza. Niciunul dintre acestia nu este soldat profesionist, de aceea trebuie sa munceasca din greu la antrenamente.

Batalionul care se antreneaza aici este format din 400 de voluntari care, pana acum, au reusit sa recastige cateva sate estice din mana separatistilor prorusi.

Omul, care, in timpul campaniei electorale pentru prezidentiale, a evitat orice interviu, are ceva mai mult timp acum, dupa semnarea armistitiului dintre Moscova si Kiev.

Yarosh poarta uniforma militara si un pistol la centura, noteaza jurnalistii Deutsche Welle. "Este ca o stanca", spune unul dintre voluntari, cand este intrebat despre liderul sau.

Rezervele Kievului

Guvernul ucrainean a refuzat sa le acorde lui Yarosh si soldatilor sai statutul de batalion de voluntari. Tocmai de aceea, acestia nici nu primesc arme de la Ministerul Apararii.

Guvernul este rezervat in ceea ce priveste Sectorul de Dreapta, mai ales dupa ce, in urma cu cateva luni, Yarosh propusese ca poporul sa fie inarmat, idee pe care Parlamentul de la Kiev a respins-o categoric.

"Rada Suprema (Parlamentul Ucrainei - n.red.) este constituita, in principal, din urmasi ai regimului fostului presedinte Ianukovici. De aceea, trebuie, urgent, sa avem alegeri parlamentare anticipate.

Anexarea Crimeii era deja fapt cand am propus inarmarea poporului. Rusia aprindea deja scanteia razboiului in estul tarii. Ideea nu era sa se dea necontrolat arme tuturor", spune Yarosh.

El mai declara ca armele Kalashnikov ale soldatilor sai sunt primite de la alte batalioane de voluntari sau de la soldati care, cu draga inima, accepta ajutorul Sectorului de Dreapta.

Victorie la puncte pentru Putin

Yarosh nu intelege de ce Europa priveste cu atata neincredere Sectorul de Dreapta. El vede in asta o victorie la puncte a propagandei rusesti. "Lucrurile nu sunt chiar atat de simple", spune Yarosh. "Liderul spiritual al batalionului nostru este Stepan Bandera care, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost liderul unei miscari partizane, care lupta impotriva nazistilor si a Armatei Rosii, dar nu a omorat evrei", continua el.

Yarosh adauga ca numele Sectorul de Dreapta nu are nicio legatura cu vreo orientare politica. "Noi am luat acest nume in timpul evenimentelor din Maidan. Multi tineri care ne sunt alaturi sunt suporteri ai echipelor de fotbal si unii au propus sa folosim aceasta terminologie specifica stadioanelor de fotbal. Nu avem nicio legatura cu nazismul sau fascismul. Nationalismul ucrainean este bazat pe iubirea de tara, nu include ura fata de straini", explica Yarosh.

"Printre noi exista si rusi, armeni, gruzini si evrei, inclusiv in batalionul de voluntari. Avem si un rabin. Organizatia noastra nu cunoaste conflicte din cauza diferentelor etnice, iar antisemitismul ne este strain. Propaganda ruseasca ne demonizeaza, deoarece am fost promotorii miscarii din Maidan, de care s-au speriat", continua barbatul.

Foaia se va intoarce

"Propaganda ruseasca foloseste lupta partizana a lui Stepan Bandera impotriva Armatei Rosii ca dovada ca ucrainenii urasc tot ceea ce este rusesc. In acest fel, ei baga frica in populatia rusofona din estul tarii, intorcandu-i impotriva Kievului. Dar lucrurile se vor schimba.

Rusia vrea sa bage groaza in oameni, ca acestia sa ne urasca. Noi, insa, vedem cum ne intampina oamenii si cum au grija de noi cand ii eliberam de sub separatisti. Lucrurile se intorc. Inca exista oameni care sunt impotriva Kievului, insa noi urmarim evolutia lucrurilor de aici, din Donetk si Lugansk.

Lupta partizana este singura sansa ca marea armata rusa sa fie invinsa. Le este teama de partizani, ca oricarei armate a lumii. Un ocupator nu are cum sa castige cand este luat la tinta de te miri unde si cand ii este distrusa tehnica militara. Ucrainenii sunt mari patrioti, iar populatia este decisa sa isi apere tara", incheie Yarosh, pentru Deutsche Welle.

Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Un oficial municipal a anunțat joi, 28 martie, că măsurile de securitate din capitala ucraineană Kiev vor fi întărite după o serie de atacuri ruse cu rachete şi ameninţări cu escaladarea,...
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
#Dmitri Yarosh Sectorul de Dreapta, #razboi ucraina rusia, #razboi Donetsk Lugansk , #Ucraina