Rusia suna alarma: Prezenta masiva a NATO in Marea Neagra, pentru prima oara dupa 2008

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 13:38
5636 citiri
Rusia suna alarma: Prezenta masiva a NATO in Marea Neagra, pentru prima oara dupa 2008

NATO isi construieste in mod activ prezenta navala in Marea Neagra, a comentat, joi, o sursa din Ministerul rus al Apararii, prezenta in regiune a distrugatorului american Donald Cook, caruia i se va alatura in curand distrugatorul Dupleix si nava de recunoastere Dupuy de Lome, din Franta.

Noua pozitionare a NATO are loc in eventualitatea agravarii crizei din Ucraina, a mai precizat sursa citata, informeaza Itar Tass.

"Distrugatorul USS Donald Cook, echipat cu sistemul de aparare antiracheta Aegis, a intrat in Marea Neagra. Conform informatiilor noastre, pana la data de 11 aprilie i se va alatura nava franceza de recunoastere Dupuy de Lome. Distrugatorul francez Dupleix este asteptat sa intre in Marea Neagra pe 14 aprilie", a mai declarat sursa citata.

Mai mult, avand in vedere si prezenta navei franceze de salvare Alize in sud-estul Marii Negre pana la finalul lunii martie, "putem spune ca NATO isi formeaza un grup naval in Marea Neagra, in apropierea granitelor Rusiei pentru prima oara dupa 2008", a mai comentat sursa din Ministerul rus al Apararii.

Romania vrea suplimentarea trupelor NATO in Romania si ambasador SUA

In plus, aceasta a subliniat faptul ca NATO a sustinut in repetate randuri ca miscarile facute in apele Marii Negre de vasele sale militare au fost planificate de mult timp si cu regularitate. "Acum declara deschis ca aceste vizite sunt direct legate de evenimentele din Ucraina", a adaugat sursa citata.

Este a patra oara, incepand din luna februarie, cand o nava americana intra in apele Marii Negre, iar distrugatorul Donald Cook ar putea ancora in porturile din Turcia si Romania, informeaza Itar Tass.

"Nu se stie daca va fi prezent si in portul ucrainean Odessa, ca o dovada a suportului acordat actualei conduceri de la Kiev", a mai spus reprezentantul Ministerului rus al Apararii.

Rusia face apel la respectarea conventiilor internationale cu privire la durata stationarii acestor nave in Marea Neagra.

O alta nava americana, distrugatorul USS Triton, a fost prezenta in Marea Neagra in luna martie, in contextul crizei din Ucraina si a escaladarii tensiunilor din Crimeea.

SUA trimit un nou distrugator in Marea Neagra pe fondul crizei din Ucraina

A acostat in porturi din Romania si Bulgaria si a participat la exercitii comune cu nave militare ale acestor doua tari. USS Triton a intrat in Marea Neagra la data de 7 martie si a parasit regiunea in data de 21 martie, respectand astfel Conventia de la Monteux.

Diplomatia rusa cere garantii de neutralitate

Ministrul rus de Externe, Serghei lavrov, a cerut, vineri, garantii legale privind neutralitatea Ucrainei, subliniind hotararea Rusiei de a tine Ucraina in afara NATO.

Lavrov a spus ca Moscova este pregatita pentru discutii cu SUA, UE si Ucraina, saptamana trecuta, si a gugerat intordocerea pe agenda reuniunii a chestiunii datoriei ucrainene la gaze naturale.

"Garantii ferme cu privire la pastrarea legii statutului de ne-aliniere al Ucrainei sunt necesare", a aratat Lavrov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#distrugator Donald Cook Marea Neagra , #Ucraina