Sa nu uitam de pericolul din Ucraina! Conflictul e deja inghetat si in orice moment poate sa se dezghete

Sambata, 11 Iunie 2016, ora 16:58
9817 citiri
Sa nu uitam de pericolul din Ucraina! Conflictul e deja inghetat si in orice moment poate sa se dezghete
Foto: Arhiva Ziare.com

In aprilie 2014, fortele armate ale Rusiei au intrat in estul Ucrainei sa lupte alaturi de separatisti, dupa cum au acuzat liderii occidentali. Aproape doi ani mai tarziu, presedintele ucrainean Petro Porosenko a promis ca nu va permite inghetarea conflictului si ca va lupta pentru fiecare bucatica de pamant a tarii sale.

La putin timp dupa aceste declaratii categorice, conflictul pare ca a inghetat deja in estul separatist al Ucrainei. O spune Marian Gherman, analist politic din Cernauti si presedintele Centrului Media BucPress, intr-un comentariu pentru Ziare.com.

Acest lucru spune clar ca nu ar trebui sa uitam de Ucraina, pentru ca acolo oricand pot reizbucni lupte si aparea noi probleme.

"Porosenko a promis sa nu permita inghetarea conflictului, iar dupa acesti ani de situatie tensionata putem constata ca acel conflict este deja inghetat si in orice moment poate sa se dezghete. Situatia a intrat in impas si in orice moment pot aparea probleme, este o rana sangeranda a acestui teritoriu est-european", a declarat jurnalistul din Ucraina.

Si acordul de pace de la Minsk, din 2015, - care presupunea, printre altele, incetarea focului in regiune - este inca pus sub semnul intrebarii: "Nu aduce nimic constructiv si situatia este pur si simplu inghetata, dar nu si rezolvata".

Un razboi cu peste 30.000 de victime

Desi problemele continua in Donbas (regiunea care cuprinde republicile separatiste Donetk si Luhansk), care aparent sta pe un butoi cu pulbere, Europa pare sa fi uitat de razboiul din fosta tara sovietica, in care aproape 9.400 de oameni au murit, iar peste 21.000 au fost raniti, potrivit cifrelor publicate chiar luna aceasta de ONU.

"Din pacate, nu prea sa mai vorbeste in presa europeana despre conflictul din Ucraina, insa la noi, in Ucraina, aproape orice buletin de stiri incepe cu evenimentele din estul tarii. Din pacate, a cam obosit presa internationala sa relateze despre evenimentele din Donbas", a precizat Gherman.

Totusi, au inceput sa circule doua "clisee informationale" care incearca sa induca o idee periculoasa, si anume ca nu doar europenii, ci chiar si autoritatile de la Kiev au uitat de estul Ucrainei.

"Pe de o parte, exista o convingere ca Kievul nu se mai implica in solutionarea conflictului din Donbas, ceea ce nu este adevarat. Se implica, exista actiuni antiteroriste, exista sisteme de sustinere umanitara, exista o colaborare cu OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, care are echipe pe teren - n.red.).

Un al doilea aspect este impus de propaganda rusa si vad ca deja functioneaza - ca Kievul nu se mai ocupa de Donbass si i-a lasat pe toti acolo. Dar Kievul nu poate sa ajunga in teritoriile necontrolate de Guvern, pentru ca acolo sunt forte armate, blindate, tancuri si sisteme cu rachete, nu poate sa vina un oficial de la Kiev in Donetk, sa zicem, acolo e o zona militarizata, cu o alta mentalitate", a explicat analistul politic.

Marin Gherman a detaliat si al doilea cliseu, care este intens promovat in presa rusa, si anume ca "Kievul nu mai realizeaza reformele ce le-a promis in fata UE si NATO, nu mai tine cont de angajamentele pe care si le-a asumat. Din acest motiv, sanctiunile fata de Rusia trebuie eliminate".

"Si vad ca uneori functioneaza chestia asta si noi, analistii din zona, ne punem intrebarea ce au de-a face sanctiunile aparute in urma incalcarii dreptului international cu politica interna a Kievului.

Kievul trebuie sa implementeze reforme fara doar si poate - daca nu implementeaza, deja e o chestie interioara, politica -, dar sanctiunile tin de incalcarea dreptului international", a aratat jurnalistul din Cernauti.

Citeste mai multe articole pe tema razboiului din Ucraina:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Situația din războiul lui Putin din Ucraina devine tot mai tensionată, pe fondul lipsei acute de muniții a armatei Kievului. Acum, liderul de la Kremlin a trecut la aplicarea unui plan teribil:...
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Șeful forțelor armate ale Marii Britanii, amiralul Sir Tony Radakin a estimat că 25% din navele Rusiei din Marea Neagră au fost scufundate sau avariate. Acum, britanicii au dezvăluit cu...
#conflict inghetat Ucraina, #razboi Ucraina, #pericol Ucraina, #Rusia razboi Ucraina , #Ucraina