Scenarii pentru Ucraina - de la plecarea lui Ianukovici la divizarea tarii - ce se va intampla?

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 12:36
6264 citiri
Scenarii pentru Ucraina - de la plecarea lui Ianukovici la divizarea tarii - ce se va intampla?
Foto: Aif

Niciuna dintre propunerile presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici nu a fost luata in seama de catre protestatarii din piata centrala a Kiewului. Nici macar demisia prim-ministrului nu li s-a parut atractiva. Ei continua sa insiste pe demisia presedintelui insusi si pe alegeri anticipate.

Dar presedintele nu poate lasa totul balta in mana protestatarilor, dupa ce tocmai a obtinut de la Kremlin un imprumut de 15 miliarde de dolari si ieftinirea gazelor la o tremie anume pentru ca sa ramana el la putere si sa sustina interesle ruseste.

Aici este nodul problemei si de aici pleaca psihoza de razboi civil, care alarmeaza presa rusa. In acest context, portalul AIF publica cinci scenarii, care ar putea prefigura viitorul Ucrainei, una din cele mai mari tari ale continentului.

Scenariul 1 - Ianukovici ramane presedinte, cu aceleasi puteri

In aceasta varianta, Ucraina este avantajata de faptul ca pretul platit de Rusia pentru mentinerea lui Ianukovici la putere ramane bun platit. Concesia facuta de presedinte este ca accepta opozitia in guvern cu avantajul ca va putea folosi imprumutul si pretul avantajos al gazelor.

Dar pana cand? Si, mai ales, dupa ce a beneficiat de generozitatea prietenului rus, statul Ucrainean mai are sanse sa se apropie de varianta europeana, cea in numele careia s-au declansat protestele portocalii din Piata Independentei?

Daca opozitia se va simti confortabil in fotoliile ministeriale pe care le-a castigat pe baricade, sustinatorii opozitiei din multime ar avea sigur impresia ca sunt trasi pe sfoara chiar de reprezentantii lor, langa care au luptat.

Conflictul de astazi dintre Ianukovici si opozitie ar deveni deodata un conflict intre acelasi Ianukovici si propriul guvern. Poate chiar mai violent.

Scenariul 2 - Ianukovici ramane cu puteri limitate

Se revine la Constitutia din 2004. In acest caz, este cu atat mai putin probabil ca opozitia, preluand Guvernul, va respecta obligatiile fata de Rusia (proiecte comune in energie nucleara si aviatie) si este exclus ca Rusia sa mai mentina generoasele cadouri actuale: cele 15 miliarde dolari imprumut si scaderea pretului la gaze.

La o asemnea situatie, n-ar exista alta solutie decat numai un drastic program de austeritate in propria tara.

Progamul de austeritate, concretizat in reduceri de personal si de salarii ar produce asemenea convulsii sociale, incat opozitia, venita la putere pe valul trimfului capatat in "Euromaidan", si-ar pierde brusc credibilitatea interna si s-ar pomeni desolidarizata de proprii ei aderenti.

Scenariul 3 - Ianukovici pleaca

Aceasta este varianta agreata de actuala opozitie si de intregul "Euromaidan". Dar ce rezolva asta? Inseamna ca a invins puterea portocalie, ca a ajuns presedinte seful opozitiei, Klitschko, dar nici vestul, nici fortele interne destul de divizate, nu vor sprijini o noua republica prezidentiala.

Iar una parlamentara inseamna ca presedintele sa imparta puterea cu premierul, dupa niste alegeri anticipate, ale caror rezultate nu le poate anticipa nimeni.

Daca actuala opozitie ar fi unitara si puternica, acest scenariu ar putea fi o victorie. Punctul slab sta insa in faptul ca actuala opozitie e divizata, ceea ce va determina rezultatul unor alegeri in care isi pun cu totii sperantele, dar pe care nu e sigur nimeni.

Scenariul 4 - Federalizarea Ucrainei

Presa rusa ia in calul si acest scenariu, tinand seama de divizarea actuala a opozitiei si de veleitatile fiecarui lider sa ajunga un fel de baron local - ca sa nu-i spun hatman. Populatia fiind deja impartita in optiunile sale, riscul federalizarii este mare. Asta inseamna impartirea tarii pe felii, iar la impartirea feliilor nu se poate sa nu-si ia Rusia partea leului.

Scenariul 5 - Divizarea tarii

Analistii iau in calcul si aceasta varianta, care nu este altceva decat federalizarea dusa la extrem. Tara poate fi usor impartita in Ucraina de Est, inclusiv Crimeea, o zona pro-rusa si cea de vest, pro-europeana.

Ucraina de Est poate conta pe mliardele Kremlinului, iar cea de vest se inseala sigur daca isi inchipuie ca Europa o asteapta, cu alte miliarde, pregatite pe tava ei de argint.

Comentatorii rusi atrag insa atentia ca in acest scenariu pot apare surprize, daca Ucraina de Vest s-ar confrunta cu unele probleme de autonomie pe care le poate ridica populatia maghiara din zona - dar si altii.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Ucraina razboi civil, #Ucraina proteste, #Kiew proteste , #Ucraina