Scolile romanesti din Ucraina, sub semnul intrebarii

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 20:16
4231 citiri
Scolile romanesti din Ucraina, sub semnul intrebarii
Foto: Facebook / Salvati scolile romanesti din Ucraina!

Legea Educatiei, care restrictioneaza predarea in scolile din Ucraina in limba minoritatilor nationale a fost promulgata saptamana aceasta de presedintele Petro Porosenko, dupa ce pe 5 septembrie a fost adoptata de Rada Suprema de la Kiev.

Noua lege prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana. Prima etapa a reformei va incepe pe 1 septembrie 2018 si va viza clasele primare si gradinitele. Predarea disciplinelor scolare in limba romana va ramane doar pentru clasele primare. De la 1 septembrie 2022, reforma se va implementa in clasele medii, iar din 2027-in clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a ridicat un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. Tensiunile au crescut atunci cand Klaus Iohannis a anuntat ca si-a anulat vizita programata pentru luna octombrie in Ucraina, iar Ungaria a avertizat ca va bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana.

Deutsche Welle (DW) a realizat un interviu cu Alexandru Rusnac, directorul scolii medii generale nr. 10 din Cernauti, o institutie in care de 200 de ani se preda in limba romana, cu care am vorbit despre soarta scolilor romanesti din Ucraina si despre incalcarea dreptului la educatie a celor 400 de mii de etnici romani.

Care este situatia in scoala pe care o conduceti? Cati copiii isi fac studiile?

Scoala nr. 10 se afla in regiunea Rosu a orasului Cernauti, care este preponderent locuita de etnici romani. Scoala a fost infiintata in 1816, iar anul trecut am marcat jubileul de 200 de ani de la fondare. Actualmente avem 10 clase, lipsind numai clasa a 10-a din cauza lipsei de elevi. Este o scoala in care se preda in limba romana si germana. Avem 20 de profesori, care citesc lectiile in limba nationala, dar daca sunt copii din familii mixte sau de ucraineni, atunci invatatorul ii ajuta sa invete obiectele si in limba ucraineana. Vreau sa mentionez ca la noi in scoala si-au facut studiile mai multe personalitati din regiunea Cernauti, iar circa 50% din profesorii scolii nr. 10 sunt fosti absolventi.

Vorbind despre noua lege a Educatiei, promovata recent de presedintele Porosenko, cum a fost primita de minoritatea romana din Ucraina?

Cu parere de rau, eu nu am reusit sa citesc legea, deoarece inca nu a fost publicata. Am reusit doar sa ma informez din sursele TV si radio. Potrivit lui Porosenko, aceasta a fost facuta pentru ca statul sa nu se destrame, precum si din cauza situatiei din estul Ucrainei. De asemenea, foarte multi oameni nu vorbesc si nu cunosc limba ucraineana. Astfel, unul din motive a fost ridicarea nivelului cunoasterii limbii de stat, din cauza ca, potrivit statisticilor la testarea de stat (n. a. echivalentul BAC-ului romanesc in Ucraina), absolventii scolilor nationale nu sustin testele satisfacator pentru a fi inmatriculati in institutiile superioare de invatamant.

Insa, sunt cativa factori care au dus la nedumerire in randul minoritatilor nationale. In primul rand, pana a fi adoptata legea, aceasta trebuia sa fie discutata cel putin in cadrul unor mese rotunde, la care sa participe diferite minoritati, care locuiesc de sute de ani pe aceste teritorii. Totodata, potrivit mai multor analisti, aceasta incalca art. 53 din Constitutia Ucrainei, pentru ca ar determina asimilarea lingvistica a minoritatilor nationale din Ucraina. Astfel, legea presupune ca lectiile in clasele primare (1-4) se vor preda in limba romana, iar incepand cu clasa a cincea toate obiectele vor fi in limba de stat, in afara de limba si literatura romana. O a doua cauza este faptul ca, potrivit statisticii, o mare parte din cetateni ai tarii sunt de nationalitate rusa, ale caror scoli vor fi inchise, ca raspuns la faptul ca rusii au inchis toate scolile in Crimeea.

Sigur ca aceasta ne va afecta. Probabil, autoritatile au facut o greseala.

Conduceti o scoala cu traditie in predarea limbii romane in regiune. Cum va fi afectat procesul de invatamant din institutia pe care o conduceti?

Deocamdata nimic nu se schimba. Orarul lectiilor va ramane acelasi. Aceasta lege va intra in vigoare peste mai mult timp si ne va afecta din anul 2023. Speram ca pana atunci se vor face mai multe reforme si nu ne va influenta. Scoala noastra este sub autoritatea statului ucrainean. Timp de 26 de ani de cand Ucraina a devenit independenta, invatamantul in limba romana nu a avut de suferit si speram ca aceasta nu se va intampla nici in viitor. Speram ca la aceasta lege vor fi adoptate unele amendamente, astfel ca sa nu fie incalcate drepturile minoritatilor nationale.

Mai este o problema. Atunci cand vom trece la noile standarde de invatamant scoala va avea nevoie de manuale. La manualele in limba romana se lucreaza foarte mult. Multi colegi din scoala participa la traducerea manualelor din ucraineana in romana, care se face la Institutul de Transformari din Kiev. Astfel, numarul de manuale care sunt tiparite in romana este mult mai mic decat al celor in ucraineana, costul unuia fiind de 3-4 ori mai mare. Faptul ca din bugetul de stat se acorda mai multi bani pentru manualele din scolile ucrainene tot este o problema.

Totusi ce veti face in continuare, veti protesta?

Nu am luat inca o decizie, deoarece nu am vazut inca legea. Hotararea de a protesta trebuie luata de intreg colectivul scolii. Ne conducem dupa ordinele primite de la Ministerul de Invatamant. Nu am primit deocamdata un ordin de la ei in ceea ce priveste schimbarea planului de invatamant. De aceea, un motiv ca sa iasa astazi scolile la protest noi nu avem, in acest an urmeaza sa lucram asa cum am inceput. In viitor probabil vor fi proteste si nemultumiri in randurile colegilor nostri, deoarece in regiunea Cernauti sunt foarte multe scoli cu predare in limba romana. Inca un moment legat de proteste sunt replicile pe care le aud deseori. Am avut multe situatii cand cei de la conducere ma intreaba: "Cate scoli ucrainene sunt in tarile care inconjoara Ucraina?"

Cum sunt respectate drepturile minoritatii romane din regiunea Cernauti?

Pana la aparitia acestei legi, poate au existat mici incidente. Dar de 16 ani de cand lucrez ca director de scoala, conducand doua scoli cu predare in limba romana, nu am simtit acest lucru. Noi participam alaturi de alte scoli la diferite manifestatii si nu am observat sa fie incalcate drepturile noastre minoritate. Pe parcursul multor ani, la noi in Cernauti organizam festivalul "Martisor", precum si manifestatii traditionale de Craciun. De fiecare data invitam atat autoritatile, cat si scolile ucrainene. Deci, pe parcursul acestei perioade, ni s-a permis sa le organizam si nu am avut neplaceri. Copiii nostri participa la concursuri, iar cei mai buni dintre ei merg fara restrictii la odihna in Romania. De asemenea, alaturi de noi este si o biserica, iar serviciul divin se face in limba romana. In final, vreau sa mentionez ca daca scoala pe care o conduc a functionat fara probleme doua secole, cred ca au fost conditii favorabile pentru invatamantul in limba materna a romanilor. Deci, autoritatile au tinut cont de acest lucru pana acum, si speram sa nu se schimbe nimic in continuare.

Autor: Simion Ciochina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legea educatiei Ucraina romani, #invatamant romanesc Ucraina , #Ucraina