Scurgeri radioactive masive au fost inregistrate la cea mai mare centrala nucleara din Ucraina si din Europa, cea de la Zaporoje, din sud-estul tarii, potrivit unor informatii publicate marti. Autoritatile ucrainene din domeniu neaga insa producerea incidentului.
Nivelul radiatiilor este de aproape 17 ori mai mare decat limitele normale permise, dar nu se cunosc pentru moment cauzele scurgerilor, transmite Russia Today.
Singurele informatii in acest sens au provenit din presa in limba rusa sau surse reprezentand insurgenti prorusi.
UPDATE: In schimb, autoritatile ucrainene au negat, marti, informatiile din presa prorusa privind scurgerile radioactive. Trei oficiali ai Ministerului ucrainean al Urgentelor, precum si Ministerul Energiei si reprezentantii centralei au precizat, pentru Reuters, ca nu a existat un astfel de incident.
"Centrala functioneaza normal, nu a fost niciun accident", a spus un oficial al Ministerului Energiei, fara a comenta asupra autenticitatii informatiilor si rapoartelor aparute in presa rusa.
Accident la cea mai mare centrala nucleara din Ucraina
Russia Today citeaza la randul sau pozitia oficiala oferita agentiei Reuters, precizand ca sursa primara a informatiei intiiale un raport al Serviciului National de Urgenta al Ucrainei, publicat pe site-ul Life News, care respinge un comunicat al oficialilor centralei, potrivit carora nivelul de radiatii este unul normal, ca urmare a unui incident petrecut duminica, atunci cand un reactor a fost inchis automat dupa o defectiune brusca.
Atunci, reactorul respectiv, unul dintre cele sase ale centralei, a fost inchis, potrivit The Independent, pentru a doua oara intr-o luna, din cauza a ceea ce ar fi fost o defectiune electrica, iar centrala este la 40 la suta din capacitate. Ulterior, s-a anuntat ca defectiunea a fost reparata, iar reactorul a fost repus in functiune, nivelul de radiatii fiind de 8-12 microRoentgen pe ora.
De asemenea, subliniaza Russia Today, autoritatile ucrainene nu au facut niciun comentariu oficial in legatura cu veridicitatea respectivelor documente.
In plus, sursa mai precizeaza ca documentele postate de Life News arata ca oficialii centralei au pus in mod deliberat pe site-ul lor informatii care induc in eroare. Astfel, in respectivele documente, care sunt adresate sefului serviciilor regionale de urgenta, se arata ca nivelul de radiatie de la centrala era inca de duminica de 16,8 mai mare decat permiteau normele legale.
Mai mult, se arata ca luni nivelul radiatiilor era in continuare la fel de crescut, iar reactorul numarul 6 era tot inchis, contrazicand mesajele oficiale din partea reprezentantilor centralei, care sustin ca problema a fost rezolvata si ca functionarea a revenit la normal.
Centrala este aceeasi unde, la inceputul lunii decembrie, prim-ministrul ucrainean Arsenii Iateniuk a anuntat ca s-a petrecut un alt accident, la cateva zile insa de la producerea sa. Atunci a fost vorba despre un scurtcircuit.
Centrala de la Zaporoje este cea mai mare nu doar din Ucraina, ci si din Europa, potrivit Russia Today, fiind aflata la circa 700 de kilometri de Romania. In plus, este a cincea ca marime din lume.
Avertismentul Rusiei pentru Ucraina: Nu cumparati combustibil nuclear american!
Informatia vine la scurt timp dupa ce Ministerul rus de Externe a transmis ca intelegerea Ucrainei cu Statele Unite ale Americii de a cumpara combustibil nuclear american pentru reactoarele sale construite in perioada sovietica ar putea genera un accident nuclear.
Marti, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a anuntat ca tara a ajuns la o intelegere pentru livrari de combustibil nuclear, pentru a reduce dependenta de importurile din Rusia, scrie agentia Associated Press.
Ministerul de Externe de la Moscova a numit insa miscarea "un experiment periculos care ameninta siguranta si sanatatea cetatenilor ucraineni si a popoarelor Europei", precizand ca combustibilul nuclear produs de companiile americane nu se potriveste reactoarelor nucleare pe care le are Ucraina.
In plus, Rusia a avertizat ca autoritatile ucrainene trebuie sa aiba o abordare responsabila fata de siguranta nucleara, altfel riscand dezastre precum cel din 1986, de la Cernobil.