Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

Autor: Ana Ilie
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 14:18
12718 citiri
Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

Membrii legislativului regional al orasului ucrainean industrial Donetk au proclamat, luni, Republica Populara Donetk, si i-au cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, sa trimita trupe de pacificatori aici.

Luni, la o sedinta a consiliului regional, s-a citit un text privind suveranitatea statului cu privire la Republica Populara Donetk, scrie Itar-Tass.

Republica "isi va construi relatiile conform dreptului international si pe baza egalitatii si beneficiilor reciproce", se arata in textul care mai spune ca "teritoriul republicii in interiorul granitelor recunoscute este indivizibil si inviolabil".

Legislatorii au mai luat si decizia de a organiza un referendum cu privire la alipirea la Federatia Rusa, nu mai tarziu de 11 mai.

Presedintelui rus, Vladimir Putin, i s-a solicitat trimiterea temporara de contingente de "pacificatori".

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat ingrijorata de situatia din cele trei regiuni estice ale Ucrainei - Donetk, Luhansk si Harkov. O reprezentanta a acesteia a declarat ca oficialii UE urmaresc cu atentie evolutiile din Ucraina si considera ca toate solicitatile politice trebuiesc facute in mod pasnic si conform cu standardele si legile democratiei.

Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladirile guvernamentale din trei orase importante din estul tarii duminica.

La Donetk, Luhansk si Harkov, protestatarii s-au batut cu politia si au arborat steagul rus pe cladirile atacate. Oamenii cer un referendum pe tema independentei de Ucraina.

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

In Donetk a avut loc cel mai violent protest. Un grup mare de activisti s-a rupt de multimea de manifestanti din centrul orasului pentru a ataca si ocupa cladirea guvernului regional. Acestia au arborat steagul Rusiei, in uralele multimii: "Rusia, Rusia".

In Luhansk, politia a utilizat gaze lacrimogene impotriva unei multimi de protestatari care incearca sa patrunda in cladirea serviciului local de securitate, pentru a forta eliberarea a 15 activisti pro-rusi arestati anterior.

La Harkov, zeci de persoane au patruns in cladirea Guvernului regional, spargand cordonul politiei, si au fluturat steagul Rusiei.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca "a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii".

Tensiunile intre Rusia si Ucraina sunt la un nivel ridicat. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Donetk referendum alipire Rusia, #Ucraina separatisti Rusia , #Ucraina