Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

Autor: Ana Ilie
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 14:18
12804 citiri
Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

Membrii legislativului regional al orasului ucrainean industrial Donetk au proclamat, luni, Republica Populara Donetk, si i-au cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, sa trimita trupe de pacificatori aici.

Luni, la o sedinta a consiliului regional, s-a citit un text privind suveranitatea statului cu privire la Republica Populara Donetk, scrie Itar-Tass.

Republica "isi va construi relatiile conform dreptului international si pe baza egalitatii si beneficiilor reciproce", se arata in textul care mai spune ca "teritoriul republicii in interiorul granitelor recunoscute este indivizibil si inviolabil".

Legislatorii au mai luat si decizia de a organiza un referendum cu privire la alipirea la Federatia Rusa, nu mai tarziu de 11 mai.

Presedintelui rus, Vladimir Putin, i s-a solicitat trimiterea temporara de contingente de "pacificatori".

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat ingrijorata de situatia din cele trei regiuni estice ale Ucrainei - Donetk, Luhansk si Harkov. O reprezentanta a acesteia a declarat ca oficialii UE urmaresc cu atentie evolutiile din Ucraina si considera ca toate solicitatile politice trebuiesc facute in mod pasnic si conform cu standardele si legile democratiei.

Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladirile guvernamentale din trei orase importante din estul tarii duminica.

La Donetk, Luhansk si Harkov, protestatarii s-au batut cu politia si au arborat steagul rus pe cladirile atacate. Oamenii cer un referendum pe tema independentei de Ucraina.

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

In Donetk a avut loc cel mai violent protest. Un grup mare de activisti s-a rupt de multimea de manifestanti din centrul orasului pentru a ataca si ocupa cladirea guvernului regional. Acestia au arborat steagul Rusiei, in uralele multimii: "Rusia, Rusia".

In Luhansk, politia a utilizat gaze lacrimogene impotriva unei multimi de protestatari care incearca sa patrunda in cladirea serviciului local de securitate, pentru a forta eliberarea a 15 activisti pro-rusi arestati anterior.

La Harkov, zeci de persoane au patruns in cladirea Guvernului regional, spargand cordonul politiei, si au fluturat steagul Rusiei.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca "a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii".

Tensiunile intre Rusia si Ucraina sunt la un nivel ridicat. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Premierul Marcel Ciolacu a lăudat firmele de construcție din România, în cadrul unui eveniment dedicat acestora. „Aţi doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să...
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit pe 28 mai, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ulterior, a fost invitat la o emisiune a postului public de televiziune...
#Donetk referendum alipire Rusia, #Ucraina separatisti Rusia , #Ucraina