Separatist din Ucraina: Bineinteles ca putem deschide focul - Rusia: Armistitiul trebuie respectat neconditionat

Duminica, 15 Februarie 2015, ora 15:12
6991 citiri
Separatist din Ucraina: Bineinteles ca putem deschide focul - Rusia: Armistitiul trebuie respectat neconditionat
Foto: Hepta.ro

Pachetul de masuri pe care se bazeaza armistitiul din estul Ucrainei convenit joi la Minsk si intrat in vigoarea in noaptea de sambata spre duminica trebuie "respectat neconditionat", a declarat duminica purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Declaratia este o reactie la o afirmatie a unui comandant al separatistilor prorusi, potrivit caruia rebelii au dreptul sa traga asupra orasului Debaltevo, deoarece ar fi teritoriul lor, relateaza Reuters.

La miezul noptii a inceput armistitiul in Ucraina - ce s-a negociat si ce se intampla de fapt

Armistitiu fragil in Ucraina: ce acuzatii fac ambele parti

"Toate etapele ce trebuie urmate sunt mentionate in pachetul de masuri pentru implementarea acordului de la Minsk. Toti acesti termeni trebuie respectati neconditionat", a spus Dmitri Peskov.

Dupa intrarea in vigoare a armistitiului la miezul noptii, armata ucraineana a raportat bombardamente asupra orasului Debaltevo, un punct strategic de transport la nord-est de Donetk, bastion al separatistilor.

"Bineinteles ca putem deschide focul (asupra Debaltevo), este teritoriul nostru", a declarat, prin telefon, pentru Reuters, un comandant al separatistilor, Eduard Basurin, adaugand ca in celelalte parti rebelii respecta armistitiul.

In pofida armistitiului, din directia orasului Debaltevo au fost auzite focuri de artilerie si bombardamente.

"Dupa miezul noptii, bombardamentele s-au oprit in majoritatea punctelor sensibile controlate de ucraineni in regiunea Lugansk. Totusi, armistitiul nu este respectat in totalitate", a spus seful administratiei din Lugansk controlate de Kiev, Ghennadi Moskal, intr-un comunicat postat online.

El anuntase anterior ca doi civili au fost ucisi dupa intrarea in vigoare a armistitiului, dar ca luptele au incetat practic de atunci.

"La putin timp dupa miezul noptii (ora intrarii in vigoare a armistitiului - n.red.), lansatoare de rachete multiple Grad au lovit centrul satului Popasna", doi civili fiind ucisi, a declarat Ghennadi Moskal, guvernatorul regiunii Lugansk.

Acordul de incetare a focului incheiat intre Kiev si rebelii prorusi a intrat in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica, prima etapa a planului de pace destinat sa puna capat unui conflict soldat in zece luni cu peste 5.500 de morti in estul Ucrainei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lider separatisti Ucraina, #armistitiu Ucraina , #Ucraina