Separatistii nu stiu ce urmeaza dupa referendum: Ucraina, Rusia sau independenti?

Duminica, 11 Mai 2014, ora 21:17
4195 citiri
Separatistii nu stiu ce urmeaza dupa referendum: Ucraina, Rusia sau independenti?
Foto: Arhiva

Liderii separatisti din regiunile sud-estice ale Ucrainei, Donetk si Luhansk, nu au un plan concret pentru regiunile pe care le conduc, dupa aflarea rezultatelor referendumului.

Seful comisiei electorale centrale din Donetk, Roman Liaguin, a declarat, pentru Interfax, ca soarta regiunii va fi hotarata dupa votul popular, dar ca statutul acesteia va ramane neschimbat in viitorul apropiat, relateaza Kiev Post.

"Vrem doar sa ne declaram dreptul la autodeterminare. Asta inseamna ca statutul Donetkului nu se va schimba imediat dupa publicarea rezultatelor referendumului - nu vom inceta sa fim o parte din Ucraina, nu vom deveni o parte din Rusia, nu vom face decat sa spunem lumii ca vrem o schimbare", a declarat Roman Liaguin.

"Poate ca vom ramane o parte a Ucrainei, unitara sau federalizata; poate vom deveni o parte a Rusiei. Poate vom deveni un stat independent sau un stat in interiorul unui model confederativ", a continuat el.

"Divort civilizat" de Kiev

La randul sau, liderul insurgent Boris Litvinov, coordonator al comisiei electorale centrale, a precizat, pentru Itar-Tass, ca, dupa referendumul din Donetk, separatistii planuiesc sa organizeze un congres regional si sa lanseze procesul de "divort civilizat" de autoritatile de la Kiev.

De asemenea, liderul separatist al regiunii Donetk a declarat ca va forma propriile structuri guvernamentale dupa publicarea rezultatelor referendumului si ca prezenta trupelor militare ale Kievului va fi considerata ilegala, potrivit agentiei Interfax.

"Toate trupele militare aflate pe teritoriul nostru dupa anuntul oficial al rezultatelor referendumului vor fi considerate ilegale si vor fi declarate ocupante", a afirmat Denis Pusilin.

Referendum haotic in Ucraina: Oamenii nu prea stiu ce voteaza sau o fac fraudulos

Seful comisiei electorale din Donetk a anuntat ca rezultatele votului popular nu vor fi publicate pana luni, dar este convins ca acestea vor fi in favoarea independentei. Dupa prezentarea rezultatelor finale, probabil va urma "o perioada de negocieri cu autoritatile din Kiev".

Intre timp, un alt lider separatist, Boris Litvinov, a asigurat ca oamenii nu vor fi impiedicati sa participe la alegerile prezidentiale din 25 mai, transmite agentia de stiri Ukrinform.

Referendum haotic in Ucraina: 3 din 4 locuitori din Luhansk au votat

Locuitorii din regiunile sud-estice ale Ucrainei, Donetk si Luhansk, au de raspuns, duminica, la o intrebare decisiva, si anume daca vor sau nu sa mai faca parte din fostul stat sovietic, in cadrul unui referendum extrem de contestat.

Separatistii prorusi au organizat consultarea populara in ciuda impotrivirii guvernului de la Kiev, a comunitatii internationale, chiar si a presedintelui rus Vladimir Putin, care le-a cerut rebelilor, saptamana trecuta, sa amane referendumul si sa inceapa dialogul cu oficialii ucraineni.

Singurii care au urmat recomandarile lui Putin au fost activistii pro-federalizare din regiunea Harkov, care au decis, vineri, sa amane referendumul privind autonomia de Kiev.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#separatisti Ucraina, #planuri separatisti Ucraina, #referendum Ucraina , #Ucraina