Stare de razboi in Ucraina: Ce masuri exceptionale se iau in Donetk si Luhansk

Autor: Ana Ilie
Joi, 29 Mai 2014, ora 09:18
8043 citiri
Stare de razboi in Ucraina: Ce masuri exceptionale se iau in Donetk si Luhansk

Autoritatile ucrainene, implicate intr-o operatiune anti-terorista in estul framantat de separatisti, iau masuri exceptionale pentru a stavili fragmentarea tarii.

Un parlamentar a introdus, miercuri seara, un proiect de lege in Verhovna Rada, cu privire la instituirea starii de urgenta in regiunile unde se inregistreaza cele mai sangeroase ciocniri intre fortele guvernamentale si separatisti, Donetk si Luhansk, scrie Itar Tass.

Anterior acestei initiative, Administratia de Stat a Aviatiei din Ucraina a extins pe termen nedeterminat restrictiile de zbor de la aeroportul international Serghei Prokofiev, din Donetk. Restrictiile au fost impuse initial la inceputul acestei saptamani, intrucat aici s-a desfasurat o incercare de preluare a controlului de catre separatisti, iar fortele guvernamentale au ripostat, ceea ce a dus la o confruntare sangeroasa.

Denis Antoniuk, purtatorul de cuvant al Administratiei, a aratat ca "expertii au examinat infrastructura aeroportului. Situatia aeroportului nu este clara deocamdata. Trebuie sa ne asiguram ca totul este in ordine acolo. Muncitorii de la aeroport au fost evacuati deoarece situatia este in continuare nesigura".

De cealalta parte, si separatistii iau masuri exceptionale. Conducerea auto-proclamatei Republici Populare Donetk a impus ora de stingere in orasul Donetk. "De la ora locala 08:00, transportul public va fi oprit pana la normalizarea situatiei. De asemenea, este impusa ora de stingere la Donetk intre orele 22:00 si 06:00", a spus o sursa din serviciul de presa al Republicii.

Sursa a aratat ca este periculos sa iesi din locuinte in aceasta perioada si "trebuie sa ai mereu asupra ta documentele de identitate".

Stare de razboi in Ucraina - Se reia serviciul militar obligatoriu

Conducerea republicii mai solicita locuitorilor sa nu-si lase vehiculele personale pe strazile adiacente cladirilor administrative.

Premierul republicii auto-proclamate a declarat ca situatia este "aproape o catastrofa umanitara", dupa trei zile de confruntari armate ce s-au soldat cu zeci de morti.

Alexander Borodai a precizat ca militiile populare controleaza orasul Donetk si se fac incercari de retragere a trupurilor luptatorilor cazuti in confruntarile de la aeroport, cu toate ca lunetistii ucraineni sunt inca pe pozitii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina confruntari Donetk, #Ucraina separatisti morti , #Ucraina