SUA si UE, discutii de urgenta cu Rusia

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 13:59
3108 citiri
SUA si UE, discutii de urgenta cu Rusia

UE, SUA si Rusia urmeaza sa discute, in urmatoarele 10 zile, situatia din Ucraina. In Europa au aparut noi divergente cu privire la felul in care trebuie abordata criza ucraineana.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a vorbit telefonic cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pentru a conveni asupra consultarilor, scrie EU Observer.

Kerry i-a spus lui Lavrov ca eforturile Rusiei de a destabiliza Ucraina vor produce costuri pentru Rusia. UE, SUA si Rusia vor discuta pe marginea evolutiilor din Ucraina, cu scopul de a dezamorsa criza.

Dorinta SUA de a purta discutii cu Rusia capata corespondent si in UE, unde tarile membre sustin totusi ca vor impune sanctiuni economice dureroase daca Federatia Rusa ataca Ucraina continentala.

Cu toate acestea, Serviciul European de Actiune Externa mai are de lucru la intocmirea unor planuri de actiune si evaluarea impactului sanctiunilor, si nu exista un orizont de timp in care s-ar putea incheia aceste operatiuni.

Mai mult, se constata noi diviziuni in randul statelor membre. "La reuniunea de tip Gymnich de la Atena, unii ministri spuneau ca UE ar trebui sa-si asume o parte a vinei pentru criza, ca summitul de la Vilnius a fost prost pregatit, ca politica partaneriatului Estic a fost prost gandita - e o pozitie confortabila ce ne duce spre introspectie, nu opozitie viguroasa la Rusia", a detaliat un diplomat.

In aceasta linie se inscriu Franta, Germania si statele din Sud - Cirpu, Grecia, Italia, Portugalia si Spania.

S-ar adauga la aceasta schimbare de opinie si "lobby-ul rusesc" de la Bruxelles, a explicat un alt diplomat. "Exista un bloc de politicieni, oameni de afaceri, jurnalisti, intelectuali, prietenosi cu Rusia, pe care tara i-a cultivat ani de zile si care acum se mobilizeaza in numele sau", a aratat acesta.

In acest context, ambasadorul ucrainean la UE, Konstantin Ielitev, a cerut un raspuns mai puternic.

Discutiile in format SUA-UE-Rusia survin in conditiile in care protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladirile guvernamentale din trei orase importante din estul tarii.

Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

La Donetk, Luhansk si Harkov, protestatarii s-au ciocnit cu politia si au arborat steagul rus pe cladirile atacate. La Donetk, legislatorii au proclamat Republica Populara Donetk, au programat un referendum pentru alipirea la Rusia la 11 mai si au cerut presedintelui Vladimir Putin sa trimita pacificatori.

Ucraina fierbe iar: Premierul acuza Rusia ca planuieste o alta incursiune militara in est

In Luhansk, politia a utilizat gaze lacrimogeen impotriva unei multimi de protestatari care incerca sa patrunda in cladirea serviciului local de securitate, pentru a forta eliberarea a 15 activisti pro-rusi arestati anterior.

Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

La Harkov, zeci de persoane au patruns in cladirea Guvernului regional, spargand cordonul politiei, si au fluturat steagul Rusiei.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca "a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii".

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Rusia discutii urgenta SUA UE, #Rusia sanctiuni occident Ucraina , #Ucraina