SUA iau în calcul să trimită Ucrainei rachete antiaeriene Stinger și elicoptere Mi-17

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 23:06
4414 citiri
SUA iau în calcul să trimită Ucrainei rachete antiaeriene Stinger și elicoptere Mi-17
Rachete stinger/FOTO: army-technology.com

Administrația Biden examinează posibilitatea de a trimite consilieri militari și echipamente suplimentare, inclusiv armament, în Ucraina. Demersul Washingtonului este direct legat de faptul că Rusia își formează grupări de forțe în apropierea graniței.

Pachetul de ajutor ar putea include rachete antitanc Javelin, precum și aruncătoare de bombe, potrivit surselor CNN. Mai sunt luate în calcul rachete antiaeriene Stinger, iar Departamentul american al Apărării (DoD) a făcut presiuni pentru ca unele echipamente, care ar fi trebuit să ajungă în Afganistan, printre care elicopterele Mi-17, să fie trimise Ucrainei.

SUA au cumpărat elicoptere rusești Mi-17 pentru a le oferi afganilor, dar acum Pentagonul cântărește ce să facă cu ele după retragerea SUA din august.

Dar, în rândul administrației americane există și îngrijorare pentru faptul că, trimiterea de rachete Stinger și elicoptere, ar putea fi văzută de Rusia ca o escaladare majoră. De asemenea, deși s-au făcut pregătirile pentru trimiterea de consilieri militari în regiune, nu este clar dacă vreunul va intra în Ucraina, au precizat sursele CNN.

Colonelul în retragere, Cedric Leighton, fost adjunct al directorului NSA (Agenția Națională de Securitate) a declarat pentru CNN, că rachetele antitanc Javelin „sunt destul de eficiente împotriva tancurilor T-80, pe care rușii le folosesc de fapt în aceste eforturi împotriva Ucrainei chiar acum”. Dar, el a menționat că orice asistență suplimentară acordată Ucrainei riscă, fără îndoială, „să crească și mai mult tensiunile” cu Moscova.

Rusia vs Ucraina

După războiul din 2014, armatele Ucrainei și Rusiei și-au pregătit trupele pentru un conflict mai mare. De-a lungul acestor ani, forțele terestre ale Rusiei s-au modernizat considerabil, luând parte la lupte în Ucraina și Siria și desfășurându-se permanent de-a lungul graniței ucrainene.

De asemenea, Ucraina și-a reînnoit armata, care a purtat un război de uzură în estul țării timp de șapte ani, sporind cheltuielile pentru apărare și căutând să-și asigure sprijin internațional pentru a îndepărta un vecin agresiv cu resurse mult mai mari.

Mikola Bielieskov, analist militar ucrainean spune că se remarcă „îmbunătățiri cantitative” semnificative în ceea ce privește numărul de soldați, în privința pieselor de artilerie, a sistemelor de apărare aeriană, avioane operaționale și drone Mai slab stă armata ucraineană în ceea ce privește echipamentele de comunicații securizate și modernizarea tancurilor de luptă, a spus el. Cheltuielile pentru apărare în Ucraina au crescut de la 1,9 miliarde de dolari la peste 4,7 miliarde de dolari. Experiența de luptă și pregătirea s-au îmbunătățit, de asemenea, în cadrul trupelor și al corpului de ofițeri.

Cu toate acestea, Rusia deține o forță militară mai mare și mai avansată (cheltuielile sale militare sunt de 10 ori mai mari în dolari), iar în cazul unei invazii totale, probabil că ar folosi tactici diferite, lansând atacuri folosind puterea aeriană, forțele speciale și parașutiști și războiul electronic, reducând o potențială apărare la o perioadă de câteva săptămâni, a estimat Bielieskov. În cel mai rău scenariu, planificatorii militari ucraineni încă mai speră să atragă Rusia într-un război de gherilă pentru a-l face mult mai costistor și mai puțin acceptabil pentru Moscova.

Analiştii spun că Ucraina ar fi dezavantajată dacă ar trebui să înfrunte o forţă de invadare pe două fronturi, care poate veni din Crimeea şi din nord, unde Rusia a stabilit o bază la doar aproximativ 200 de kilometri de graniţă, cu tancuri, rachete. artilerie și chiar rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Și armata rusă se află la un alt nivel decât era în 2014-2015, analistul remarcând un „nivel extraordinar de modernizare, antrenament, experiență de luptă, echipamente îmbunătățite și o nouă desfășurare de formațiuni tactice de-a lungul graniței cu Ucraina. precum și o capacitate logistică extinsă. Nu vor repeta scenariul trecut“, spune acesta.

Moscova ar căuta probabil un conflict „scurt și dur”, evitând un război de gherilă pentru teritoriu. În mod realist, ucrainenii sunt încă mult depășiți și numeric.

Ucraina nu este în măsură să reziste Rusiei pe mare

Dar cu atenția concentrată ferm asupra graniței terestre de peste 2000 km care separă Rusia și Ucraina, relativ puțini au părut să observe acumularea forțelor navale rusești în regiunea Mării Negre, care a avut loc anul acesta. În timp ce armata ucraineană a suferit o transformare dramatică din 2014 pentru a deveni o forță întărită de luptă, Ucraina și-a pierdut majoritatea mijloacelor sale navale și așa modeste în timpul anexării Crimeei. Drept urmare, marina ucraineană este depășită, în ciuda asistenței din partea SUA și Marea Britanie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
Modelul ce ar putea ajuta Ucraina: Israelul a reușit să respingă atacul iranian datorită ajutorului aliaților și armelor pe care le deține
Modelul ce ar putea ajuta Ucraina: Israelul a reușit să respingă atacul iranian datorită ajutorului aliaților și armelor pe care le deține
Israelul a reușit să respingă un atac masiv cu rachete și drone din partea Iranului, forțelor proxy din Irak, Liban și Yemenului datorită mijloacelor care lipsesc cu desăvârșire Ucrainei,...
#SUA, #Ucraina, #arme, #rachete stinger, #elicoptere, #Rusia, #amenintare , #Ucraina
Comentarii