Taberele pro razboi si pro pace divizeaza Ucraina

Autor: Alex Varzaru
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:02
3437 citiri
Taberele pro razboi si pro pace divizeaza Ucraina

La zece zile de la fragilul acord de pace din estul Ucrainei, cu campania pentru alegeri parlamentare in desfasurare, o chestiune domina politica: poate Kievul sa se inteleaga cu Moscova pentru a incheia conflictul?

Acordul incheiat la inceputul lunii la Minsk a aratat faliile din conducerea de la Kiev, care au aparut inca de cand protestele de strada l-au dat jos pe presedintele Viktor Ianukovici in februarie, scrie Financial Times.

De la incetarea focului, au aparut doua tabere: adeptii "pacii", grupati in jurul presedintelui Petro Porosenko, si partida "razboiului", din jurul premierului Arseni Iateniuk si a fostului prim ministru, Iulia Timosenko.

Unii sugereaza ca Porosenko si Iateniuk joaca roluri foarte bine orchestrate de "politist bun" si "politist rau". E posibil ca ei sa ii trimita un semnal lui Putin, care acum se confrunta cu sanctiuni din partea Occidentului si potentiale repercusiuni interne, dupa ce populatia va simti efectul camioanelor cu corpuri ale soldatilor rusi care vin din Ucraina.

Presedintele Ucrainei cedeaza in fata separatistilor - un compromis colosal

Semnalul ar fi ca e mai bine pentru Putin sa cada la o intelegere cu Porosenko in loc sa lase factiunea "pro razboi" sa castige teren.

Dar ruptura a devenit evidenta saptamana trecuta dupa ce Iateniuk a respins propunerile de a candida la alegeri pe lista partidului prezidential. El si-a creat propriul "Front Popular", in care a atras cativa comandanti ai batalioanelor de voluntari din estul Ucrainei.

La o conferinta de presa din weekend, la Kiev, discursurile celor doi au fost in mod clar diferite. Porosenko a admis ca procesul de pace nu este acceptat de toata lumea. "Dar, de la zi la zi, tot mai multi oameni incep sa creada ca vom reusi pe acest drum", a spus Porosenko. Iateniuk a crede insa ca "nu se poate avea incredere intr-o Rusie care isi propune sa cucereasca intreaga Ucraina".

Diferentele reflecta in parte si nesiguranta privind adevaratele intentii ale lui Vladimir Putin. Inca este neclar daca Putin vrea doar sa-si reafirme influenta asupra Ucrainei, folosindu-se de regiunile separatiste ca instrument, sau a pornit pe drumul refacerii unui imperiu rus.

Armistitiu in Ucraina: Ce au discutat Merkel si Porosenko

Partizanii pacii sugereaza ca Putin a demonstrat care sunt costurile conflictului dupa ce a trimis in secret mii de militari rusi luna trecuta in estul Ucrainei. El insa a semnalat si faptul ca e gata sa negocieze, dupa ce a acceptat un acord de incetare a focului chiar in momentul in care fortele rusesti erau in ofensiva si gata sa ocupe un alt oras important in sud est, Mariupol.

"Putin l-a ajutat pe Porosenko, dar in acelasi timp il tine in carlig", spune Vadim Karasiov, un analist politic de la Kiev. Tabara Porosenko crede ca o intelegere e posibila si ca aceasta va pastra macar integritatea Ucrainei teritoriale, desi asta va insemna ca nu vor mai fi discutii despre Crimeea, peninsula anexata de Rusia in martie.

Zonele separatiste din est ar putea deveni "enclave", avand drepturi speciale, dar in cadrul Ucrainei. Acestea ar putea dobandi dreptul de a colecta taxe si de a-si organiza bugete proprii, dar vor trebui sa plateasca pentru refacerea de dupa razboi cu mijloace proprii. Multe depind de cat de multa autonomie cere Rusia pentru regiuni si cat de mult vor accepta ucrainenii.

Leonid Kucima, fost presedinte al Ucrainei si participant la negocierile de pace de la Minsk, spune ca auto-declaratele Republici Populare din Donetk si Lugansk nu pot fi transformate in entitati independete precum regiunea Transnistria din Moldova.

"Lumea nu le va recunoaste. Ar fi de mii de ori mai rau decat Transnistria. Boala asta separatista se va raspandi nu numai in restul Ucrainei, dar si in Federatia Rusa", spune Kucima.

O alta problema este cat de mult statutul special pentru regiunile estice va afecta ceea ce multi dintre analisti cred ca reprezinta adevarata cauza a conflictului: obsesia lui Putin privind pastrarea Ucrainei in afara NATO.

Un fost consilier al lui Putin a sugerat in acest weekend ca regiunile estice ar trebui sa aiba un drept de veto daca se va pune problema ca Ucraina sa intre in NATO, ceva ce Kievul e greu de crezut ca va accepta. Oleksandr Chalai, fost ministru adjunct de externe al Ucrainei, spune ca SUA si Uniunea Europeana ar trebui sa participe alaturi de Kiev la discutiile cu Rusia, dar sa nu se mai puna problema intrarii in NATO.

"Occidentul trebuie sa faca un gest geopolitic. Trebuie sa transmita un semnal Moscovei ca este gata sa negocieze anumite intelegeri de securitate pentru Ucraina".

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...