Tensiuni in crestere in regiune: Ucraina testeaza rachete in apropiere de Crimeea, Rusia mobilizeaza nave de razboi

Joi, 01 Decembrie 2016, ora 12:27
10563 citiri
Tensiuni in crestere in regiune: Ucraina testeaza rachete in apropiere de Crimeea, Rusia mobilizeaza nave de razboi

Ucraina efectueaza incepand de joi teste de rachete in apropierea Crimeei, provocand furia Moscovei, care a desfasurat nave de razboi in largul peninsulei ucrainene anexate de Rusia in 2014, relateaza AFP si Reuters.

Initiativa ucraineana alimenteaza tensiunile cu Rusia, in contextul in care discutiile intre cele doua tari, in prezenta reprezentantilor Frantei si Germaniei, par ca au intrat in impas.

Nicio solutie nu pare sa se prefigureze la criza provocata de prezenta armatei rebele separatiste proruse in estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat din primavara lui 2014.

"Testele sunt conforme legii internationale", a declarat Vladimir Krijanovski, un ofiter ucrainean, pentru postul de televiziune 112.

El a precizat ca testele au loc la cel putin 30 de kilometri de spatiul aerian al Crimeei. "Nu i se va putea reprosa nimic Ucrainei", a apreciat el.

Ministrul rus al Apararii a acuzat insa Kievul ca incearca sa creeze o "situatie de nervozitate" si a plasat fortele aeriene din Crimeea, atat cele terestre, cat si Marina, in stare de alerta ridicata, potrivit presei ruse.

Nave de razboi din cadrul Flotei ruse la Marea Neagra au ocupat pozitii in partea de vest a coastei Crimeei anexate, ca o masura de consolidare a apararii antiaeriene fata de testele de rachete ucrainene din apropiere.

Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului, a declarat miercuri pentru presa ca nu stie daca presedintele rus Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apararii sa pregateasca un eventual raspuns militar fata de testele ucrainene.

El raspundea astfel unui intrebari despre relatari din presa ucraineana potrivit carora Ministerul rus al Apararii i-a transmis trimisului militar ucrainean la Moscova ca Rusia va dobori orice racheta si va distruge lansatorul acesteia daca Kievul efectueaza teste de rachete in spatiul aerian din apropiere de Crimeea.

"La Kremlin, noi nu vrem sa vedem actiuni ale partii ucrainene care incalca dreptul international si care pot crea conditii periculoase ale unor lupte internationale pe teritoriul Rusiei si in regiuni adiacente", a declarat Peskov.

Krijanovki a declarat, la randul sau, ca armata ucraineana este pregatita "pentru orice evolutii".

Citeste si:
Klaus Iohannis, declarație de presă la ora 14.05. Șeful Statului anunță nominalizarea de premier
Klaus Iohannis, declarație de presă la ora 14.05. Șeful Statului anunță nominalizarea de premier
Președintele Klaus Iohannis face joi, 21 octombrie, declarații de presă de la ora 14.05, ca urmare a consultărilor cu partidele politice pentru nominalizarea unui nou premier. Cel mai...
Ce vrea Iohannis: câștigul imediat sau avantajul de lungă durată?
Ce vrea Iohannis: câștigul imediat sau avantajul de lungă durată?
Măsurile antiepidemice anunțate de președintele României nu sunt foarte dure prin comparație cu deciziile altor state europene, care se află în situații mult mai bune. În Letonia, de...
Sursa: NEWS.RO