Tensiunile cresc in Ucraina: E doar o chestiune de timp pana la reluarea razboiului

Luni, 23 Martie 2015, ora 16:52
2657 citiri
Tensiunile cresc in Ucraina: E doar o chestiune de timp pana la reluarea razboiului
Foto: Captura Youtube

Sase militari si un civil au fost raniti in ultimele 24 de ore in estul separatist prorus al Ucrainei, unde confruntarile, in care se foloseste uneori armament greu, continua in pofida armistitiului, starnind temeri cu privire la o noua escaladare a tensiunilor.

Sase militari au fost raniti, a declarat purtatorul de cuvant al Armatei ucrainene, Andrii Lasenko, in timpul unui briefing de presa, informeaza AFP.

La randul sau, Ministerul de Interne al Ucrainei a anuntat ca un civil a fost ranit de schijele unui obuz la Dzerjinsk (regiunea Donetk), care duminica seara a fost tinta unor tiruri cu mortier al rebelilor.

"Situatia ramane practic instabila in intreaga zona de conflict, unde rebelii utilizeaza masiv arme de foc, mortiere si lansatoare de grenade, dar si, sporadic, armament greu", a afirmat Lasenko. "Cinci tiruri de tancuri si doua de artilerie au fost de asemenea inregistrate" in ultimele 24 de ore, a adaugat el.

In regiunea Lugansk, separatistii au bombardat satul Orikhove, cu ajutorul unor lansatoare de rachete Grad, ce ar fi trebuit sa fie retrase de pe linia frontului, potrivit acordurilor de pace de la Minsk, a subliniat Lasenko.

Mortiere de 120 de milimetri, care ar fi trebuit de asemenea retrase de pe linia frontului, au fost utilizate impotriva pozitiilor (fortelor guvernamentale) la Piski, langa aeroportul din Donetk, potrivit Armatei ucrainene.

Noi confruntari au survenit de asemenea la Sirokino, langa portul strategic Mariupol, ultimul mare oras aflat sub controlul Kievului in estul rebel, a precizat Lasenko.

In fata acestor ostilitati, un centru de analiza ucrainean a estimat ca o noua escaladare a situatiei in est "este posibila in urmatoarele saptamani".

Rebelii isi aduna combatantii "pe toata linia frontului", afirma Centrul International de Studii Politice (International Centre for Policy Studies), cu sediul la Kiev, dand asigurari ca fortele separatiste numara in prezent intre 35.000 si 40.000 de combatanti, dintre care circa 10.000 sunt militari rusi.

Kievul si Occidentul acuza Rusia ca ii inarmeaza pe rebeli si ca a desfasurat trupe in estul Ucrainei, fapt dezmintit de Moscova in pofida numarului tot mai mare de dovezi raportate in special de media.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#razboi Ucraina separatisti armata, #raniti Ucraina soldati Kiev , #Ucraina