Ucraina acuza Rusia ca a deschis focul asupra navelor sale in Marea Neagra si ca ulterior a capturat trei dintre acestea Update

Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 22:45
13801 citiri
Ucraina acuza Rusia ca a deschis focul asupra navelor sale in Marea Neagra si ca ulterior a capturat trei dintre acestea Update

Fortele navale ucrainene au anuntat ca fortele speciale ruse au capturat trei dintre navele lor in Marea Neagra, dupa ce, anterior, acuzase ca Rusia a deschis focul asupra vaselor.

Tensiunile incepusera mult mai devreme, cand cele doua state s-au acuzat reciproc ca au incalcat legile maritime internationale, duminica, dupa ce autoritatile ruse au incercat sa opreasca doua nave de lupta si un remorcher din Ucraina sa navigheze in jurul Crimeei, in drumul spre un port ucrainean.

Update 2 Fortele navale ucrainene au anuntat ca fortele speciale ruse au capturat trei dintre navele lor in Marea Neagra, relateaza Reuters si AFP, la putin timp dupa ce acestea au acuzat Rusia ca a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene.

Potrivit fortelor navale ucrainene, doi dintre marinarii din echipajele navelor sale au fost raniti in incidentul cu Rusia. Anterior, fortele navale ucrainene anuntasera ca un singur marinar ucrainean a fost ranit dupa deschiderea focului de catre rusi asupra navelor ucrainene din stramtoarea Kerci, pe care Garda de coasta rusa le-a blocat in drumul lor spre Marea Azov.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a convocat o reuniune a cabinetului de razboi pentru a discuta situatia, mai scrie Reuters, care citeaza un anunt al Consiliului de securitate nationala al Ucrainei.

Update 1 Fortele navale ucrainene acuza Rusia ca a deschis duminica seara focul asupra unor nave din flota lor in Marea Neagra, lovind o nava si ranind un membru al echipajului, relateaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Nave rusesti "au deschis focul asupra grupului de nave ale Fortelor navale ucrainene", au precizat acestea intr-un comunicat, precizand ca o nava, avariata, "este in deriva".

"O persoana a fost ranita", au mai precizat Fortele navale ucrainene.

Ucraina acuza Rusia ca a incercat sa dirijeze navele pentru a iesi din largul Crimeei. Incidentul a provocat cresterea tensiunilor dintre Ucraina si Rusia in ceea ce priveste Marea Azov, in care ambele tari au drept de navigare, relateaza Reuters si BBC.

Marina ucraineana a emis un comunicat prin care transmite ca Rusia a "actionat agresiv" impotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de "actiuni provocatoare", motivand ca navele erau in apele teritoriale rusesti.

Administratia de la Moscova a transmis ca remorcherul si cele doua nave de razboi, Berdyansk si Nikopol, incercau sa "creeze un motiv de conflict in regiune".

In urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor.

"Navele au intrat ilegal intr-o zona inchisa temporar din apele teritoriale ale Rusiei", au transmis reprezentantii Serviciilor Secrete ruse (FSB) printr-un comunicat.

Administratia de la Kiev a declarat ca informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.

Citeste si:
Putin îi reproșează lui Erdogan folosirea dronelor turcești de către armata ucraineană. Kievul, acuzat de ”aventură militară”
Putin îi reproșează lui Erdogan folosirea dronelor turcești de către armata ucraineană. Kievul, acuzat de ”aventură militară”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a criticat vineri, 3 decembrie, în timpul unei discuţii telefonice cu omologul său Recep Tayyip Erdogan, utilizarea de către armata ucraineană a unor...
NATO avertizează Rusia că ”va plăti un preț mare” dacă invadează Ucraina. SUA: ”Suntem profund preocupaţi de probe”
NATO avertizează Rusia că ”va plăti un preț mare” dacă invadează Ucraina. SUA: ”Suntem profund preocupaţi de probe”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Rusia miercuri, 1 decembrie, că se foloseşte de exerciţiile sale militare pentru a deghiza atacuri asupra ţărilor vecine. La rândul...
Comentarii