Tentativă de asasinat împotriva principalului consilier al preşedintelui ucrainean

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 13:35
2059 citiri
Tentativă de asasinat împotriva principalului consilier al preşedintelui ucrainean
FOTO Twitter

Serghii Şefir, principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost vizat miercuri de o tentativă de asasinat, persoane necunoscute deschizând focul asupra maşinii care îl transporta, au comunicat autorităţile şi poliţia ucrainene, citate de AFP, Unian şi Reuters.

"Maşina a fost atinsă de mai mult de zece gloanţe. Şoferul a fost rănit", a indicat poliţia ucraineană pe Facebook, adăugând că o operaţiune specială este în curs de de desfăşurare pentru capturarea atacatorilor, fiind activat planul 'Sirena' pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit unui responsabil al Ministerului de Interne, Anton Gheraşcenko, şoferul, a fost "grav rănit" de tirurile trase "dintr-o pădure, din arme automate, în timp ce maşina era în mişcare".

El nu a spus nimic despre starea lui Şefir, dar potrivit unui responsabil al majorităţii prezidenţiale din Rada Supremă (parlamentul unicameral), David Aramahia, acesta "este în viaţă şi nevătămat", chiar dacă în "stare de şoc".

Atacul a avut loc în jurul orei locale 10:00 (07:00 GMT) în apropiere de localitatea Lesniki, în regiunea capitalei Kiev, conform aceleiaşi surse.

Autorităţile au lansat o anchetă pentru "tentativă de asasinat", a indicat la rândul său procurorul general Irina Venediktova, care s-a deplasat la faţa locului.

Un alt consilier prezidenţial, Mihailo Podoliak, a declarat pentru agenţia de presă Interfax-Ukraina că "asociază clar" acest atac cu "campania agresivă şi belicoasă împotriva politicii promovate de şeful statului". El a promis continuarea luptei "antioligarhice şi împotriva crimei organizate".

Mai multe tentative de asasinat - reuşite sau nu - au vizat responsabili politici şi jurnalişti în Ucraina în ultimii ani.

Ucraina este angajată din 2014 într-un conflict armat în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi - potrivit Kievului şi Occidentului - de Moscova.

Podoliak a evocat în acest sens evorturile lui Zelenski de a "reduce influenţa oligarhilor din umbră" asupra politicii ţării şi eforturile acestuia vizând "destructurarea grupărilor politico-financiare care lucrează pentru adversarii noştri străini".

Înainte de accede în funcţia supremă în stat în 2019, Zelenski era un celebru actor, printre ale cărui roluri se număra şi cel al unui preşedinte ucrainean într-un serial de televiziune, iar Serghii Şefir era un asociat al său apropiat în societatea de producţie.

Preşedintele ucrainean se află în acest moment într-o vizită de lucru la New York, în SUA, unde urmează să susţină o alocuţiune la sesiunea Adunării Generale a ONU şi are programate o serie de întrevederi cu lideri mondiali în marja reuniunii. Din delegaţia preşedintelui ucrainean face parte şi şeful administraţiei sale, Andrii Ermak, potrivit Unian.

Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Politicul și Justiția sunt în simbioză, primii au nevoie de ajutor, instrumente de atac și șantaj în campania electorală, în vreme ce ceilalți sunt lacomi de bani, funcții și putere....