Ucraina: Alegeri locale cruciale pentru presedintele Petro Porosenko

Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 10:28
1900 citiri
Ucraina: Alegeri locale cruciale pentru presedintele Petro Porosenko
Foto: Petro Porosenko/Facebook

Ucrainenii au inceput duminica dimineata sa voteze in cadrul alegerilor locale, scrutin considerat a fi un adevarat test pentru presedintele proeuropean Petro Porosenko.

In acelasi timp, rezultatele scrutinului ar putea consolida Opozitia prorusa in mai multe regiuni ale tarii, informeaza agentia France Presse.

Sectiile de votare s-au deschis la ora locala 08:00 (06:00 GMT) si se vor inchide la 20:00 (18:00 GMT). Rezultatele nu vor fi cunoscute decat dupa cateva zile, data fiind modalitatea de numarare a voturilor, una deosebit de complicata.

Scrutinul pentru alegerea primarilor si a consiliilor locale nu va avea loc in teritoriile din estul separatist al Ucrainei, zona controlata de rebelii prorusi, unde conflictul dintre trupele guvernamentale ucrainene si combatantii prorusi s-a soldat cu peste 8.000 de morti in 18 luni.

Ca o dovada a fragilitatii incetarii focului, autoritatile ucrainene au decis din motive de securitate sa nu organizeze alegeri in 122 de localitati pe care le controleaza de-a lungul liniei frontului.

Aliatii fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in februarie 2014 dupa trei luni de manifestatii proeuropene reprimate violent, sunt bine plasati in sondajele de opinie pentru a castiga scrutinul in zonele industriale Harkov si Dniepropetrovsk, dar si la Odesa, port la Marea Neagra.

Peste 1.500 de observatori internationali vor monitoriza desfasurarea procesului de votare.

Presedintele Petro Porosenko, a carui popularitate este in scadere din cauza modului de gestionare a crizei din estul Ucrainei si acuzat ca nu face nimic pentru combaterea coruptiei, a declarat vineri ca spera ca "cei care doresc sa destabilizeze situatia din tara sa nu fie sustinuti de popor".

Для мене принципово, щоб результат виборів відповідав волевиявленню українців. Я би хотів, щоб в кожній міській раді бул...

Posted by Петро Порошенко on Friday, October 23, 2015

Conform unui recent sondaj de opinie, 71% dintre ucraineni dezaproba actiunile lui Porosenko, ales presedinte in urma cu mai putin de doi ani inca din primul tur de scrutin, cu 54,7% din voturi. Analistii politici de la Kiev estimeaza ca aceste alegeri vor fi urmate de o remaniere guvernamentala.

Partidul premierului Arseni Iateniuk, membru important al coalitiei guvernamentale alaturi de Blocul Porosenko si de partidul Batkivscina, este creditat cu mai putin de 2% din intentiile de vot si in acest context nu participa la aceste alegeri.

Opozitia prorusa, dar si Batkivscina, formatiunea fostului premier Iulia Timosenko, mizeaza pe deceptia ucrainenilor afectati masiv de criza economica si expusi majorarilor fiscale impuse de creditorii internationali.

Pentru puterea de la Kiev, cea mai mare amenintare la aceste alegeri vine din regiunile rusofone din sud-estul tarii, din partea Blocului de Opozitie, succesorul Partidului Regiunilor al lui Viktor Ianukovici.

La Odesa, lupta electorala se da intre primarul in exercitiu, Ghenadi Truhanov, care a fost sustinut de prorusi, si Sasa Borovik, un german de origine ucraineana, licentiat al Universitatii Harvard si fost jurist la Microsoft, care a obtinut recent cetatenia ucraineana. Borovik este sprijinit de presedintele Porosenko si de guvernatorul regiunii Odesa, fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#alegeri locale Ucraina, #criza Ucraina , #Ucraina