Ucraina ameninta: Daca Occidentul nu ne ajuta, repornim programul nuclear

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 19:44
6576 citiri
Ucraina ameninta: Daca Occidentul nu ne ajuta, repornim programul nuclear

Ministrul ucrainean al Apararii, Valeri Heletei, a avertizat ca tara sa va reporni programul nuclear daca nu primeste suficient sprijin militar din partea Occidentului, pentru a se apara in fata a ceea ce el numeste o amenintare nucleara a Rusiei.

"Atrag atentia in legatura cu faptul ca Rusia ameninta Ucraina prin folosirea unor arme nucleare tactice", a declarat oficilalul de la Kiev, la o conferinta de presa, potrivit Telesur.

"Daca nu suntem capabili sa aparam Ucraina astazi, daca lumea nu ne ajuta, vom fi nevoiti sa ne intoarcem la construierea unor astfel de arme, care ne vor apara de Rusia", a continuat el.

Ministrul a spus ca tara sa a cerut ajutor militar din partea NATO, a Statelor Unite si, in special, de la Marea Britanie. Acesta a confirmat ca Ucraina a primit arme din partea Aliantei Nord-Atlantice, in contextul in care armistitiul din 5 septembrie a fost incalcat prin noi confruntari in Donetk.

Armistitiu in Ucraina: Sarbatoare la Luhansk, bombardamente la Donetk

Armistitiul din regiunile estice din Ucraina continua sa fie incalcat, la peste o saptamana de la impunere. Daca in orasul Luhansk a avut loc, duminica, o zi de sarbatoare, cand separatistii au organizat o parada in centru, la Donetk au continuat bombardamentele intre fortele guvernamentale si rebeli.

In Donetk, consiliul local a anuntat ca obuzele au lovit doua cartiere rezidentiale, in apropierea aeroportului. La randul sau, un purtator de cuvant al Consiliului ucrainean pentru Securitate si Aparare a aratat ca trupele Guvernului au respins un atac la aeroport, la care au luat parte aproximativ 200 de separatisti. Nu au fost raportate victime.

Tiruri de artilerie in estul Ucrainei ameninta acordul de pace

Armistitiul a fost impus la 5 septembrie, dupa negocieri, la Minsk, in Belarus, intre Kiev, reprezentanti ai separatistilor si OSCE. Armistitiul a fost incalcat in repetate randuri de partile combatante si in pofida acordului de incetare a focului mai multe persoane au murit.

Amintim ca Ucraina a renuntat la programul nuclear mostenit de pe vremea Uniunii Sovietice in anii 1990.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...