Ucraina: Armata e in stare de alerta, se asteapta ca Rusia sa declanseze un razboi terestru

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 16:40
10381 citiri
Ucraina: Armata e in stare de alerta, se asteapta ca Rusia sa declanseze un razboi terestru

Presedintele interimar ucrainean Aleksandr Turcinov a anuntat, miercuri, ca armata tarii este in stare de alerta intrucat exista pericolul real al unei invazii a Rusiei.

"Inca o data ma intorc la pericolul real ca Federatia Rusa sa inceapa un razboi terestru in Ucraina", le-a spus Turcinov guvernatorilor regionali, la Kiev, scrie Reuters.

"Fortele noastre armate au fost puse in alerta deplina", a continuat acesta.

Rusia sustine ca nu are in plan o invazie a estului Ucrainei, dupa anexarea peninsulei Crimea, in martie, insa Turcinov considera ca nu exista motive ca armata sa iasa din starea de alerta.

Kievul acuza Moscova ca orchestreaza o revolta armata in estul industrializat al tarii, cu ajutorul separatistilor pro-rusi care au preluat controlul cladirilor guvernamentale in mai multe orase importante.

Presedintele Ucrainei, anunt infiorator: Am pierdut controlul in Donetk, cetatenii nu mai pot fi aparati

Tot marti, Turcinov a recunoscut ca situatia din regiunea Donetk a scapat de sub control si ca fortele de ordine nu mai fac fata haosului provocat de separatistii pro-rusi in sud-estul tarii.

"Cladirile administrative au fost ocupate in multe localitati din regiunea Donetk, precum si in orasul Donetk. In prezent, autoritatile nu mai controleaza situatia de acolo", a afirmat presedintele ucrainean.

De asemenea, el a marturisit ca fortele de securitate din regiune nu sunt capabile sa preia controlul asupra situatiei. Mai grav, unele dintre acestea ii sustin pe militantii pro-rusi.

Criza din Ucraina: Rusia ameninta cu un raspuns "dureros" fata de noile sanctiuni impuse de SUA

"Principalul motiv, fireste, este ca structurile de securitate din aceste regiuni - Donetk si Luhansk - nu isi pot face datoria de a-i proteja pe cetateni. Sunt neajutorate in aceasta privinta si, mai mult, unele dintre aceste unitati coopereaza cu gruparile teroriste", a acuzat Turcinov.

Separatistii pro rusi au atacat si ocupat cladirea administratiei centrale din Lugansk

Regiunea Donetk este ravasita in ultima perioada de actiuni ale separatistilor pro-rusi. Militantii au ocupat numeroase cladiri guvernamentale, au luat ostatici observatori OSCE si au atacat manifestantii pro-europeni care participau, luni, la un miting.

Cu toate ca guvernul de la Kiev a demarat, in urma cu cateva zile, o operatiune anti-terorista in orasul Slaviansk, soldata cu cinci morti, misiunea nu i-a putut opri pe separatisti, care au preluat controlul in inca doua orase de atunci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina alerta Rusia razboi, #Ucraina Rusia razboi , #Ucraina