Ucraina, buturuga mica a lui Obama

Autor: Ana Ilie
Sambata, 01 Martie 2014, ora 19:00
7206 citiri
Ucraina, buturuga mica a lui Obama

Presedintele american Barack Obama s-a impiedicat de Ucraina. De prea multe ori a avertizat cu privire la "consecintele" trecerii "liniilor rosii". Lumea nu a mai ascultat. Lipsa de relevanta a Americii in situatia din Ucraina a fost expusa dupa ce Pentagonul a admis ca armata ucraineana a refuzat sa-i raspunda la telefon in saptamana cand la Kiev s-au desfasurat ciocniri violente intre protestatarii pro-europeni si sustinatorii presedintelui Viktor Ianukovici.

Asa argumenteaza Paul Roderick Gregory, expert in Comitetul International de Consilieri al Scolii de Economie din Kiev, pentru Forbes, felul in care America s-a raportat la criza din Ucraina si la felul in care lumea a inceput sa se raporteze la America lui Obama.

Pus in fata macelului din Piata Independentei, cand lunetistii Guvernului au impuscat fara discriminare manifestantii, Obama a mai avertizat inca o data cu "consecinte" daca "liniile sunt traversate". In acest timp, presedintele rus Vladimir Putin si-a intrerupt vizionarea Jocurilor Olimpice de la Soci pentru a ameninta cu sanctiuni comerciale devastatoate si pentru a oferi miliarde presedintelui Ianukovici, pentru a continua sa tina partea Rusiei.

Obama a anuntat ca "abordarea noastra in SUA nu este sa vedem totul ca pe tabla de sah din Razboiul Rece, unde totul este un joc de suma zero". In tot acest timp, Putin a lansat un atac furibund asupra Ucrainei cu piesele sale de pe tabla de sah. Obama a aratat ca nici macar nu-l intereseaza un atac. Liderul de la Casa Alba, argumenteaza expertul, care crede in jocurile de suma zero in politica economica, nu recunoaste un joc de suma zero in diplomatie si geopolitica.

Ideea este ca fie interesele Occidentului, fie ale Rusiei vor prevala. Nu poate exista decat un singur castigator si Ucraina este piesa critica pentru planul lui Putin de a restaura imperiul rusesc.

Fara un raspuns agresiv al americanilor, care sa arate directia europenilor, lupta in Ucraina inclina in favoarea Rusiei, crede sursa citata. Diplomatii europeni se deplaseaza la Kiev unde incearca sa obtina armistitii si compromisuri si se lupta intre ei ce e de facut cu Ucraina, la fel cum au facut in legatura cu epurarea etnica din Kosovo si Bosnia inainte de interventia NATO.

Lumea plateste acum pretul amenintarilor goale ale lui Obama. Poate ca acesta a plecat urechea la vointa poporului american cand a refuzat sa il loveasca pe presedintele sirian Bashar al-Assad pentru ca a utilizat armele chimice sau cand a decis sa "conduca din spate" operatiunea din Libia. Insa blufurile lui si amenintarile goale de continut au transformat SUA intr-un tigru de hartie exact cand conteaza mai mult.

In Ucraina nu era nevoie de o interventie militara ci de bani, sprijin moral si spunerea adevaratei povesti. Aceste masuri sunt rezonabile si in interesul national american.

Barack Obama credea odinioara ca intelectul, sarmul personal si multiculturalismul sau ii vor schimba pe dictatorii post-sovietici, fanaticii musulmani si nebunii coreeni, continua sursa citata, insa acum nu are de ales si trebuie sa traga de timp cat mai mult, pentru ca initiativele lui sa nu se prabuseasca inainte de sfarsitul mandatului.

In pofida retoricii dure si hotarate despre consecinte si linii rosii, inamicii SUA stiu ca Obama nu va folosi puterea Americii. Lectia ucraineana pentru America este ca e in interesul sau sa arate hotarare, sa aiba coloana vertebrala si sa fie dispusa sa isi puna in practica amenintarile.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Obama reactie Ucraina, #Obama Ucraina Putin, #Ucraina tensiuni SUA , #Ucraina