Ucraina da inapoi. Copiii romani vor invata mai putine materii in limba ucraineana

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 10:58
3580 citiri
Ucraina da inapoi. Copiii romani vor invata mai putine materii in limba ucraineana

Ucraina isi insuseste criticile Comisiei de la Venetia privitoare la noua Lege a Educatiei. Luni, Comisia a publicat concluziile sale si a recomandat autoritatilor de la Kiev sa tina cont de aspectele semnalate in raport.

Pe de alta parte, Ucraina sustine ca membrii Comisiei de la Venetia "au tinut cont de majoritatea modificarilor si amendamentelor aduse de catre Ministerul Educatiei si Stiintei, concluziile fiind echilibrate si constructive. In special, Comisia a subliniat ca promovarea consolidarii limbii de stat precum si obligativitatea ei pentru toti cetatenii este un scop legitim si chiar laudabil al statului" se arata intr-un comunicat al Ambasadei Ucrainei de la Bucuresti remis Ziare.com.

De asemenea, Comisia mentioneaza faptul ca "limba de stat este un factor de unitate si intelegere reciproca in societate".

Astfel, Comisia recomanda autoritatilor de la Kiev urmatoarele:

  • asigurarea unui nivel considerabil de predare in limbile oficiale ale Uniunii Europene pentru minoritatile respective;
  • asigurarea unei ponderi suficienta a educatiei in limbile minoritatilor in scolile primare si secundare, pe langa studierea limbii de stat;
  • imbunatatirea calitatea predarii limbii de stat;
  • modificarea dispozitiilor tranzitorii din Legea "Despre educatie", oferind o perioada de tranzitie mai lunga pentru implementarea treptata a reformei;
  • excluderea scolilor private din cadrul aplicarii noilor cerinte privind limba de studii in conformitate cu articolul 13 din Conventia-cadru;
  • dialog constructiv cu reprezentantii minoritatilor nationale si ai tuturor partilor interesate cu privire la subiectul utilizarii limbii in educatie in cadrul implementarii noii Legi 'Despre educatie';
  • asigurarea conditiilor necesare in care implementarea legii nu va pune in pericol pastrarea patrimoniului cultural al minoritatilor si continuitatea studierii limbilor minoritare in scolile traditionale.

Luand in considerare recomandarile Comisiei, Ministerul Educatiei de la Kiev propune urmatoarele modele care vor fi transpuse in Legea "Invatamantului secundar general", act normativ ce va reglementa problemele semnalate in actuale Lege a Educatie. Astfel, primul prevede posibilitatea predarii in limba minoritara a tuturor materiilor de la clasa intai pana la 11-a (12-a) alaturi de limba ucraineana. Acest model va functiona pentru limbile vulnerabile, adica pentru cei care nu au propriul stat de origine ca necesitate pentru dezvoltarea terminologiei lingvistice, precum in cazul tatarilor.

A doua varianta de studiu a limbilor materne este conceputa pentru comunitatile nationale a caror limba apartine celor vorbite in tarile din Uniunea Europeana. Astfel, copii care vorbesc limbi slave (poloneza, slovaca, bulgara) vor putea studia pe deplin in limba materna in gradinita si scoala primara, studiind concomitent limba ucraineana. Din clasa a 5-a, impreuna cu disciplinele studiate in limba materna vor fi introduse si discipline care se vor studia in limba ucraineana, ponderea lor va fi marita si va creste proportional pana la nivelul de liceu. In cazul scolilor cu predare in limbile romana si maghiara trecerea la studierea disciplinelor in limba ucraineana va fi mai treptata, iar procentul de discipline studiate in limba ucraineana va fi mai mic.

Cel de al treilea model se adresaza etnicilor rusi. Copii acestora vor studia in limba ucraineana imediat dupa clasa a 5-a.

Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a starnit un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. Noua Lege a Educatiei adoptata de Parlamentul de la Kiev prevede ca in scolile din aceasta tara studiile se vor desfasura doar in limba de stat si astfel va fi desfiintat treptat sistemul de predare in limba minoritatilor nationale.

Citeste si

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....
Comentarii