Ucraina fierbe: Armata se pregateste sa "curete" orasul Donetk

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 13:37
3433 citiri
Ucraina fierbe: Armata se pregateste sa "curete" orasul Donetk

Separatistii din Donetk au anuntat ca militarii ucraineni se pregatesc sa "curete" orasul si regiunea.

Comisarul miscarii patriotice pro-ruse Frontul de Est, Nikolai Solntev, a precizat ca "situatia este tensionata. Mai multe avioane de transport au aterizat la aeroportul din Donetk, insa accesul la aeroport este blocat. Potrivit informatiilor de care dispunem, militarii pregatesc o operatiune de curatare", scrie Ria Novosti.

In opinia sa, "razboiul civil a inceput deja", cu toate ca, admite tot el, "nu observam miscari de lupta de anvergura, numai ciocniri locale".

"Noi suntem pregatiti pentru aceste actiuni. Noi suntem alaturi de popor, si acest fapt ne da dreptul de a ne apara interesele. Suntem pregatiti pentru orice deznodamant, orice eveniment", a mai spus acesta.

Operatiunea de la Donetk are loc in contextul in care miscarile separatiste din sud-estul tarii sunt, miercuri, vizate de actiuni ale trupelor ucrainene. In Slaviansk a patruns o coloana de blindate venind dinspre Kramatorsk. Pe acestea flutura steagul Rusiei, motiv ca jurnalistii prezenti la fata locului sa conchida fie ca trupele ucrainene care au eliberat Kramatorskul dimineata au trecut de partea separatistilor, fie ca vehiculele au fost capturate de pro-rusi.

Sud-estul Ucrainei este framantat, de cateva saptamani, de miscari separatiste.

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turcinov, a anuntat, marti dimineata, inceperea unei operatiuni militare in nordul regiunii Donetk, unde au loc manifestatii pro-ruse. "Va avea loc in etape, intr-o maniera responsabila si echilibrata. Principalul scop este protejarea oamenilor", a spus Turcinov in Parlament.

Ucrainenii sustin ca miscarile din Luhansk, Donetk si Harkov sunt orchestrate de Moscova pentru a sparge tara.

Ucraina fierbe iar: Premierul acuza Rusia ca planuieste o alta incursiune militara in est

La Donetk, legislatorii au proclamat Republica Populara Donetk, au programat un referendum pentru alipirea la Rusia la 11 mai si au cerut presedintelui Vladimir Putin sa trimita pacificatori.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca "a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii".

Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina operatiune separatisti Donetk, #Ucraina separatisti , #Ucraina