Ucraina fierbe iar: NATO cere retragerea trupelor ruse, altfel vor fi "consecinte grave"

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 14:40
3352 citiri
Ucraina fierbe iar: NATO cere retragerea trupelor ruse, altfel vor fi "consecinte grave"

Secretarul general ONU, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Rusiei, marti, sa-si retraga trupele de la granita Ucrainei si a amenintat cu "consecinte grave".

Evenimentele din estul Ucrainei provoaca ingrijorare, a precizat Rasmussen la o conferinta NATO la Paris, potrivit Reuters.

"Cer Rusiei sa faca un pas inapoi", a continuat Anders Fogh Rasmussen, care a aratat ca "orice miscare in estul Ucrainei ar reprezenta o grava escaladare, nu o de-escaladare".

Rasmussen a adaugat ca Rusia trebuie sa-si retraga "zecile de mii de trupe" masate la granitele Ucrainei.

Daca totusi Rusia va patrunde si mai adanc in estul Ucrainei, Rusia se va confrunta cu "grave consecinte". "Daca Rusia intervine si mai mult in Ucraina, va face o greseala istorica", a explicat Anders Fogh Rasmussen. "Va avea consecinte grave pentru relatia noastra cu Rusia si va izola si mai mult Rusia pe plan international".

Avertismentul NATO vine dupa ce protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladirile guvernamentale din trei orase importante din estul Ucrainei.

Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

La Donetk, Luhansk si Harkov, protestatarii s-au ciocnit cu politia si au arborat steagul rus pe cladirile atacate. La Donetk, legislatorii au proclamat Republica Populara Donetk, au programat un referendum pentru alipirea la Rusia la 11 mai si au cerut presedintelui Vladimir Putin sa trimita pacificatori.

Ucraina fierbe iar: Premierul acuza Rusia ca planuieste o alta incursiune militara in est

In Luhansk, politia a utilizat gaze lacrimogeen impotriva unei multimi de protestatari care incerca sa patrunda in cladirea serviciului local de securitate, pentru a forta eliberarea a 15 activisti pro-rusi arestati anterior.

Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

La Harkov, zeci de persoane au patruns in cladirea Guvernului regional, spargand cordonul politiei, si au fluturat steagul Rusiei.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca "a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii".

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ucraina NATO Rusia, #NATO Rusia trupe Ucraina , #Ucraina