Ucraina fierbe: Operatiunea contra-terorista a inceput la Donetk

Autor: Ana Ilie
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 08:47
11330 citiri
Ucraina fierbe: Operatiunea contra-terorista a inceput la Donetk

Operatiunea antiterorista a guvernului ucrainean in regiunea framantata de miscari separatiste Donetk a inceput marti, la ora 04:00 dimineata. Dupa un mesaj al ministrului Apararii, Mihailo Koval, care arata ca trupele ucrainene sunt in alerta si vor intra in actiune, in suburbiile localitatii Sloviansk au izbucnit confrunatarile.

Vehicule armate au fost vazute in zona si s-au auzit focuri de arma si explozii. Consiliul satesc din Andreevska, un sat langa Sloviansk, a fost incendiat, iar zece militanti pro-rusi ar fi fost impuscati la un punct de control din regiune, scrie Ukrainian Policy, citand un martor din randul protestatarilor pro-rusi.

Agentiile ruse de presa scriu, marti dimineata, ca spre Sloviansk se indreapta tancuri si echipament militar armat. In Kramatorsk au fost vazute de asemenea efective ale armatei ucrainene.

Dupa o reuniune, luni noaptea, a Consiliului National de Securitate, ce a discutat atat operatiunea antiterorista, cat si posibilitatea introducerii situatiei de urgenta, ministrul de Interne, Arsen Avakov, a anuntat ca operatiunea va incepe in Sloviansk, sub conducerea Serviciului de Securitate SBU, cu unitati speciale din toate departamentele serviciului.

Adjunctul primarului in exercitiu din Slaviansk, Viacheslav Ponomarev, si un reprezentant al fortelor separatiste au negat insa rapoartele privind confruntarile si au subliniat ca in localitate si un jurul sau domneste calmul, noteaza Russia Today.

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a semnat, luni, decretul prin care da unda verde operatiunii antitero si a cerut ONU sa desfasoare trupe de mentinere a pacii in estul si sudul Ucrainei, unde au loc miscarile separatiste.

Donetk este una dintre cele mai framantate regiuni ucrainene. De mai bine de o saptamana, separatistii au ocupat cladirile guvernamentale din orasul Donetk si mai multe localitati ale regiunii.

Protestatarii pro-rusi ar fi fost adusi din afara localitatilor cu autobuzele, potrivit unor rapoarte citate de presa ucraineana. Activistii sunt inarmati si au ridicat baricade in jurul cladirilor, in asteptarea atacului fortelor de la Kiev.

Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

La Donetk, legislatorii au proclamat Republica Populara Donetk, au programat un referendum pentru alipirea la Rusia la 11 mai si au cerut presedintelui Vladimir Putin sa trimita pacificatori.

Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

Ucrainenii sustin ca miscarile din Luhansk, Donetk si Harkov sunt orchestrate de Moscova pentru a sparge tara.

Ucraina fierbe iar: Premierul acuza Rusia ca planuieste o alta incursiune militara in est

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca "a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii".

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ucraina operatiune anti terorista, #Ucraina Donetk separatisti , #Ucraina