Ucraina fierbe: Un mort si 12 raniti la o baza militara UPDATE (Video)

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 08:15
3760 citiri
Ucraina fierbe: Un mort si 12 raniti la o baza militara UPDATE (Video)

O persoana a murit si alte 12 au fost ranite in schimbul de focuri izbucnit intre separatistii pro-rusi si soldatii stationati la o baza a Ministerului de Interne din orasul ucrainean Mariupol.

"12 persoane au fost ranite. Unul dintre atacatori a murit", scrie pe site-ul orasului, potrivit Russia Today.

Cateva zeci de protestatari au ajuns la baza din regiunea Donetk miercuri seara si au cerut trupelor stationate acolo sa se predea. Soldatii au refuzat si au deschis focul, sustine un raport care vorbeste si despre un ranit grav, impuscat in piept.

Un alt raport, neconfirmat, arata ca sunt patru morti si 12 raniti.

Protestatarii au ripostat cu sticle incendiare, insa s-au retras dupa ce soldatii au deschis focul impotriva lor.

Ulterior, serviciul de securitate al Ucrainei si politia din Mariupol au efectuat o operatiune comuna la baza militara in jurul orei locale 1.00, in cursul careia au arestat zece persoane. Mai multe avioane militare au survolat zona. Joi dimineata, in jurul bazei era liniste si nu se mai auzeau impuscaturi.

Protestatarii dau vina pe provocatori pentru incident. Ei povestesc ca un grup de persoane a venit la primaria orasului, aflata sub ocupatia pro-rusilor, si a indemnat oamenii sa se deplaseze la baza militara pentru a o ocupa. Cateva microbuze incarcate cu demonstranti s-au deplasat la baza. Din masini au iesit oameni imbracati in uniforme gri, care au aruncat cu sticle incendiare in baza.

Sud-estul Ucrainei este framantat, de cateva saptamani, de miscari separatiste.

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turcinov, a anuntat, marti dimineata, inceperea unei operatiuni militare in nordul regiunii Donetk, unde au loc manifestatii pro-ruse. "Va avea loc in etape, intr-o maniera responsabila si echilibrata. Principalul scop este protejarea oamenilor", a spus Turcinov in Parlament.

Ucrainenii sustin ca miscarile din Luhansk, Donetk si Harkov sunt orchestrate de Moscova pentru a sparge tara.

Ucraina fierbe iar: Premierul acuza Rusia ca planuieste o alta incursiune militara in est

La Donetk, legislatorii au proclamat Republica Populara Donetk, au programat un referendum pentru alipirea la Rusia la 11 mai si au cerut presedintelui Vladimir Putin sa trimita pacificatori.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca "a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii".

Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

UPDATE Trei persoane au murit si 13 altele ranite de gloante in confruntarea dintre protestatarii si soldatii de la baza din Mariupol, a anuntat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ucraina violente Donetk, #Ucraina separatisti , #Ucraina