Ucraina, in prag de razboi: Separatistii, acuzati ca ii folosesc pe locuitori drept "scut uman"

Marti, 03 Iunie 2014, ora 16:13
3530 citiri
Ucraina, in prag de razboi: Separatistii, acuzati ca ii folosesc pe locuitori drept "scut uman"
Foto: Washington Post

Separatistii prorusi din estul Ucrainei "se ascund in apartamentele civililor" in timpul loviturilor aeriene ale armatei ucrainene, au declarat oficiali ucraineni si locuitori din Luhansk, acuzand ca locuitorii sunt folositi drept "scut uman".

Armata ucraineana nu poate sa isi foloseasca aviatia impotriva separatistilor care au atacat o unitate de graniceri de langa Luhansk pentru ca rebelii se ascund in blocurile de locuinte, a declarat Vladislav Selezniov, purtator de cuvant al operatiunii antiteroriste, scrie Moscow Times.

Parlamentarul ucrainean Oleksandr Brihinets i-a acuzat si el pe separatisti ca intra cu forta in apartamentele civililor si ca aleg intentionat apartamente ocupate in locul celor goale.

Ucraina, in prag de razboi: Bilantul victimelor, dupa violentele de la granita cu Rusia (Video)

"Teroristii care au atacat unitatea de graniceri de la marginea orasului nu numai ca ocupa apartamentele pentru a le folosi ca sa traga, dar de asemenea ii impiedica pe oameni sa plece, ceea ce inseamna ca ii tin ostatici si ii folosesc drept scut uman", a sustinut Brihinets.

Olga Turcenkova, o prefesoara din Luhansk, a descris o astfel de situatie pe blogul ei, dar a spus ca rebelii au permis civililor sa plece, dandu-le un ragaz de 15 minute ca sa isi ia cu ei actele de identitate.

"Acum stiu de ce oamenii spun ca prostii ca garda nationala trage spre casele oamenilor pasnici. Pentru ca lunetistii s-au adapostit in aceste case civile si trag spre soldatii ucraineni", a scris ea.

In urma luptelor dure de luni din estul Ucrainei, ministerul rus de Externe a acuzat autoritatile ucrainene de "comiterea unor noi crime impotriva propriilor cetateni", sustinand ca armata ucraineana e vinovata de efectuarea unor lovituri aeriene impotriva sediului administratiei regionale din Luhansk si de omorarea civililor.

Ucraina, in prag de razboi: Schimburi de focuri la Slaviansk

Olga Turcenkoca a aruncat indoieli si asupra pretentiilor Rusiei ca sediul administratiei regionale ar fi fost lovit de avioane ucrainene, postand fotografii ale cladirii, in care nu exista stricaciuni pe acoperis sau ale ferestrelor care ar fi indicat o lovitura aeriana.

"Te poti simti foarte mandru de proiectilele noastre, care au invatat sa traga in zig-zag", a spus Turcenkova, sarcastica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina civili scuturi umane, #Ucraina apartamente civili rebeli, #Luhansk atac apartamente blocuri , #Ucraina