Ucraina, incotro? Daca separatistii nu vor pace, Porosenko le-ar putea da razboi adevarat - Interviu

Marti, 17 Februarie 2015, ora 21:43
13095 citiri
Ucraina, incotro? Daca separatistii nu vor pace, Porosenko le-ar putea da razboi adevarat - Interviu
Foto: Hepta.ro

Pacea ramane inca o amintire pentru Ucraina, pentru ca armistitiul convenit la Minsk nu este respectat peste tot. Separatistii prorusi nu vor sa lase armele jos, asa ca nici fortele de la Kiev nu o fac.

Marin Gherman, jurnalist la Radio Ucraina International si analist politic din Cernauti, a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca pentru Ucraina exista in momentul de fata doar doua variante: razboi total sau pace.

Daca acordul de la Minsk, convenit de Petro Porosenko, Vladimir Putin, Angela Merkel si Francois Hollande, nu va da rezultate, presedintele ucrainean ar putea declara stare de razboi in adevaratul sens al cuvantului, potrivit unor informatii neoficiale insa.

Armistitiul convenit la Minsk nu este respectat in toata Ucraina, dupa cum au anuntat oficialii de la Kiev. Unde mai sunt probleme si de ce?

Intr-adevar, armistitiul nu este respectat intru totul, potrivit informatiilor care vin de la Kiev. In primul rand, prevederile acordului de la Minsk sunt incalcate de catre rebeli, care, cu orice pret, vor sa aiba sub control orasul Debalteve. Acesta este important pentru ei, fiindca e un nod feroviar de transport care face legatura dintre Luhansk si Donetk.

Americanii cer categoric Moscovei sa opreasca IMEDIAT atacurile din Ucraina

Sunt si militari rusi care lupta de partea separatistilor in acest oras strategic?

Nu prea se stie cine lupta sub drapelul republicilor autoproclamate Donetk si Luhansk, acolo sunt mai multe - as spune - grupuri de ostasi: militari, mercenari, rebeli, fosti criminali, reprezentanti ai armatei Federatiei Ruse, reprezentanti ai serviciilor secrete ruse, deci un amalgam de forte.

Potrivit jurnalistilor din zona, deseori, reprezentantii rebeliunii lupta intre ei, fiindca vor sa afle care este principala forta. Chiar daca uneori Moscova vrea cumva sa reglementeze situatia, sa faca ordine militara in acea zona, apar diferite miscari de rezistenta.

Deocamdata, dupa cum au comunicat reprezentantii operatiunii antiteroriste din estul tarii, Kievul nu va retrage armamentul greu pana cand nu se va convinge ca acelasi lucru va fi facut de catre separatistii prorusi. Daca de astazi (luni-n.red.), potrivit protocolului de la Minsk, trebuia sa aiba loc retragerea armamentului greu, in fapt, aceasta retragere deocamdata nu are loc.

Armistitiu incalcat in Ucraina: Nu se retrage armamentul. Merkel a vorbit cu Putin si Poroshenko

Unicul lucru care s-a intamplat in momentul de fata...s-a calmat situatia in alte zone in afara de Debalteve, acolo nu se mai trage din artilerie si nu au loc aceste lupte cu armament greu.

Exista informatii ca Vladimir Putin ar fi fost de acord cu armistitiul in Ucraina, avand insa o agenda ascunsa. Ce crezi ca planuieste, de fapt?

Avertisment de la Moscova: Putin nu vrea pace in Ucraina, a facut un "fals pas inapoi"

Expertii politici din Ucraina sustin ca Putin nu a semnat documentul final in urma negocierilor cu Merkel, Hollande si Porosenko, pentru ca nu a vrut sa figureze pe undeva semnatura lui si sa fie obligat, la nivel international, sa asigure si sa garanteze pacea din estul tarii. Au avut loc negocieri, insa pana la urma oricum formatul Normandia si reprezentantii republicilor populare autoproclamate trebuie sa garanteze aceasta pace. Deci Putin, fiind invins in aceasta lupta diplomatica de la Minsk, pana la urma s-a retras si n-a recunoscut aceasta infrangere.

Intr-un alt context, potrivit expertilor politici din zona, care spun ca, totusi, ei spera ca pacea va fi instalata in estul tarii... chiar daca va fi instalata aceasta pace, actiunile subversive ale republicilor autoproclamate finantate si dirijate de catre Moscova vor continua. Deci va fi iarasi o metamorfoza temporara a razboiului intr-o alta forma, insa razboiul nu va fi stopat definitiv.

Pacea in Ucraina, un vis tot mai indepartat: Separatistii pun noi conditii

Si ce viziuni exista in privinta deznodamantului acestei crize? Va sfarsi intr-un conflict inghetat, precum cel din Transnistria, va interveni Occidentul si va trimite Ucrainei armament, care este scenariul?

Opiniile sunt diverse, insa, daca tinem cont de informatii neoficiale, presedintele ucrainean Petro Porosenko a spus ca, daca nu va fi solutionata problema din estul tarii pe cale pasnica, va declara stare de razboi. Deci va avea loc o reorientare a tarii intr-o alta sfera juridica, frontierele se vor inchide... stim foarte bine ce inseamna starea de razboi. Asadar, va avea loc o solutionare prin forta a conflictului din Donbas. Dupa cum a mai spus el (Porosenko - n.red.), nu va permite ca inamicul sa lovesca si obrazul cel drept si obrazul cel stang. Si a adaugat: "Sa ma ierte Dumnezeu!".

Insa opinii sunt diverse: tot mai putini experti politici din Ucraina cred ca conflictul din Donbas se va asemana cu cel din Transnistria. Daca opinii referitoare la trasnistrizarea Donbasului erau mai multe anul trecut, in decembrie 2014, in momentul de fata tot mai putini experti politici, jurnalisti, chiar si politicieni consideara ca procesul de transnistrizare este unul cat de cat real pentru Donbas.

Cu alte cuvinte, in prezent, problema Donbasului si miscarii separatiste de acolo se afla intre doua abordari radicale: sau razboi total sau pace, care va fi influentata de o posibila interventie a Occidentului prin sanctiuni, dar si de noi relatii diplomatice.

Care dintre cele doua scenarii, razboi total sau pace, are mai multe sanse sa se instaleze in estul Ucrainei?

Deocamdata, eu nu vad cat de cat reala o posibila inghetare a conflictului, din motivul neacceptarii de catre Petro Porosenko a unei eventuale federalizari a Ucrainei.

Daca vorbim de transnistrizare, trebuie sa intelegem ca Donbasul va capata mai multe imputerniciri politice, va fi un stat in stat, cu anumite imputerniciri federale. Porosenko nu accepta aceasta varianta, el nu este de acord sa acorde autonomie politica acestor regiuni, acum este vorba doar de o autonomie mai mult financiara.

Armistitiu incalcat in Ucraina: Nu se retrage armamentul. Merkel a vorbit cu Putin si Poroshenko

In cazul starii de razboi despre care vorbea presedintele Porosenko, are Kievul puterea militara pentru ofensiva?

Nu sunt expert militar, dar nu cred ca in momentul de fata Kievul ar putea opune multa rezistenta agresiunii ruse, nici nu cred ca au destula capacitate si destula experienta fortele armate ale Ucrainei sau Garda Nationala de a organiza actiuni ofensive. De aceea, pot aparea mai multe probleme.

In acest context, Kievul inca mai spera sa introduca unele amendamente la legea martiala si la legea privind starea de razboi, pentru ca, in caz de necesitate, sa poata conta si pe un ajutor international, ceea ce nu permite acum legislatia ucraineana.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#razboi total Ucraina, #razboi Ucraina armistitiu incalcat, #Porosenko razboi Ucraina, #razboi Ucraina separatisti , #Ucraina