Ucraina: La Luhansk se ridica baricade, in asteptarea unui atac decisiv

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 16:30
3156 citiri
Ucraina: La Luhansk se ridica baricade, in asteptarea unui atac decisiv

Separatistii ucraineni au ridicat baricade si au pregatit sticle incendiare, miercuri, in asteptarea unui atac al fortelor ucrainene, in Luhansk. Pregatirile de lupta au loc in sediul serviciilor de securitate ocupat de pro-rusi duminica.

Kievul a anuntat ca doreste sa preia controlu cladirilor cazute in mainile protestatarilor care cer organizarea de referendumuri privind independenta si alipirea de Rusia, scrie Reuters.

O purtatoare de cuvant a politiei a precizat ca rapoartele anterioare privind o luare de ostatici la Luhansk nu sunt corecte.

Protestatarii din Donetk, oras din sudul Ucrainei, si-au pastrat controlul asupra cladirii guvernamentale ocupata duminica. La Harkov, o situatie similara s-a incheiat cu preluarea controlului de catre autoritatile ucrainene.

"O solutie pentru aceasta criza va fi gasita in urmatoarele 48 de ore", a anuntat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. "Pentru cei care doresc dialogul, propunem negocieri si o solutie politica. Pentru cei in minoritate care vor conflict vom avea un raspuns in forta al autoritatilor ucrainene", a aratat acesta.

Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

In Luhansk insa, baricadele continua sa creasca. Mai multi protestatari au arme automate si sustin ca "soldatii" sunt pregatiti sa lupte pana cand se organizeaza un referendum cu privire la independenta fata de Kiev, a declarat unul dintre acestia. "Bineinteles ca trebuie sa cerem Rusiei sa ne lase sa ne alipim", a mai spus acesta.

Ucrainenii sustin ca miscarile din Luhansk, Donetk si Harkov sunt orchestrate de Moscova pentru a sparge tara.

Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

La Donetk, Luhansk si Harkov, duminica, protestatarii s-au ciocnit cu politia si au arborat steagul rus pe cladirile atacate. La Donetk, legislatorii au proclamat Republica Populara Donetk, au programat un referendum pentru alipirea la Rusia la 11 mai si au cerut presedintelui Vladimir Putin sa trimita pacificatori.

Ucraina fierbe iar: Premierul acuza Rusia ca planuieste o alta incursiune militara in est

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca "a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii".

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Ucraina separatisti, #Ucraina proteste pro Rusia , #Ucraina
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Nici un comentariu?...