Ucraina nu mai are timp, Occidentul trebuie sa reactioneze

Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 17:12
14197 citiri
Ucraina nu mai are timp, Occidentul trebuie sa reactioneze
Foto: Washington Post

In timp ce atentia Occidentului este concentrata pe Orientul Mijlociu, agresiunea Rusiei in estul separatist al Ucrainei continua.

In incalcarea flagranta a acordului de incetare a focului semnat pe 15 februarie, tancuri si focuri de artilerie tintesc in fiecare zi pozitiile armatei ucrainene, scrie Washington Post.

De sambata trecuta, noua soldati guvernamentali au fost ucisi. Cel mai recent raport al unei misiuni de monitorizare internationala, publicat miercuri, a aratat "o crestere generala a numarului de incalcari de incetare a focului". Probabil ca ofensiva rusa in Ucraina va escalada, avand in vedere lipsa de reactie a Occidentului.

Acordul de incetare a focului presupunea ca fortele militare sprijinite de Rusia sa-si retraga artileria, tancurile si armele grele din prima linie, care ar urma apoi sa se afle sub atenta monitorizare a inspectorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Ucraina a gasit de la cine sa cumpere arme letale

In schimb, multe dintre aceste arme sunt utilizate zi de zi, in timp ce Rusia trimite alte arme peste granita, continua sursa citata.

"Nu cred ca exista vreun instrument (...) care ar trebui exclus", a declarat comandantul NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, in cadrul unei conferinte la Bruxelles, ca raspuns la intrebarea daca este in favoarea trimiterii de armament defensiv in Ucraina.

Fost comandant NATO: Ucraina trebuie inarmata. Rusii vor ataca in 60 de zile

Atacurile fortelor separatiste au vizat doua tinte: nordul orasului Donetk si aeroportul din localitate, precum si Mariupol, oras-port la Marea Neagra. Acesta din urma este in general considerat ca viitoarea tinta pentru ofensiva rusa: daca separatistii ar prelua controlul aici, acest lucru ar permite Moscovei sa deschida un coridor terestru pentru Crimeea, la care nu se poate ajunge in prezent pe uscat.

"Ofensiva rusa, inevitabila"

Unii experti cred ofensiva asupra orasului Mariupol este iminenta. O echipa de experti sponsorizata de Consiliul Atlantic si Fundatia pentru o Societate Deschisa si condusa de fostul comandant al NATO Wesley Clark (care este si consilier onorific pe probleme strategice al lui Victor Ponta) a raportat luna trecuta ca o ofensiva rusa asupra orasului-port va putea avea loc in cel mult 60 de zile, insa acest lucru s-ar putea intampla si saptamana viitoare.

Clark a declarat ca Moscova a desfasurat 9.000 de trupe pentru a-i sprijini pe cei 30.000 - 35.000 de luptatori locali. De asemenea, potrivit fostului comandant NATO, Moscova a trimis in Ucraina 400 de tancuri si 700 piese de artilerie.

Clark a apreciat ca fortele ucrainene actioneza prompt in lupta impotriva separatistilor locali. Cand, insa, se lupta cu soldatii rusi si cu armele performante ale acestora, armata ucraineana nu are sanse. Printre altele, trupele guvernamentale nu au nicio arma anti-armura capabila sa opreasca un tanc T-90 si nici statii radio care sa nu poata fi interceptate.

Wesley Clark, consilierul onorific al lui Ponta, avertizeaza: Inarmati Ucraina! Amintiti-va de Rwanda

Potrivit lui Clark, daca SUA ar decide sa furnizeze Ucrainei arme defensive, ar putea impiedica un atac rusesc. Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de mijloace pentru a se apara - radare, drone, echipamente cu viziune nocturna si comunicatii sigure. Toate acestea sunt deja disponibile in stocurile Statelor Unite, Poloniei si altor aliati. Fostul general NATO a subliniat ca "nu este nevoie de vreun militar american in lupta si de vreun avion american".

Oficialii americani si europeni promiteau ca vor actiona in cazul in care Rusia ataca Mariupol. Dar lipsa de reactie de acum a Occidentului nu a facut decat sa dea curaj Rusiei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#razboi Ucraina reactie Occident, #Clark razboi Ucraina , #Ucraina